in

Непостійна та тимчасова робота в Італії

Існують види випадкової та непостійної роботи які регулюються окремими законоположеннями “Lavoro Occasionale Accessorio”. Для роботи такого типу укладення контракту не обов’язкове.
Оплата відбувається без busta paga, тобто не фіксується у реєстрі щомісячного прибутку. Проте навіть такі працівники захищені Inps (Національним інститутом соціального захисту) та Inail (Національним інститутом захисту від нещасних випадків на роботі).

Намаючи непостійних працівників, роботодавець не зобов’язаний платити податки із прибутків, проте робітник може користуватися страхуванням у випадку хвороби, безробіття, вагітності нещасного випадку та ін.

Хто може прийняти на роботу непостійних працівників?

 

Прийняти на роботу непостійних працівників можуть: сім’ї, некомерційні об’єднання, організації сімейного бізнесу, фермери усіх секторів, державні установи (наприклад, для спортивних заходів, культурних та благодійних ярмарків чи служби екстреної допомоги).
Проте деякі організації, наприклад кооперативи, не можуть наймати працівників для надання послуг третім сторонам.

Хто може виконувати непостійну роботу?

Непостійну роботу можуть виконувати не усі працівник. Категорії визначені законом є наступними:

1.  Учні та студенти

Учні можуть працювати у період різдвяних канікул (від 1 грудня до 10 січня), пасхальних вихідних (від вербної неділі (domenica delle Palme) до понеділка Ангела (lunedì dell’Angelo), літніх канікул (з 1 червня по 30 вересня). Також вони можуть виконувати роботу в суботу та неділю, протягом усього року. Якщо учні є неповнолітніми, вони повинні мати письмовий дозвіл батьків, чи опікунів.

Студенти, які навчаються в університетах можуть працювати на непостійних роботах протягом всього року без обмежень.

2.    Пенсіонери

3.    Працівники із неповною зайнятістю (part-time)

Працівники, які працюють за контрактом із неповною зайнятістю можуть надавати випадкові робочі послуги у будь-якому секторі, проте заборонено робити це для роботодавця, із якими вони уклали робочий контракт part-time.
Варто пам’ятати що учні, студенти, та особи, що отримують соціальну підтримку, можуть виконувати непостійну роботу у будь-якій галузі, в тому числі для органів місцевої влади.

4.Громадяни із країн з-поза ЄС

Іноземцям, які володіють чинним дозволом на проживання, дозволено виконувати непостійну роботу, в тому чисті під час навчання, а також за наявності дозволу на проживання по безробіттю.

Увага: Виконання тимчасової роботи на дає права на продовження дозволу на проживання із робочих мотивів.

5.Інші категорії працівників
Виконання непостійної роботи дозволено безробітним, найманим працівникам, зайнятим в державному чи приватному секторах.

 

Адвокат Маша САЛЬВАТОРЕ,

переклад Маріанни СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Найкращий піцайоло в Італії 2010 року – українець!!!

Заробітчани дають майже 5 % ВВП України