in

Як вплинути на неплатника аліментів, який живе за кордоном?

Однією з найбільш поширених категорій невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів.

 

Більшість неплатників аліментів не мають постійного місця роботи, проживання, відповідно реального майна, тому такі боржники притягуються до кримінальної відповідальності за ст. 164 Кримінального Кодексу України. Державні виконавці відділу скеровують подання на таких осіб до МВ та РВ ГУМВСУ у щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.

Під ухиленням від сплати аліментів розуміється дія або бездіяльність винної особи, спрямовані на невиконання рішення суду про стягнення з неї на користь дитини (дітей) визначеної суми аліментів. Вони можуть виразитись як у прямій відмові від сплати встановлених судом аліментів, так і в інших діях чи бездіяльності, які фактично унеможливлюють виконання вказаного обов’язку: приховуванні доходу, що підлягає облікові при відрахуванні аліментів, змін місця роботи чи місця проживання з неподанням відповідної заяви про необхідність стягування аліментів, ігноруванні викликів і попереджень державного виконавця тощо.

Досить часто неплатниками аліментів є трудові мігранти, які приховують свій справжній прибуток, з якого повинні стягуватися аліменти.

Для таких осіб одним із заходів примусу, який застосовується Державною виконавчою службою до неплатників аліментів, є обмеження останніх у праві виїзду за кордон. У цьому випадку Державний виконавець звертається до суду з відповідною позовною заявою, яка розглядається за участю сторін виконавчого провадження. Тільки повне виконання зобов’язання (сплата аліментів у повному розмірі до повноліття дітей) є підставою для зняття Державною прикордонною службою України особи з контролю.

Як отримати аліменти від чоловіка, який проживає за кордоном?

Україна приєдналась до міжнародної конвенції про отримання аліментів з­-за кордону.

Якщо у вас є рішення суду про стягнення аліментів, а чоловік не сплачує їх і перебуває за кордоном, або з якихось причин справа про сплату аліментів не вирішувалася в українському суді, ви маєте право звернутися по державну правову допомогу.

До місцевих або центральних органів юстиції або до Міністерства юстиції України слід подати або надіслати поштою заяву довільної форми, де вказуються повне ім’я відповідача (особи, яка повинна сплачувати аліменти), дата його народження, місце проживання протягом останніх п’яти років, рід занять, місце роботи, відомості про фінансовий та майновий стан, фото (при можливості), копію документа, що засвідчує зв’язок позивача з відповідачем; свідоцтво про шлюб, відомості про орієнтовне чи точне місце теперішнього перебування чоловіка (при можливості).

Документи будуть розглянуті протягом місяця і надіслані за кордон, а місцеві держслужбовці зможуть швидко розшукати вашого чоловіка.

Наказом Міністерства юстиції України No 121/5 від 29.12.2006 р. затверджено Інструкцію щодо порядку стягнення аліментів за кордоном.

Відповідно до п.5 цієї Інструкції питання про стягнення аліментів на дитину порушується фізичною особою.

Отже, для отримання повної інформації щодо пакета документів для вирішення питання про стягнення аліментів на території іноземної держави ви можете звернутись до головного управління юстиції за місцем проживання або до Міністерства юстиції України.

Яку суму аліментів повинен сплатити колишній чоловік у разі виїзду за кордон для постійного проживання?

Згідно з ч.4 ст.77 Сімейного кодексу України, якщо платник аліментів виїжджає на постійне місце проживання в державу, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, аліменти можуть бути сплачені наперед за час, визначений за домовленістю подружжя, а в разі спору — за рішенням суду.

Відповідно до п.1 Порядку стягнення аліментів на дитину (дітей) у разі виїзду одного з батьків для постійного проживання в іноземній державі, з якою не укладено договір про надання правової допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.08.2002 р. No1203, він має виконати аліментні зобов’язання з утримання дитини (дітей) до досягнення нею повноліття, що оформляються договором між цією особою та одним з батьків, з яким залишається дитина (діти), або її опікуном, піклувальником, або договором про припинення права на аліменти для дитини (дітей) у зв’язку з передаванням права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

Якщо аліментні зобов’язання не було виконано особою, котра виїжджає, аліменти стягують за рішенням суду.

Пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. No146 “Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб установлено, що із зобов’язаних сплачувати аліменти осіб, які виїжджають за кордон для постійного проживання в держави, з якими Україна не має договорів про надання правової допомоги, аліменти стягують до виїзду за весь період до досягнення дитиною повноліття, виходячи із його заробітної плати за останній місяць роботи на момент від’їзду, або ж з п’ятикратного розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на час проведення розрахунків.

Ця інформація є для вас цікавою, поділіться нею у соціальних мережах. Дякуємо.

______________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Коли найкраще починати вчити дитину другій мові?

Перелік документів, що дозволять вашій дитині поїхати за кордон