in

Гарантії збереження робочого місця для вагітних жінок

Італійська Республіка допомагає майбутнім матерям під час вагітності, гарантуючи їм збереження робочого місця, медичне забезпечення, фінансування і логістику. Врешті, якщо майбутня матір не має дозволу на проживання, забороняє її видворення з країни.

 

Гарантії на робочому місці

Якщо ви маєте робочий контракт найманої працівниці і завагітніли, то вас не можуть звільнити з роботи до часу, поки дитині не виповниться один рік. Крім того, організація, у якій ви працювали, не збанкрутує. Виняток може бути у випадку скоєння серйозного порушення на роботі, через яке можуть звільнити, або коли термін робочого контракту завершився.

Якщо ви вагітні, то маєте право дістати оплачувані звільнення від роботи для медичних візи- тів або специфічних аналізів. Достатньо показати керівництву сертифікат, який засвідчує дату і годину медичного візиту.

Під час останніх двох місяців вагітності та три місяців після родів закон дає вам право і обов’язок на утримання від ро- боти. Проте, якщо ви цього бажаєте, то можете працювати до передостаннього місяця вагітності. Правда, лікуючий лікар мусить засертифікувати, що вагітність спливає нормально, а умови роботи не загрожують здоров’ю. Період звільнення за вагітністю рахується за законом як робочий навіть під час нарахування пенсії.

Упродовж періоду відпустки з причин вагітності закон передбачає виплату 80% від заробітної плати, якщо ви працювали найманою або незалежною працівницею. У випадку, якщо ви є найманою працівницею, контракт може передбачати виплати у повній сумі. Крім вільних від роботи перших трьох місяців після пологів, ви маєте право утримуватися від роботи на максимальний період, який дорівнює шести місяцям. Він може тривати десять місяців у випадку, якщо ви не одружені. Протягом цього часу ви маєте право на виплати у розмірі 30% від заробітної плати.

Після народження дитини, якщо ви є найманою робітницею, то маєте право на щоденні вільні години для грудного годування дитини, або навіть для того, щоб побути з нею разом. Це дві години за робочого розкладу, що дорівнює або перевищує 6 годин або одна година, якщо робочий графік коротший за 6 годин. Якщо народилися близнята, то щоденні години відпочинку подвоюються і можуть бути використані обома батьками. Як матір, так і батько, не залежно від того, чи були використані звільнення, мають право на вільні від роботи дні у випадку хвороби дитини, які повинні бути оплачені. Перші три роки життя дитини можна використати 30 вільних днів на рік, разом чи частинами. Від трьох до восьми років можна взяти п’ять днів на кожного з батьків. Часто у колективному робочому контракті передбаче- но, що лікарняні оплачуються лише перші три роки.

 

Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Чи можу я отримати інформацію про те, чи є певна людина на борту літака, або чи прибула вона?

10 топ-скандалів 20 років незалежності