in

Втрата та пошкодження багажу під час подорожі літаком

   Іноді під час подорожей літаками багаж пасажирів може загубитися. У такому випадку пасажир має право на компенсацію. Варто пам’ятати, що, купуючи квиток, ви укладаєте контракт про перевезення повітряними шляхами з визначеними правами та обов’язками обох сторін. Згідно з нормативом, підписаним у Варшаві у 1929 році, передбачено різний час та різні суми за різні типи пошкоджень чи втрати багажу під час національних чи міжнародних польотів.

Якщо багаж загублено під час міжнародного польоту, то авіакомпанія повинна виплатити відшкодування, що дорівнює 24 євро за кожен кілограм зареєстрованого багажу (вага валіз реєструється автоматично під час їх здачі у багажне відділення), та 461 євро для незареєстрованого багажу (не зваженого на електронній вазі).
Крім того, передбачено компенсацію за незручності, спричинені втратою валіз, наприклад, необхідність купівлі нового одягу чи особистих речей. Для отримання компенсації слід зберегти фіскальні чеки вимушеної купівлі речей.

У випадку польотів усередині країни авіакомпанія повинна виплатити за втрату багажу до 228,08 євро за валізу або 17,04 євро за кілограм.

При пошкодженні чи втраті ручно- го багажу пасажири мають право на отримання до 461 євро під час міжнародних польотів та до 1 000 євро для польотів всередині країни. Проте у цьому випадку має бути доведена вина авіакомпанії.

Сума компенсації під час національних та міжнародних польотів може бути збільшена у випадку завчасної декларації вартості багажу під час check in. Декларація посилює відповідальність компанії перед пасажиром. Проте за неї потрібно заплатити 7,74 євро за валізу.

Що робити, якщо ваш багаж пошкоджено чи втрачено?

Коли адміністрація аеропорту чи пасажир виявили втрату чи пошкодження багажу, потрібно повідомити про це до відділу втрачених речей та залишити відповідну заяву. Слід мати при собі квиток та квитанцію про здачу багажу. Заяву пишуть на спеціальних бланках (їх називають PIR – Property Irregularity Reports), їх можна отримати у пунктах обслуговування багажу або в адміністрації аеропорту.

Пам’ятайте, що звертатися у відділ втраченого багажу слід протягом певного часу.

Для національних польотів: протягом трьох днів від прильоту – для пошкоджень та чотирнадцяти днів у випадку втрати багажу. У випадку міжнародних польотів заява про пошкодження валіз повинна надійти протягом семи днів та 21 днів – у випадку втрати. Компенсації можна очікувати протягом одного року для національних та двох років – для міжнародних польотів. Якщо авіакомпанія відмовляється виплатити відшкодування, пасажири мають право звернутися до суду.

Андреа ДЕ РОССІ,

переклад Маріанни Сороневич

Шановні читачі, Ви матимете більше шансів отримати відповіді, якщо поставте ваші запитання на форумі Української газети.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Опозиція почала процедуру імпічменту Януковича. Для початку подала у суд за узурпацію

Італія призупинила видачу туристичних та бізнес-віз українцям