in

Виплата допомоги для сім’ї в Італії

Сім’ям, які мають річний дохід, нижчий за визначені межі, щороку законом призначають грошову допомогу. Виплату здійснює роботодавець, або INPS як додаток до заробітної плати і вона змінюється, залежно від типології сім’ї та річного доходу.

Ці виплати здійснюються в межах захисту прав, передбачених конституцією, яка у параграфі 36 визначає: „Працівник має право на спеціальну виплату у пропорції до кількості і якості виконаної праці, та у будь-якому випадку достатньої для неза- лежного та достойного життя для працівника та його сім’ї”.

 

Працівники, які утримують сім’ю, незалежно, є вони італійцями чи іноземцями, мають право на виплати для її підтримки. Іноземці, які мають дозвіл або карту на проживання, володіють правами на усі гарантії, якими користуються італійські працівники. Вони мають однакові права та обов’язки на фіскальні, контрибутивні та страхові виплати.

Право на допомогу для сім’ї має іноземець, який працює чи отримує пенсію в Італії лише у випадку, якщо його сім’я теж проживає в країні. Якщо ж вона проживає за кордоном, виплати здійснюються лише у випадку, якщо існують відповідні міжнародні угоди.

Умова отримання грошової допомоги для утримання сім’ї: якщо сімейний річний дохід не перевищує встановлену межу у відповідності із кількістю членів сім’ї.

Визначення суми допомоги здійснюється за допомогою таблиць, які щороку переглядаються.

Враховується дохід за сонячний рік: від 1 липня кожного року до 30 червня наступного року. До нього належить сума усіх задекларованих прибутків будь-якого походження. Отримувати допомогу можуть усі наймані працівники, безробітні, хворі на туберкульоз, які потребують догляду, пенсіонери та деякі інші типи працівників.

На яких родичів можна отримати допомогу?

– На чоловіка чи дружину, вони не є розлученими;

– на дітей (натуральних, визнаних або визначених судом, усиновлених, народжених від попереднього шлюбу, взятих на виховання);

– на повнолітніх дітей, неповноцінних психічно чи фізично, які не можуть займатися жодним типом роботи;

– на неповнолітніх братів, сестер чи племінників позивача, які є повними сиротами, проте не мають права на пенсію через втрату батьків.
Ці особи вважаються членами сім’ї, навіть якщо вони не проживають разом із позивачем (за винятком натуральних дітей, які легально визнані обома батьками), та не є на утриманні позивача.

Як отримати допомогу на утримання сім’ї

Для того, щоб отримати виплату допомоги на утримання сім’ї, потрібно подати запит на бланку, визначеному INPS та до- дати документи, перелічені у ньому. Запит потрібно пред’явити роботодавцю, якщо ви працюєте найманим робітником (не у сільськогосподарському секторі), до INPS, якщо працівник є на пенсії чи безробітним, тобто в усіх випадках, коли оплата буде здійснюватися INPS.

Роботодавець виплачує грошову допомогу разом із зарплатою, потім подає запит до INPS для відшкодування виплачених сум. Річний дохід сім’ї повинен до 70% походити від роботодавця чи із від виплат, які належать найманим працівникам (пенсія, виплати з безробіття та догляду за дитиною і тд.). Із 1 грудня 2005 року допомога на утримання сім’ї може виплачуватися іншому члену подружжя, якщо він має на це право. Якщо він не має незалежного права отримувати виплату, то повинен подати заяву до роботодавця чи INPS на спеціальних бланках.

Сім’ї, у яких є щонайменше три неповнолітні дитини, можуть отримувати допомогу від комуни, у якій проживають, у сумі, яка з 1 грудня 200 року становить 120 євро на місяць протягом 13 місяців. Заяву потрібно подавати до 31 січня наступного року для отримання допомоги за поточний рік.

Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Український центр для дітей та батьків у Джуліано (ФОТО)

Асоціація “Надія України”. Зміцнити і збагатити національну культуру