in

Як отримати шенгенську візу за 14 днів, заплативши лише 35 Є

Ореол недоступності щодо шенгенської візи створений штучно

Недостатня поінформованість щодо процедур отримання шенгенської візи є однією з найбільших проблем українських туристів. Як не дивно, отримати шенгенську візу далеко не завжди складно. Більше того – це ще й не дуже дорого. Ризикнувши пройти короткий шлях збору та подачі документів самостійно, мандрівник не тільки заощадить від 50-100 євро, але і зможе в майбутньому надавати «консультаційні послуги» своїм друзям і родичам.

Укрінформ підготував матеріал, в якому розвіяв основні міфи щодо отримання шенгенських віз. Також ми додали покрокову інструкцію і багато корисних посилань.

1. Що таке «шенгенська віза»? Для чого вона потрібна?

Шенгенська віза є необхідним документом для українців, охочих відвідати країни Шенгенського договору. Загальний список країн шенгенської зони наступний: Австрія, Бельгія, Чеська Республіка, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Голландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Ліхтенштейн.

2. Скільки часу забере оформлення Шенгенської візи?

Подавати документи на отримання «шенгену» можна не раніше, ніж за 90 днів до запланованої поїздки.

Зазвичай, термін розгляду заяви та видачі візи становить близько двох тижнів. За додаткову плату його можна прискорити до 3 робочих днів.

3. Шенгенська віза – це дорого?

Існує міф, що одне тільки отримання шенгенської візи вартує як поїздка до Єгипту. Тут все залежить особисто від мандрівника. Якщо людина бажає «полегшити» собі життя, вона може звернутися до посередників – турфірм. Зазвичай такі компанії беруть в 2-5 разів більше реальної вартості візи.

З одного боку, документи, подані турфірмою, посольство часто перевіряє менш ретельно. З іншого – переплата далеко не завжди виправдана.

4. Що як ви зважилися витратити один свій вечір на підготовку необхідних документів (та ще півдня для збору довідок)?

Що ж, на економного мандрівника чекає приємний сюрприз. Для оформлення візи необхідно внести 35 євро в якості візового збору. Якщо ж віза потрібна терміново, протягом 3 робочих днів, то за це доведеться доплатити ще 35 євро (виходить 70 євро).

До цього варто ще додати обов’язкове медичне страхування. Вартість поліса – 30 євро (його необхідно купувати у будь-якому випадку, й за умови подачі документів через турфірму – також).

5. Для отримання «шенгену» потрібна купа документів?

Міф правдивий лише частково. Звичайно, отримати «шенген» на підставі одного лише закордонного паспорту – неможливо. З іншого боку, на сайтах турфірм можна зустріти безліч безглуздих вимог, які насправді не виставляються жодним посольством або консульством. Це робиться турфірмами свідомо, з розрахунком – аби відлякати туристів-новачків від самостійного отримання візи.

Єдиного переліку потрібних документів для отримання «шенгену» не існує, адже кожна країна має свої особливі вимоги. Однак важливо розуміти, що суть наданих документів зводиться до деяких питань:

1). Хто ви? (Довести особу).

2). Чи є у вас гроші? (Питання не про роботу, а саме про фінансові можливості).

3). Чи відповідає ваша поїздка заявленій меті?

Загальний список документів приблизно наступний:

– Візова анкета, заповнена латинськими літерами (польською, англійською або українською мовою у транслітерації) і підписана особисто заявником.

– Дві кольорові фотографії.

– Підписаний закордонний паспорт.

– Заява про відсутність/наявність інших паспортів.

– Копія першої інформаційної сторінки паспорта, копії шенгенських віз за останні 3 роки, національних віз за останні 5 років, копії всіх штампів в’їзду/виїзду за цими візами.

– Внутрішній паспорт – оригінал і копія всіх сторінок з відмітками (прізвище, ім’я та по батькові у внутрішньому і зарубіжному паспортах, а також в інших супровідних документах заявників повинні збігатися).

– Оригінал та копія страхового медичного поліса.

– Доказ наявності достатніх фінансових коштів.

Для приватних підприємців: оригінал свідоцтва про державну реєстрацію ФОП або остання податкова декларація.

Для найманих працівників: довідка з місця роботи, що підтверджує посаду працівника, заробітну платню за останні 6 місяців і рік прийняття на роботу.

Для студентів / учнів – довідка з навчального закладу.

– Документи, що підтверджують мету поїздки.

Читайте також: Що робити якщо відпустка зіпсована із вини туроператора? 

6. Для того щоб поїхати до Європи, краще мати одразу кілька причин?

Ні. Більше того, якщо ви їдете відпочити на Лазурному березі, а посольскому співробітникові будете розповідати, як мрієте відвідати родичів в Гамбурзі – чекайте біди.

В залежності від мети поїздки, відрізнятимуться візові умови. Таким чином, якщо ви їдете як турист – готуйте інформацію про трансфери і готелі. Хочете відвідати родичів – покажіть запрошення від них.

7. А які візи я можу отримати?

Існує кілька типів Шенгенських віз:

– «аеропортові» (категорія «А») – дають право перебувати в межах транзитної території аеропорту (тобто без права виходу за її межі);

– «транзитні» (категорія «В») – дають право транзитного проїзду територією країни (при цьому кількість днів перебування в країні – не більше 5);

– «туристичні» (категорія «C») – дають право перебувати в країні протягом певного терміну, і здійснювати поїздки всією територією шенгенської зони;

– «національні» (категорія «D») – довгострокова віза, що дає право перебувати тільки на території країни, і право транзитного проїзду територією інших країн Євросоюзу.

