in

Стереотипи безвізового режиму: ”Тепер буде ще складніше, аніж із візами!”

Інформація та припущення, що звучать у дискусіях щодо касування віз для українців, не завжди є коректними.

У квітні Єврокомісія офіційно запропонувала скасувати візи для громадян України. Відтоді з’явилися десятки публікацій про особливості очікуваного безвізового режиму. Проаналізувавши їх, ми виділили низку поширених хибних уявлень і сподівань, які варто уточнити, а часом – і просто спростувати.

Та чи означає це, що на кордон тепер доведеться везти довідки з банку, з роботи і тому подібне?

Звісно, ні!

Для когось це може стати несподіванкою, але рекомендація про наявність грошового забезпечення діє і нині, для власників візи. І вимоги прикордонників в даному сенсі не змінюються від того, що ви надавали довідки у посольство. Це – різні служби, вони використовують різні регуляції.

Та на практиці ця норма застосовується вкрай рідко, коли у прикордонників є й інші обґрунтовані підстави відмовити подорожуючому у в’їзді.

Окрім того, навіть в офіційних повідомленнях ЄС зазначає, що не йдеться про вимогу надавати довідки з банків, і тим більше – мати цю суму “кешем”.

У роз’ясненні для мешканців безвізової Боснії на сайті представництва ЄС чітко зазначено, що доказом платоспроможності є не лише готівка, а також банківські картки. А для перевірки дійсності картки – у випадку, якщо вона знадобиться – подорожуючий може скористатися обладнанням на території пункту перепуску або ж його можуть попросити сконтактувати із банком, який випустив картку.

Про довідки з роботи та виписки з рахунку – ані слова.

Додатково зазначається, що подорожуючий може взагалі не мати грошей, і це не буде порушенням, якщо приймаюча сторона бере на себе всі витрати. Це – не така вже й рідкісна ситуація. Велика кількість запрошень на міжнародні заходи та конференції містять такий пункт, і достатньо лише показати його прикордоннику. Нагадаємо, це – інформація з офіційного роз’яснення ЄС про правила функціонування безвізового режиму.

Підсумовуючи перелік документів, варто зазначити:

на практиці легкість проходження кордону переважно залежатиме від вашої готовності чітко та вмотивовано відповісти на два традиційних питання: щодо мети поїздки та дати повернення. І це – точно ті питання, які прикордонник ставить і сьогодні, за наявності візи.

Будь-яке хвилювання, втім, як і надмірно самовпевнена поведінка, може спонукати прикордонника до більш пильного контролю.

Особливої пильності варто очікувати у перший період дії “безвізу”, особливо тим, хто поїде за кордон з новим біометричним паспортом, в якому не зафіксована ваша позитивна візова історія. В цьому разі не буде зайвим взяти з собою попередній паспорт, в якому є і візи, і штампи про перетин кордону.

Бажаним – але не обов’язковим, адже чутки про тотальний жорсткий контроль є не більше ніж чутками.

Доказом того, що масового надмірного контролю не буде, є приклад інших держав, які вже пройшли шлях України.

Зокрема, приклад Молдови, для якої безвізовий режим діє вже два роки, та Боснії і Герцеговини, де “безвіз” працює вже п’ять років. І там, і там діють лише вибіркові перевірки на кордоні. Причому остання є значно більшим за Україну “постачальником біженців” до Євросоюзу.

Так, опитані виданням “Смак подорожника” мешканці БіГ стверджують, що крім біометричного паспорта, від них не вимагали ніяких документів.

Натомість громадяни Молдови часом мали надавати більше паперів.

“Запитують зворотні квитки, бронювання житла і, звичайно ж, мету поїздки… Довідки з роботи або про розмір зарплати – не потрібні. Якщо є зворотний авіаквиток, можуть навіть не питати бронювання готелю”, – розповідає журналістка Today.md Тетяна Марку.

Цікаво, що посольство Чехії в Молдові вказує, що навіть медичне страхування є бажаним, але не обов’язковим.

Таке розходження інформації може пояснюватись багатьма чинниками: наявністю чи відсутністю безпекових викликів з даної країни, “візова” історія взаємин між країнами тощо. Прогрес у реформах та позитивна історія роботи безвізового режиму формуватимуть сприятливий фон для подальшого безпроблемного перетину кордону громадянами України.

________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Сім причин їсти чорний шоколад

Уроки від Далай-лами, які можуть змінити ваше життя