in

Як перевести дитину до української школи якщо вона навчалася за кордоном?

   Планую поїхати на пару років з дитиною у подорож по світу. Як бути зі школою? Там на місцях планую віддавати її в приватні школи. Як бути потім по приїзду до України? Які табелі я маю буду показати, щоб її знову взяли до укр. школи? Чи буде дитина складати іспити / тести, щоб її знову прийняли до укр. школи?

Відповідно до поставленого питання щодо загальної освіти в Україні повідомляємо наступне:

y будь-якому випадку по поверненню додому Ваша дитина зможе знову поступити до української ЗОШ, адже це зазначено в ст. 53 Конституції України в якій говориться, що повна загальна середня освіта є обов’язковою. Для того, щоб Ваша дитина могла продовжити навчання по поверненню, Вам необхідно при виписці зі школи незабути взяти на дитину її особову справу, так як відповідно до ч.4 ст. 34 Закону України “Про середню загальну освіту” особова справа є основним документом при переведенні в загальноосвітній начальний заклад України.

Щодо визнання закордонних документів про освіту, то існує процедура нострифікації, для проведення якої Вам потрібно звернутися до Державного підприємства “Інформаційно-іміджевий центр” Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України який виконує функції Національного інформаційного центру академічної мобільності (Постанова КМУ від 31.08.2011 №924).

Подати документи про освіту для здійснення процедури визнання (нострифікації) можна за адресою: м. Київ, вул. Павловська, 26/41, ДП “Інформаційно-іміджевий центр”. Докладну інформацію Ви можете отримати: за тел. (44)486-20-43, 486-25-43 або на сайті www.apostille.in.ua Зокрема, до повноважень Центру входить перевірка автентичності документів про освіту, виданих навчальними закладами України та інших держав. Результатом позитивної перевірки є проставлення Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України штампу “апостиль” на Ваших освітніх документах, що підтверджує правомірність їх видачі для компетентних органів з питань визнання в інших країнах. До цього підприємства Ви можете звернутися, якщо Ваша дитина закордоном закінчить 9-11 класи.

Питання про зарахування до наступного класу буде вирішувати керівництво школи відповідно до положень інструкції “Про переведення та випуск учнів (вихованців) навчальних закладів системи загальної середньої освіти” затвердженого наказом МОН 14.04.2008 N319 на основі річного оцінювання.

Іспити/тести Ваша дитина буде складати лише при переведенні у гімназію, ліцей, колегіум, спеціалізовану школу (школу-інтернат), згідно з вимогами ч.7 ст.18 Закону України “Про середню загальну освіту”.

Відповідь підготували студенти Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі (УДУФМТ) – Маліченко Ірина Андріївна, Бідун Лілія Валеріїввна, Теодорович Олександра Олександрівна.

Куратор, начальник відділу юридична клініка “Надія” при УДУФМТ – Мельник Віталій Володимирович.

http://www.osvita.org.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Бюджет Італії страждає від нераціонального використання грошей державної скарбниці

Паспортний дефіцит став хронічною бідою українців