in

Вибір домашнього лікаря

Кожен іноземний громадянин, який легально проживає на території Італії, має право вибрати для себе домашнього лікаря-терапевта, якому він довіряє. Щоб визначитись з фахівцем, іноземець може звернутися до списків лікарів, зареєстрованих у Servizio Sanitario Nazionale (SSN), з якими можна познайомитися у медичному центрі за місцем проживання. Деякі ASL підготували списки домашніх лікарів на своїх веб-сторінках.

Як здійснити Перед тим, як зробити свій вибір, радимо спочатку звернутись до амбулаторії та особисто познайомитись з медиком та умовами медичного закладу, наявністю апаратури, залу для очікування, кондиціонерів повітря, дотримання санітарних норм. Також важливо дізна- тися про розклад роботи лікаря. Усе це необхідно для того, щоб між лікарем та пацієнтом зав’язались стосунки довіри. Кожен медик може обслуговувати обмежене число пацієнтів.

 

Кінцевий результат вибору домашнього лікаря, буде чинний протягом року. Про нього потрібно повідомити до Uffi ci anagrafe degli Assistiti del Distretto sanitario району, де ви проживаєте. Наголошуємо, що місце прописки є вирішальним для внесення у списки медичного обслуговування ASL та закріплення за лікарем. Винятки роблять для студентів, семінаристів, вихованців інтернатів, які проживають за межами сім’ї з мотивів навчання, працівникам (та їхнім сім’ям) у тривалому (понад три місяці) відрядженні. Для цих категорій реєстрація у ASL та вибір домашнього лікаря не пов’язаний з місцем прописки. Для того, щоб отримати тимчасового лікаря (на період не більше року), вони повинні написати автосертифікацію місця проживання.

Так само можуть обрати лікаря-педіатра батьки дітей до 6 років. Він стежитиме за здоров’ям дітей до підліткового віку (14 років). Згодом можна вибрати для них домашнього лікаря-непедіатра.


Обов’язки домашнього лікаря

Домашній лікар-терапевт виписує рецепти, призначає огляд лікарів-спеціалістів, лабораторні та діагностичні аналізи для усіх громадян, зареєстрованих у SSN.

Лікарі-спеціалісти – це медики, які закінчили учбовий офіційно визнаний заклад з певного медичного профілю, і внесений у
альбом спеціалістів. Клінічні лабораторні аналізи (крові, сечі чи їхніх складників), обслідування за допомогою медапаратури дозволяють дослідити окремі характеристики організму та встановити правильний діагноз. У амбулаторії медик повинен здійснювати протигрипозну вакцинацію, запобігаючи поширенню епідемії.

Домашній лікар повинен працювати у амбулаторії з умовами для прийому та огляду пацієнтів. Заклад має обслуговувати громадян 5 днів на тиждень з розкладом роботи зовні при вході, укладеним так, щоб врахувати число прикріплених громадян. Візит до домашнього лікаря є безкоштовним та , зазвичай, здійснюється шляхом запису у переддень або у той же день. У термінових випадках хворі йдуть поза чергою. За відсутності лікаря його мусить замінити інший, з такими ж функціями.

Вартість послуг

Назагал призначення обслідування у лікаряспеціаліста є дійсним протягом одного місяця та передбачає оплату „тікету” у сумі максимально 56 євро за дослідження та амбулаторні послуги.
Призначення домашнього лікаря не потрібне для відвідин сто- матолога, акушера, гінеколога, психіатра, обслідування зору чи для звернення для профілактики та контролю до жіночих консультацій.

Усі призначення та сертифікати, передбачені законом, домашній лікар робить безкоштовно: сер- тифікат про хворобу для найма- них працівників, сертифікати для повернення до дитячих садків та шкіл після хвороби, сертифікати про стан здоров’я для допуску чи звільнення від фізичного навантаження на уроках фізкультури та ін.

Проте вам доведеться заплатити за сертифікати для профілактики чи для інших цілей, не передбачених законом. Наприклад: ьсертифікат про добрий стан здоров’я, сертифікат для подання страховим компаніям, сертифікат про одужання працівникам харчової промисловості, запити про інвалідність, довідки для рекреаційної, ігрової чи спортивної факультативної діяльності та ін.
Вартість цих сертифікатів встановлюється окремим ASL. Серед завдань домашнього лікаря є виписка рецептів для отримання загальних ліків, вартість яких відшкодовує SSN. У деяких регіонах передбачено оплату „тікету”.

Під час виписки рецепту ліків медик повинен дотримуватися специфічних нормативів, які за- бороняють промоцію окремих медикаментів чи аптек, а також повідомляти пацієнта про існування дорожчих препаратів та їх дешевших аналогів, проводити роз’яснювальну роботу про пра- вильне вживання.

Виклик лікаря Якщо хворий не може вийти із дому, він може викликати до себе домашнього лікаря. Зазвичай потрібно замовити лікаря зранку до 10. 00, і відвідини мають відбутися до 12 години наступного дня. Термінові виклики здійснюються за коротший період. Викликати лікаря можна навіть у суботу до 10 години, а також у термінових випадках, навіть якщо хворий не прикріплений до лікаря, проте потребує медичної допомоги. Цей виклик є платним. У такому випадку потрібно зберегти фіскальну квитанцію і отримати відшкодування в кінці року у сумі 19% із декларації про прибутки, або якщо це передбачено регіональними законами, отримати відшкодування з ASL за місцем проживання.


Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Читайте також:

Запис до Національної служби охорони здоров’я Італії

Лікарняні сертифікати подаються до INPS Інтернетом

В Італії з телефонним оператором “швидкої допомоги” можна поспілкуватися українською

Медичне обслуговування нелегалів

Визнання дипломів медичної сестри

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Папа Римський привітав із 20-ю річницею Незалежності України (ВІДЕО)

Живий товар на цивілізованому ринку