in

Навчання у ВУЗах в Італії

На замітку бажаючих навчатися у італійських вищх навчальних закладах абітурієнтів, які постійно живуть в Італії чи за кордоном.

 

 

Параграф 39 Єдиного тексту, що регулює міграційні процеси, передбачає право вступу в італійські університети іноземців, які легально проживають на території країни, на рівних правах з громадянами Італії.

Для цього потрібно лише мати дванадцятирічну загальну кількість років навчання. Проте кожен університет має право оцінювати, чи можна зарахувати вашу освіту як дійсну.

Заяву на вступ слід подати до адміністрації факультету, на якому хоче навчатися абітурієнт, разом з необхідною документацією. ЇЇ перелік можна знайти на сайті Міністерства закордонних справ Італії (www.esteri.it).

Закон Боссі – Фіні, який наразі час регулює міграційні процеси, декларує рівність між студентами-іноземцями та італійцями і під час вступу в університет,і впродовж навчання. Проте його регламент запроваджує значні обмеження, починаючи з існування визначеної кількості в’їздних віз на навчання та дозволів на проживання з мотивів навчання, економічних реквізитів, потрібних для в’їзду в Італію, і закінчуючи складним механізмом визнання освіти, здобутої в країні походження, нюанси пов’язані з медичним страхуванням.

Вступ в університет абітурієнта, який проживає за кордоном

Перше, що варто зробити іноземцю, який бажає навчатись у італійському університеті, – звернутись у дипломатичне представництво Італії за кордоном за візою на навчання. Кількість віз, які можуть бути видані студентам, залежить від наявності вільних місць в окремо взятих університетах. Вони повідомляють кількість місць, зарезервованих для іноземців, у Міністерство закордонних справ, і на основі цих даних з березня до квітня, згідно з міжміністерськими декретами, визначається кількість в’їздних віз, а , отже, й дозволів на проживання з причин навчання.

Одразу ж після виходу декрету громадянин іноземної країни, зацікавлений навчанням у ВУЗі, може подати запит на вступ в університет до італійського дипломатичного представництва у своїй країні (просуванням справи повинно займатись консульство) та здобути візу на навчання.

Врешті іноземець повинен подати заяву, фотографію стандартного формату для документів, чинний закордонний паспорт, продемонструвати економічну можливість утримання в Італії і наявність місця проживання, а також суми витрат можливого видворення з країни, зворотній квиток, страховку, яка покриває медичне лікування та госпіталізацію. Страховий поліс потрібен у випадку, якщо між Італією і країною походження іноземця не підписані відповідні санітарні угоди. Зазвичай навчальна віза видається у кінці серпня на наступний навчальний рік.

Студент повинен приїхати до Італії у перші дні вересня, щоб почати процедуру оформлення в університет.

Економічні реквізити

Вступити до університету мають право ті, хто продемонстрував наявність матеріальних засобів, достатн їх для проживання на весь період та повернення на батьківщину.

Необхідно мати 350 Є на кожен місяць чинності дозволу на проживання. Здебільшого видають річну візу, тому студент мусить мати приблизно 4.500Є.

Для тих, хто має недостатні економічні можливості є інший вихід. Вони можуть подати економічні гарантії благодійних економічних організацій, зареєстрованих у Presidenza di consiglio, в статуті яких передбачено надання гарантій на навчання.

Донедавна економічна гарантія могла бути надана й фізичною особою, проте сьогодні така можливість анульована.

www.stranieriinitalia.it,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Поза квотами декрету флуссі. Варто знати усе

Намалюйте мені каву