in

Автомобільні закони 2015

   Верховна Рада в останні дні 2014 прийняла, а Президент підписав низку законів, що передбачають збільшення надходжень до держбюджету. Торкнулося це і автомобілістів.

По-перше, прийнято Закон про введення додаткового збору на імпортні товари, включаючи автомобілі та запчастини до них. На щастя, на нафту і нафтопродукти він не поширюється. Збір діє незалежно від країни походження товару і становить 5% від їхньої митної вартості для непродовольчих та 10% – для продовольчих товарів.

Найбільше змін в законодавстві передбачено Законом «Про внесення змін до податкового кодексу та деяких законодавчих актів України про податкову реформу».

Зокрема, пропонується скасувати пароковочний збір та податок при першій реєстрації ТЗ (його замінили збільшенням акцизу). У той же час вводиться обов’язковий місцевий податок -на майно (рухоме і нерухоме), у тому числі транспортний податок.

По-друге, підакцизними стали не тільки легкові, але і комерційні автомобілі – як плата за скасування збору при першій реєстрації ТЗ. Тепер акцизами обкладаються автобуси (ТС з чисельністю місць понад 10), а також вантажівки (ТС для перевезення вантажів). Для нових автобусів акциз становить 0,003 євро за 1 куб. см об’єму двигуна, для старих – 0,007 євро. Для вантажівок вводиться акциз в розмірі від 0,01 євро до 0,33 євро за 1 куб. см об’єму. Оскільки плата за першу реєстрацію автомобілів скасована, незначно збільшений акциз для всіх легкових автомобілів (на 0,002-0,01 євро на куб. См об’єму двигуна для нових і до 0,635 для б / у). Крім того, для всіх автомобілів, які вперше ввозяться в нашу країну віком понад 8 років, розмір акцизного податку множиться на коефіцієнт 40 (для вантажівок – 20).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-5 найбільш продаваних автомобілів у 2014 році

Нагадаємо, такий же принцип був закладений в податок на першу реєстрацію автомобілів. Його розмір, як у тому, так і в даному випадку, фактично робить ввезення старих автомобілів в нашу країну економічно недоцільним. Єдина відмінність – на відміну від податку на першу реєстрацію, який платили нові власники ввезених автомобілів при постановці на облік в ДАІ, акциз платиться при розмитненні автомобіля тим, хто ввозить його в країну (зазвичай підприємство-імпортер або фізособа-перегонник).

Крім того, новий Закон зробив невигідним переобладнання вантажних фургонів в пасажирські. У цьому випадку на них вводиться такий же акциз, як і при ввезенні пасажирських.

Статтею 267 Податкового кодексу вводиться транспортний податок (так званий податок на розкіш). Його платниками є власники автомобілів не старше 5 років і з об’ємом двигуна понад 3,0 літрів. Нагадаємо, що в Проекті цього закону йшлося про автомобілі з бензиновими моторами понад 3 л і дизельними – від 2,5 л. Але в процесі голосування в Закон увійшла норма про обсяг двигуна понад 3,0 л для автомобілів з усіма типами двигунів.

Таким чином, від транспортного податку «пішли» такі не зовсім розкішні автомобілі, як SsangYong Rexton з дизельним мотором 2,7 л, пікап Toyota Hi-Lux 3.0 D. Правда, разом з ними пішли від оподаткування всі власники дизельних BMW, включаючи позашляховики Х3 , X4 X5, X6 – у них дизельні мотори різної потужності, але одного обсягу 2993 куб. см, Mercedes-Benz ML і GL (у них дизель 2,9 л), дизельні Range Rover (Evoque, Sport, Range Rover), Audi A6, Q3, Q5, Q7 – у всіх дизеля об’ємом менше 3,0 л і деякі інші.

Крім того, вводиться податок на нерухомість, в тому числі квартири, будинки, гаражі, автосалони, СТО (сплачується 1 раз на рік залежно від площі об’єкта), також незначно збільшився акциз на паливо.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Телефон довіри митної служби України та запобігання проявам корупції

Мостиські прикордонники просять повідомляти про незаконні польоти дельтапланів