in

Інформація щодо умов виїзду громадян України з території України та їх працевлаштування за кордоном

Відповідно до Закону України “Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України” від 21 січня 1994 року громадяни України мають конституційне право  виїжджати  з  України (крім  окремих випадків,  передбачених  цим  Законом) та в’їжджати в Україну при наявності у них дійсних документів для виїзду за кордон.

Документами, що дають право на виїзд з України, зокрема, у приватних справах, і в’їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами є:
– паспорт     громадянина    України     для      виїзду      за      кордон
(громадяни України для поїздок у Російську Федерацію і Республіку  Білорусь  можуть використовувати загальногромадянський паспорт);
– проїзний документ дитини;
– посвідчення особи моряка.

У передбачених міжнародними договорами України випадках замість зазначених документів можуть використовуватися інші документи на право виїзду з України та в’їзду на її територію.

 

Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на повернення в Україну.
Порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави, а також відповідними міжнародними договорами України у сфері взаємних поїздок громадян.

Перетин громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред’явлення одного із зазначених вище документів.

Готуючись до виїзду за кордон, громадянам бажано ознайомитися з інформацією про країну в’їзду, зокрема: її чинним законодавством; умовами перебування на її території; медичним обслуговуванням (особливо питанням страхування життя і здоров’я від нещасних випадків, що можуть статися під час подорожі); можливостями працевлаштування та навчання в країні перебування; особливостями дорожнього руху (для водіїв); календарем святкових та вихідних днів тощо.

Батькам, які планують здійснити подорож за кордон з дитиною (без другої з подружжя особи) слід подбати про отримання нотаріально засвідченої згоди на це другого з батьків.
Таку інформацією можна отримати на веб-сайті Міністерства закордонних справ України (www.mfa.gov.ua).
Бажано занотувати адреси та контактні телефони дипломатичної чи консульської установи України в країні, де громадянин перебуватимете, а також мати з собою: дві фотокартки розміром 3,5Х4,5 см; ксерокопію паспорта громадянина України для виїзду за кордон (першої, другої сторінки та сторінки з дійсною візою), у випадку поїздки з дитиною –  копію свідоцтва про її народження, що у разі звернення до дипломатичної чи консульської установи України з приводу втрати закордонного паспорта значно прискорить оформлення необхідних документів для повернення в Україну.

Зроблені копії радимо зберігати окремо від основних документів.

Враховуючи ситуацію, що склалася у зв’язку з поширенням у багатьох країнах світу вірусу грипу А (H1N1), МЗС України рекомендує співвітчизникам враховувати існуючу ситуацію з поширенням цього вірусу при плануванні поїздок до країн, де виявлено це захворювання.
При виникненні надзвичайної ситуації за кордоном за участю громадянина України, необхідно звернутися до найближчої української консульської установи, повідомити про подію, а також пояснити консульській посадовій особі, якої допомоги громадянин України потребує.
У разі відсутності в країні перебування української дипломатичної або консульської установи, громадянин України може зв’язатися особисто або через рідних/знайомих в Україні з відділом оперативної роботи Департаменту   консульської   служби   МЗС   за   номерами   телефонів:  (+38-044)238-16-57,  (+38-044)238-15-88,  (+38-044) 279-62-06,  по  факсу: (+38-044)253-94-93, (+38-044)253-11-24 або надіслати повідомлення на адресу електронної пошти cons_vor@mfa.gov.uaThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it , з метою уточнення місцезнаходження української закордонної установи в одній із сусідніх з країною перебування держав, яка забезпечує надання співвітчизникам необхідної у таких випадках допомоги.

Якщо громадянин України вирішив виїхати за кордон з метою працевлаштування, навчання тощо необхідно запам’ятати такі поради:
1. Закордонний паспорт, проїзний документ дитини, а також візу бажано оформляти самостійно та оплату за ці послуги проводити особисто.
Це не дасть можливості торговцям людьми втягнути громадянина у боргову кабалу або вчинити злочин стосовно інших осіб за її документами.

