in

Збільшуються санкції для роботодавців нелегалів

   Отримати дозвіл на проживання зможуть тільки ті працівники, яких піддавали жорсткій експлуатації. Ось як це пояснює указ, прийнятий урядом

 

В Італії введено жорсткіші санкції для тих, хто наймає нелегальних іммігрантів. Проте претендувати на отримання дозволу на проживання можуть лише ті іноземці, які подали заяву на визискувачів і погодилися співпрацювати з судовими органами правопорядку у випадку, якщо умови їх роботи будуть класифіковані як «безжальна експлуатація». Для всіх інших передбачено депортацію.

16 квітня уряд видав проект легіслативного декрету для узгодження італійського законодавства із європейською директивою про «санкції і заходи проти роботодавців, які експлуатують громадян третіх країн, що незаконно перебувають в Італії». У даний час текст декрету чекає на затвердження Палати депутатів і Сенату.

Наймати на роботу тих, хто не володіє дійсним дозволом на проживання в Італії вважається злочином, який карається позбавлення волі від трьох місяців до одного року, і штрафом у розмірі 5000 євро за кожного зайнятого працівника. До цього додається адміністративне покарання за порушення нормативів що стосуються заробітної плати і соціального забезпечення.

Проектом передбачено, що роботодавці, засуджені (навіть не остаточно) за цей злочин, більше не зможуть запрошувати іноземних робітників за декретом флуссі. Крім того вони повинні виплатити штраф у розмірі «середньої вартості репатріації нелегала». Отримані гроші буде витрачено на фінансування депортацій та запровадження інтеграційних проектів.

Міністерство праці перевірятиме «адекватність і ефективність» дії закону в найбільш ризикованих галузях господарства, та щорічно подаватиме звіт до Європейської комісії.

У випадку виявлення нелегальних робочих стосунків (до доведення протилежного) буде вважатися що вони тривали три місяці. За цей термін розраховуватиметься різниця зарплати, контрибутів і податків, які повинні були бути заплачені роботодавцем, якби іноземець працював легально.

Покарання збільшується з 1/3 до 1/2 відсотків, якщо:
• було зайнято більше трьох нелегалів,
• вони є неповнолітніми (до шістнадцяти років),
• у випадку експлуатації нелегальних іноземних робітників,
• працівники були піддані «небезпечним умовам», беручи до уваги «тип роботи та умови праці».

Тільки в останніх двох випадках (за пропозицією і згодою прокуратури), якщо працівник наважиться подати на роботодавця в суд і буде співпрацювати з слідством, він може отримати дозвіл на проживання з гуманітарних мотивів, що діятиме шість місяців, із можливим продовженням на один, або більше рік. Пермессо видаватимуть на всю тривалість судового розгляду. У випадку укладення легального робочого контракту його можна конвертувати в дозвіл на роботу.

У разі прийняття постанови не слід сподіватися на масову легалізацію. Уряд пояснює це в спеціальній нотатці: очікується що кількість дозволів на проживання для експлуатованих іноземних робітників «буде незначною».

www.stranieriinitalia.it,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Імміграція в Італії. Крок до вирішення проблем

Терракт в італійській школі здійснено із помсти?