in

Набуття італійського громадянства після укладення шлюбу із італійцем

Згідно зі статтею 5 Закону Італії про громадянство №91 від 05.02.92р. набуття іноземцем (або особою без громадянства) громадянства Італії після укладення шлюбу з громадянином цієї країни не є автоматичним.

 

Іноземець (або особа без громадянства) має право набути італійське громадянство в разі, якщо він легально проживає в Італії щонайменше 2 роки з дати одруження або після 3 років прожитих у шлюбі в Італії чи поза її межами (якщо шлюб не був розірваний, анульований або припинений у законному порядку).

Для набуття громадянства Італії після одруження іноземець звертається до регіонального органу Міністерства внутрішніх справ Італійської Республіки – префектури – з відповідним поданням, до якого додаються свідоцтво про народження заявника, а також довідка про несудимість, видана компетентними органами країни походження (згадані документи перекладаються італійською мовою, переклад яких затверджується диппредставництвом Італії в країні походження іноземця, або ж Посольством його країни в Італії).

Італійське законодавство не вимагає від іноземця пред‘явлення довідки про відмову від попереднього громадянства.

Як показує практика, розгляд заяви іноземця або особи без громадянства про набуття громадянства Італії триває орієнтовно два роки.
У випадку позитивного висновку щодо заяви іноземцеві або особі без громадянства офіційно надається італійське громадянство з унесенням цього факту в реєстраційні записи демографічних відділів місцевих органів самоврядування (комун) та видачею паспорта громадянина Італійської Республіки. При цьому особа, яка приймає громадянство, урочисто складає присягу на вірність державі та народові Італії.

Про факт набуття італійського громадянства громадянином України, із зазначенням дати підписання Президентом Італії відповідного указу та дати складання присяги,  письмово повідомляється Посольство України в Італії.

Процедура набуття громадянином України італійського громадянства внаслідок одруження з громадянином Італії є добровільною, а це, згідно зі ст. 19 Закону України про громадянство України № 2235-ІІІ від 18.01.01р., є підставою для втрати українського громадянства.

www.mfa.gov.ua/italy/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Слід сплатити контрибути для домашніх працівників

Невигадані історії: Настя (Оповідання)