in

Набуття італійського громадянства на основі одруження

Відповідно до Закону про громадянство, стати громадянином Італії можна після одруження із італійським громадянином. Це ж стосується тих, хто одружився із іноземцями, які отримали італійське громадянство, зокрема на основі тривалого проживання в країні.

 

Отримати громадянство мають права усі, за винятком засуджених за особливо тяжкі злочини в Італії або за кордоном, коли заявник становить загрозу для безпеки італійської держави чи громадського порядку.

Надання громадянства на основі шлюбу відбувається не автоматично, а тільки за певних умов і після виконання конкретної процедури. Розглянемо її детальніше.

Чоловік/дружина, громадяни країн з-поза ЄС можуть отримати італійське громадянство після двох років шлюбу, за умови легального проживання в країні. Або після трьох років, якщо подружжя проживає за кордоном. Термін скорочується вдвоє, якщо у подружжя народилися, або воно усиновило дітей.

За умови проживання в Італії, громадяни країн що не входять до ЄС, повинні мати дозвіл на проживання, та бути зареєстровані до анаграфічного центру за місцем проживання. Якщо подружжя проживає в іншій країні, воно повинно дотримуватися правил проживання в цій країні.

Шлюб повинен бути дійсним до дати видачі указу про надання громадянства. Тобто громадянство надається тільки тоді, якщо за час розгляду документів подружжя продовжує проживати разом, юридично не розлучилося, а шлюб не було анульовано.

Подача запиту

Клопотання про отримання італійського громадянства слід подати до префектури за місцем проживання, на бланках «А». Їх можна знайти за лінком (http://www.stranieriinitalia.it/cittadinanza-modello_a_cittadinanza_per_matrimonio_4891.html), або отримати у префектурі. Якщо ви живете за кордоном, слід звертатися безпосередньо в консульство Італії.

Документація

Із заявою про набуття італійського громадянства слід подати наступні документи.
1.    копію дозволу на проживання для громадян, що не не входять до ЄС;
2.    повний акт шлюбу;
3.    свідоцтво про народження перекладене та легалізоване в італійському консульстві;
4.    довідку про відсутність судимостей (certificato generale del Casellario Giudiziale) видану італійським судом;
5.    свідоцтво про історію резиденції в Італії;
6.    довідку про сімейний стан;
7.    довідку про відсутність судимостей у країні походження (і можливих третіх країн проживання) перекладену і легалізовану в італійському консульстві;
8.    довідку про італійське громадянство чоловіка/дружини;
9.    квитанцію про сплату контрибуту в сумі € 200,00 і марки вартістю € 14,62.
Для оплати контрибуту в розмірі € 200 Міністерством внутрішніх справ було активовано банківський рахунок. Бланк для оплати можна отримати в поштових відділеннях та префектурах. Контрибут слід сплатити й тими, хто подають заяву до італійського консульства, щляхом здійснення міжнародного грошового переказу або через сітку європейських поштових організацій. У цьому випадку реквізити оплати можна дізнатися в італійському консульстві.

Процедура

Після подачі запиту, префектура може вимагати подачі додаткових документів. Їх слід подати якнайшвидше, інакше ваш запит може бути відхилено.

Префектура подасть запити до міністерства внутрішніх справ, квестури та міністерства юстиції для отримання їх вердикту. Під час аналізу документів квестура може перевірити чи справді подружжя проживає разом. Якщо виявиться що вони не проживають разом, запит може бути відхилено.

Закон про громадянство передбачає винесення постанови протягом 730 днів від дати подачі клопотання, тобто протягом двох років.
По завершенні цього періоду, якщо префектура не повідомила жодного рішення (ні про прийняття запиту, ні про його відхилення), іноземець може подати скаргу до Цивільного суду, для визнання італійського громадянства.

Стежити за процесом розгляду запиту можна через сайт cittadinanza.interno.it. або зв’язавшись з телефонним центром міністерства внутрішніх справ (06 – 48042101-102 -103 -104), який також надає інформацію про правила і порядок отримання громадянства.

В обох випадках, для отримання інформації, слід повідомити особистий код “К10”, який присвоюється префектурою після подачі запиту. Цей код вам повідомлять у листі, який комунікуватиме що префектура вживає заходів для вивчення вашого клопотання.

У разі прийняття запиту, міністерство внутрішніх справ комунікує про це префектуру, яка повідомляє зацікавлену особу.

Після отримання постанови про надання італійського громадянствм, іноземець має 6 місяців для прийнття присяги на вірність країні. Її слід скласти у присутності представника відділу реєстрації цивільного стану муніципалітету вашої резиденції. Після цього слід повернути ваш дозвіл на проживання у квестуру.

На наступний день після складаня присяги іноземний громадянин стає громадянином Італії і може представити запит в квестуру про отримання паспорта.

УВАГА: набуття італійського громадянства не позбавляє громадянства країни походження. Варто пам’ятати, що законодавство України не передбачає подвійного громадянства, отже після набуття італійського, слід офіційно відмовитися від українського громадянства, подавши заяву про це у дипломатичне представництво України в Італії.


Адвокат Маша Сальваторе,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія намагається вивeсти мечеті із підпілля

За декретом флуссі 2011 буде прийнято одну із чотирьох заявок