in

Легалізація: Що робити, якщо роботодавець не з’явиться на прийом у квестуру?

Працівник може захищати свої права, зокрема, подавши заяву до суду

Закон 102 від 2009  надав можливість роботодавцям, які нелегально наймали працівників, незалежно італійців чи іноземців, легалізувати їх, подавши заяву до 30 вересня 2009 року.
Після прийому запиту, квестура перевіряє наявність у працівника судимостей, які перешкоджають легалізації. Якщо таких не виявлено, відділ імміграції запрошує роботодавця для підписання контракту на перебування. Лише після цього із роботодавця знімаються усі можливі звинувачення за прийняття на роботу нелегального працівника. Нагадуємо, що крім адміністративного покарання (наприклад за несплату контрибутів до Національного інституту соціального захисту (Inps), у випадку, якщо працівник не володіє дозволом на проживання, роботодавець може бути ув’язнений від 3 місяців до одного року, та притягнений до сплати штрафу в розмірі 5 000 євро.
Нещодавно Міністерство внутрішніх справ видало ряд уточнень для урегулювання випадків розірвання робочих стосунків між роботодавцем і працівником до підписання робочого контракту, а отже – завершення легалізації. Навіть у цих ситуаціях роботодавець повинен з’явитися до відділу імміграції разом із працівником, підписати контракт, а пізніше повідомити про розірвання робочих стосунків до Inps. Далі працівник може подавати запит на отримання дозволу на проживання по безробіттю (per attesa occupazione) на бланку, виданому відділом імміграції.

Що ж станеться, якщо роботодавець не з’явиться на прийом?
У разі відсутності роботодавця на першому прийомі, буде призначено другу зустріч. У випадку повторної неявки, справа по легалізації архівується, проте за роботодавцем зберігається звинувачення за використання праці нелегального іммігранта. Проти роботодавця буде порушено справу, яка може вести за собою покарання.
Працівник втрачає право на подачу запиту на отримання дозволу на проживання по безробіттю, бо циркуляри Міністерства згадують лише випадки розірвання робочих стосунків під час, чи після підписання робочого контракту.
Корисно пам’ятати: навіть якщо працівник був найнятий нелегально, за ним зберігаються усі загальні права у випадку розірвання робочих стосунків (наприклад розрахункові (TFR), оплата за невикористані святкові дні чи відпустку, наднормові та ін.). Від роботодавця можна вимагати оплату усіх цих заборгованостей.

Як працівник може захистити свої права?

Якщо робочі стосунки завершилися до підписання контракту, радимо надіслати роботодавцю рекомендованого листа (із підтвердженням отримання), у якому закликати його з’явитися до відділу імміграції, вказавши дату та час прийому, а також поінформувати про наслідки у разі його відсутності. Квитанція про відсилку листа буде основою, на якій від роботодавця можна вимагати виплату заборгованостей після розірвання робочих стосунків.
Працівник може надіслати такого ж листа до відділу імміграції, із просьбою повідомляти всі зміни у справі на його нову адресу.
Якщо, незважаючи нінащо, роботодавець не з’явиться на прийом, працівник може подати позов до суду, для визнання виплат, що назріли під час роботи (наприклад TFR та ін.). Зробивши такий позов, можна вимагати у квестурі дозвіл на проживання по безробіттю.

Адвокат Маша САЛЬВАТОРЕ, переклад Маріанни  Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці на півдні Італії – не дешева робоча сила

Сім’я заробітчан із Закарпаття мріє відкрити в Італії свій ресторан