2. Торговці людьми можуть ввести громадянина в оману використовуючи:
– різного роду фірми з посередництва в працевлаштуванні за кордоном;
– туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомств, агенції шоу-бізнесу тощо;
– оголошення, рекламу в засобах масової інформації та комп’ютерній мережі Інтернету.

3. Не потрібно реагувати на рекламу фірм, які не зазначають свою повну назву, адресу, номер ліцензії та органу ліцензування, що її видав тощо.

4. Переговори про навчання, працевлаштування, туристичні подорожі не бажано проводити наодинці з агентом фірми. Необхідно запросити взяти участь у переговорах свою довірену особу (це може бути хтось із близьких, друзів, знайомих тощо). Треба з’ясувати, чи має агент фірми або підприємець ліцензію на посередництво в працевлаштуванні за кордоном.
Таку інформацію можна одержати в Державному центрі зайнятості Міністерства  праці  та  соціальної  політики  України  за  телефоном:  (8-044)220-50-97 з 17.00 до 18.00 години з понеділка по четвер або на Інтернет-сайті  www.minpraci.gov.ua.

5. З метою працевлаштування за кордоном необхідно укласти трудовий договір (контракт). Такий договір оформляють у двох примірниках, один з яких залишається у громадянина.

6. Для виїзду за кордон з метою легального працевлаштування необхідно отримати візу для працевлаштування.
Працевлаштування за туристичною чи гостьовою візою може створити для громадянина нелегальне становище або ж сприяти його експлуатації, ув’язненню чи стати головним чинником принизливої процедури депортації з країни перебування.

7. Не варто користуватися послугами незнайомих осіб, які пропонують свої послуги щодо продовження терміну дії візи.
Термін перебування на території іноземної держави зазначений у візі.

Необхідно пам’ятати, що особа, яка має одноразову національну візу типу „D” країни – учасниці Шенгенської Угоди, має право лише на одноразовий транзитний проїзд до країни, яка її видала, територією іншої країни – учасниці цієї Угоди і вимагає повернення громадянина на батьківщину повітряним транспортом у разі відсутності відповідних транзитних віз.

8. Залишити рідним, близьким чи знайомим копії свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту, свідоцтва про народження, проїзних квитків, нещодавно зроблену фотокартку, а також номери телефонів роботодавця, знайомих за кордоном, посольства (консульства) України та номер телефону й адресу, де збираєтеся громадянин зупинитися за кордоном.
Додаткову інформацію з цього приводу можна отримати за телефонами  громадських   організацій,   які   протидіють   торгівлі  людьми: 8-800-500-22-50 – національна безкоштовна гаряча лінія по Україні (044) 205-36-94, 205-37-36.іо пам’ятати, , що

Треба пам’ятати, що практично у всіх країнах світу діє принцип, відповідно до якого будь-які медичні послуги, що надаються лікарняними закладами, мають бути оплачені. Як правило, така оплата здійснюється за рахунок державних чи приватних страхових служб або із власних коштів особи, якій було надано медичну допомогу. Медичні послуги, що не мають невідкладного характеру, надаються лише після того, як пацієнтом буде доведено спроможність їх оплати.

З метою створення умов, що гарантують відшкодування громадянам витрат у зв’язку із заподіяною їм шкодою через нещасний випадок чи іншими надзвичайними обставинами під час перебування за кордоном, громадяни України під час поїздки повинні мати при собі дійсний страховий поліс.

Право на проведення обов’язкового медичного страхування громадян України при їх виїзді за кордон мають ряд українських та іноземних страхових компаній, які є комерційними підприємствами та діють, зокрема, на території України згідно з чинним законодавством України.

Генеральне консульство України в Мілані

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійська державна адміністрація компенсуватиме збитки за затягування продовження пермессо?

Газета – частинка України в Італії (Про нас пишуть)