Докладніше: Типи шенгенських віз.

8. Як я можу отримає мультивізу?

Для того, щоб отримати мультивізу, необхідний досвід попереднього успішного відвідування європейських країн. Спочатку мандрівникові видадуть мультивізу на півроку-рік. Важливо, що подаючи документи на візу певного типу – ви задаєте собі планку. Посольство або консульство не видасть мультивізу, якщо турист самостійно вирішив, що її просити ще рано. З іншого боку, якщо ви вже відвідували Європу без пригод, то приводів для відмови надання мультивізи у співробітників посольства просто не знайдеться.

Читайте також: Топ-5 послуг онлайн. В Україні починають оформляти документи через інтернет

9. Що я маю зробити перш, ніж іти до посольства?

Перед тим, як йти в посольство або консульство якоїсь країни, необхідно з’ясувати: воно є у вашому регіоні, чи треба їхати в столицю?

Другий крок – попередньо зателефонувати і записатися на прийом.

Третій крок – уточнити на сайті посольства або консульства необхідний перелік документів, терміни їх дії.

Четвертий крок – прийти в посольство в призначений час, подати документи.

10. Чи повинен я обов’язково оплатити готель і всі квитки, щоб підняти свої шанси отримати візу?

Найчастіше, посольським працівникам достатньо бронювання готелю. Якщо буде хоча б часткова оплата – це суттєвий плюс, але не завжди обов’язкова умова.

Іноді в посольстві можуть вимагати листа від готелю з мокрою печаткою про факт бронювання.

11. Як вести себе в посольстві?

Необхідно запам’ятати одну річ – у посольстві говоріть тільки правду. Якщо мандрівник починає плутатися в “свідченнях”, нерозбірливо мимрити незрозуміло що – чекайте відмови.

Інша важлива деталь – розбірливо заповнюйте анкети друкованими літерами.

Читайте також: Оформлення виїзду громадянина України на постійне проживання

12. Які країни найбільш “доброзичливі” до українських туристів і мандрівників?

Вважається, що українцям найлегше отримати шенгенську візу через посольство Польщі або Чехії. Складніше тим, хто збирається поїхати до Франції чи Німеччини.

13. Чи можу я спростити собі життя і їхати, наприклад, до родичів у Німеччину з польською візою?

Якщо говорити про можливість, то так, такі випадки бувають. З іншого боку, якщо ви не збираєтеся залишатися в Польщі (або присвятити цій країні значну частину своєї поїздки), то не маєте законних підстав на отримання польської візи. Якщо ж спробувати створити ілюзію своєї подорожі по Польщі, то високі шанси десь помилитися і отримати вельми неприємну відмову. Можливо, навіть на польсько-українському кордоні.

Повертаємося до закону чесності. Європейським міграційним чиновникам часто не так важливо, що ви збираєтеся робити в країні, якщо ви про це чесно розповіли. З іншого боку, очевидно: якщо мандрівник збрехав про свою мету перебування, то пускати до ЄС такого туриста може бути небезпечно.

Є загальне правило, що візу отримують або в посольстві країни в’їзду, або в посольстві тієї країни, де ви збираєтеся провести найбільше часу.

14. На яких сайтах посольств і консульств я можу подивитися інформацію про необхідні документи?

Візовий центр Польщі.

Посольство Чехії.

Посольство Німеччини.

Посольство Франції.

Посольство Італії.

Наостанок, покроковий приклад отримання шенгену через Польське посольство:

Крок 1. Виберіть дату подачі документів. Зробити це можна через сайт.

Проблема в тому, що часто на деякі дати вже не залишається вільних місць, тому перший крок саме такий.

Крок 2. Тепер у Вас є півгодини на заповнення анкети. Часу зазвичай вистачає, навіть з надлишком. Важливо не припускатися помилок і перевіряти введену інформацію. Після того, як ви подали анкету онлайн – роздрукуйте її.

Крок 3. Зберіть усі необхідні документи. Серед них – інформація про бронювання готелю, краще – з оплатою хоча б першої ночі перебування, копії авіаквитків або інших квитків. Підготуйте виписку зі свого банківського рахунку з певною сумою на ньому, якщо працюєте – довідку зі свого підприємства з вказівкою зарплати.

Зробіть медичну страховку на суму мінімум 30 тисяч євро – це обов’язкова вимога.

Повний список документів є на сайті візового центру Польщі.

Крок 4. На призначену дату з’явіться в польське консульство з усім пакетом документів. Сплативши консульський збір, ви отримаєте чек із зазначеною датою, коли можна забрати свій паспорт.

Крок 5. Забрати паспорт у призначений день з 12 до 15 годин. Враховуючи невеликий відсоток відмов у польській візі, ми сподіваємося, що у вашому паспорті так само буде стояти бажаний «шенген».

Як бачимо, ореол недоступності щодо шенгенської візи створений штучно. Для того, щоб отримати туристичну шенгенську візу, вам доведеться витратити близько 70 євро і почекати кілька днів (до 14 робочих), поки віза буде готова. Не бійтеся, що вам доведеться зіткнутися з бюрократією. Повірте, візит в державні органи європейських країн суттєво відрізняється від походів нашими чиновницькими кабінетами.

Максим Мордовцев, Київ.

____________________________________________________________

Більше новин:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Мілані на Пасху пройде українське свято із Любомиром Згурським

Блаженніший Святослав закликає долучитися до збірки гуманітарної допомоги, проголошеної Папою Римським