in

Домашні працівники повинні супроводжувати роботодавців у відпустку?

Зобов’язання слідувати за працедавцем у відпустку (чи з іншої нагоди), залежить від типу трудових відносин, передусім від того, чи робочим контрактом передбачено проживання у домі роботодавця, чи ні.

Робітник, який працює погодинно, та не живе у домі роботодавця:

Зобов’язання слідувати за роботодавцем у відпустку повинні бути чітко передбачено у листі про прийомна роботу. Якщо цього вказано не було, працівник може відмовитися на законних підставах, і його відмова не вважатиметься поважною причиною для звільнення з роботи.

Працівник, що проживає в домі роботодавця:

Цілком імовірно, що протягом часу праці, роботодавець вимагатиме від працівника слідувати за ним у відпустку в інше місто, наприклад тимчасово переїхати у будинок для відпустки, або робити це з інших причин.

У цьому випадку працівник зобов’язаний супроводжувати роботодавця або особу за якою піклується (наприклад, у житло на березі моря або в горах).

Ця умова має бути зазначена в листі про прийом на роботу. Якщо обов’язок супроводжувати працівника не було передбачено в трудовому договорі, працівнику буде виплачуватися за кожен день поїздки (в залежності від рівня класифікації) добові, які варіюються згідно із національним колективним контрактом. Добові можеть складати від 10% до 20 % підвищення до звичайної заробітної плати.

У будь-якому з вище вказаних випадків, роботодавець повинен повідомити домашнього працівника завчасно, особливо якщо поїздка передбачена в інше місто.

Крім того, працівнику повинно бути оплачено, чи відшкодовано, витрати на проїзд і перевезення особистих речей.

Нагадуємо, що під час поїздки, працівник має право на щотижневий відпочинок.

_______________________________________________

Більше новин:

 

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Документи потрібні для подорожі по Шенгенській зоні та в Україну в літній період

Стоматолога із Італії знайдено мертвим в Україні