in

Що робити українцям, які не матимуть 35 років стажу?

 

За Пенсійною реформою в Україні під час виходу на пенсію, страховий трудовий стаж повинен складати 35 років. Що робити, якщо вашого стажу недостатньо для нарахування пенсійної виплати?

 

Згідно із Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” (від 03.10.2017р.) та в цілому Пенсійною реформою 2017 року в Україні для її громадян під час виходу на пенсію страховий трудовий стаж повинен складати 35 років як необхідний для нарахування пенсійної виплати.

Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно мати саме цей стаж. У Пенсійному Фонді прогнозують, що його будуть мати лише 45 % громадян, а інші 55% повинні продовжувати працювати. Експерти називають цю реформу прихованим підвищення пенсійного віку. Пояснюється це тим, що в Україні кількість працюючих по відношенню до пенсіонерів катастрофічно скорочується. Якщо ще у 2001 році на 88 пенсіонерів випадало 100 працівників, то зараз це співвідношення зрівнялося.

Після виходу цього закону багато українців задумалося – де ж брати такий стаж, адже в теперішній час далеко не всі роботодавці (як не дивно, але обминаючи закон!) користуються нелегальною найманою працею. Тому зараз деякі українці заховали свою трудову книжку під сукно і не скоро витягнуть звідти. На що можуть розраховувати ті громадяни які не будуть мати відповідного стажу? Закон каже – на соціальну допомогу. Але ніхто не обіцяє, що розмір тієї допомоги може бути таким, щоб на нього прожити. Як не сумно – але два-три рази придбати продукти в магазині і грошей немає! Чи не так? І сміх і гріх! Що ж тоді залишається українцям середнього віку? Мабуть, сподіватися, що коли прийде їх час вийти на пенсію, законодавство ще неодноразово зміниться, і оця пенсійна реформа не остання!

Для довідки: Якщо у 2018 році вам виповнюється 60 років, то 25 років страхового стажу вам буде достатньо, щоб піти наступного року на пенсію. Якщо, вам виповнюється 60 років у 2023 році, то страхового стажу у вашій трудовій повинно бути уже не менше, ніж 30 років, а якщо 60 виповниться у 2028 році або пізніше, тоді вам знадобиться не менше 35 років стажу.

Джерело: ВТВ плюс

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 ______________________________________________

 Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українсько-італійський фільм отримав Приз глядацьких симпатій на міжнародному кінофестивалі

Порушуючи право, Італія хоче закрити свої кордони