in

Медичне обслуговування нелегальних іммігрантів в Італії

Право на захист здоров’я – це загальнолюдське право усіх громадян, незалежно – італійських чи іноземних, із дозволом на проживання чи без нього. Навіть іноземний громадянин, який нелегально перебуває на території Італії, має право на лікування у шпиталях чи поліклініках. При цьому про його соціальний статус не буде повідомлено органам правопорядку і навіть посольству чи консульству України. Це можуть зробити лише на прохання хворого. Єдиний виняток: якщо є підозра, що захворювання іноземця є наслідком кримінального правопорушення

В усіх інших випадках іноземець може пройти лікування у будь-якій громадській медичній структурі Італії (лікарнях, ASL, амбулаторіях), і не боятись, що про нього заявлять до поліції. Громадяни країн, що не входять у Євроспілку, можуть отрима- ти термінове лікування у пунктах швидкої допомоги та Day-hospital.

Day-hospital – це форма лікування, призначена медиком-спеціалістом на термін, менший за 12 годин, і вона може бути здійсненою протягом одного або кількох днів. Його призначають хворим з потребами комплексної медичної допомоги, визначення діагнозу чи циклічної терапії. Після day-hospital хворому дають усі необхідні вказівки для продовження лікування.

Термінове лікування полягає у невідкладній медичній допомозі у випадках, коли існує загроза життю хворого або погіршення його стану через ускладнення.

Базова допомога полягає в індивідуальній чи груповій медичній допомозі (зокрема, у випадку захисту материнства чи переривання вагітності у термінах встановлених законом).

Нелегальним іммігрантам також гарантовано щеплення та заходи профілактики інтернаціональних епідемій, до прикладу, аналізи на наявність вірусів чи бактерій (HIV, гепатити, сифіліс, заразні інфекційні захворювання). Лікування гарантується навіть якщо воно триватиме довго.

Посвідчення STP

Щоб скористатись усіма цими медичними послугами, нелегальному іммігрантові потрібно лише оформити особливе посвідчення, так звану „тессеру” STP (тобто посвідчення для іноземця, який тимчасово перебуває на території Італії), в якій буде порядковий номер, чинний на усій території Італії для будь-якої форми медичного обслуговування.

У разі виникнення потреби звернутися до лікаря, іноземцеві достатньо пред’явити посвідчення чи подати код STP. Отри- мати це посвідчення можна у медичних структурах, до яких іноземець вперше звертається за меддопомогою. При лікарнях та поліклініках, здебільшого, існують центри зв’язків із іноземцями. Потрібно подати лише особисті анаграфічні дані, підтвердженні посвідченням особи за особистої присутності хворого. Якщо ж іноземець їх не має, достатньо автодекларації. Із посвідченням STP іноземець може звертатись не тільки у заклад, який його видав, але й в усі громадські медичні структури на усій території Італії. Крім того, іммігранту приписують ліки, необхідні для здійснення лікування. Їх можна отримати в уповноважених аптеках.

Тессера STP видається і продовжується безкоштовно, вона чинна протягом шести місяців, проте її можна продовжувати невизначену кількість разів на всій території Італії. Якщо іноземець не має достатніх матеріальних засобів і задекларує це, разом із посвідченням йому видадуть довідку, за якою він отримуватиме медичне обслуговування безкоштовно. Цю декларацію також потрібно поновлювати щопівроку.

За усі послуги, які надаються у амбулаторіях, лікарнях чи ASL потрібно сплачувати невелику суму, так званий „тікет”. Їх сплачують іноземці, які мають достатні матеріальні засоби, за загальними тарифами, визначеними регіональною владою. Проте якщо іммігрант заявить, що не має грошей, він може пройти безкоштовне лікування у випадку термінової шпиталізації чи надання невідкладної медичної допомоги, загальних візитах до лікаря, загальних засобів із запобігання та профілактики громадського здоров’я, обов’язкових щепленнях, охороні материнства і дитинства. Їх вартість сплачує держава. Код STP служить саме для того, щоб вести облік усім наданим медичним послугам і у випадку, якщо іноземець є неплатоспроможним, отримати відшкодування від держави.


Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Читайте також:

Нелегалам (знову) дозволено одружуватися в Італії

Депортація з Італії

Набуття італійського громадянства після укладення шлюбу із італійцем

Ті хто очікують легалізації, можуть реєструватися до національної медичної служби Iталії

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці північної Італії відзначили Державного Прапора України

Посвідчення особи на повернення в Україну (т.з. “білий паспорт”)