in

Овербукінг. Що робити, якщо пасажиру відмовили у польоті

Щоб компенсувати вартість польоту та запобігти випадкам, коли не всі пасажирські місця є зайнятими, авіакомпанії часто бронюють більшу кількість квитків, ніж є реальних місць у літаку. Ця практика називається “overbooking” (слово англійського походження, яке означає кількість бронювань, що перевищує кількість реальних пасажирських місць).

Буває так, що перед пасажирами, які із багажем приїхали у аеропорт, постає проблема відсутності місця у літаку. Авіакомпанії усвідомлюють незручності, спричинені овербукінгом, тому захищають власні права, вписуючи примітки у правила польоту дрібненьким шрифтом, і пасажири, зазвичай, не звертають на них уваги. Наша перша порада: під час бронювання місць уважно читайте всі  частини контракту з авіакомпанією, особливо, якщо робиться це через Інтернет.

Результат пошуку зображень за запитом "sull'aereo"

Що відбувається у випадку, якщо пасажира залишать у аеропорту?

Передусім пасажирів, які стали жертвами практики овербукінгу, захищають нормативи ЄС, схвалені усіма його країнами-членами. Так само захищені ті, чий політ анулюють, або чий рейс значно запізнився. Ці нормативи застосовують, коли літак вилітає з країни ЄС або оператор авіаринку здобув ліцензію країни-члена Співдружності. Для того, щоб скористатися власними правами, пасажир повинен володіть квитком зі вказаним бронюванням на політ, під час якого трапився факт овербукінгу. Подорожуючий повинен завчасно звернутися до відділу прийому пасажирів аеропорту (check-in) до закінчення реєстрації пасажирів на цей рейс. Норматив не застосовують до пасажирів, які летять безкоштовно або за спеціальним зниженим тарифом, який не надають загалові.

Результат пошуку зображень за запитом "sull'aereo"

Якщо вам відмовили у польоті…

У випадку, коли пасажиру повідомляють, що він не може відлетіти, авіакомпанія зобов’язана запропонувати йому відмовитися від броні за власним бажанням, пропонуючи навзаєм певні пільги. Ті, хто не погодяться на цей варіант, мають право вибору між повним поверненням вартості квитка (туди та назад) або найшвидшим альтернативним польотом чи польотом у інший, зручний для пасажи- ра, день. Крім того, пасажири мають право на компенсацію:• у сумі 250 євро на всі польоти, що не перевищують 1 500кілометрів; • 400 євро для польотів, що перевищують 1 500 кілометрів та всі інші у межах 1 500 та 3 500 кілометри; • 600 євро для всіх інших польотів. Компенсації зменшуються наполовину, якщо пасажир скористався альтернативним польотом, і дістався до місцяпризначення із запізненням, не більшим за 2 години у першому випадку; 3 години – у другому випадку, 4 години – у третьому випадку, або одночасно із заброньованим польотом. Безкоштовна асистенція Компанія зобов’язана безкоштовно асистувати всіх пасажирів, які не скористалися заброньованим польотом.

Це означає, що їм повинні надати їжу та напої протягом очікування. У випадку, якщо чекати доводиться кілька днів, компанія повинна влаштувати пасажирів до готелю, забезпечити два безкоштовних телефонних дзвінки або відсилку двох телексів, факсів чи електронних листів. Пасажири у таких випадках мають отримати ілюстративний листок, у якому вказано їх права. Авіакомпанія зобов’язана завчасно у пунктах продажу квитків, своїх агенціях та пунктах прийому у аеропортах оприлюднити інформацію про правила у випадку надмірного бронювання.

Пов’язане зображення

Якщо політ анулювали або рейс запізнюється…

Тут захист пасажирів схожий на систему, якою послуговуються у випадку овербукінгу. Коли рейс анульовано, то пасажиру (якщо його не попередили про це за тиждень до відльоту) повинні повернути вартість квитка. Повернення вартості квитка не передбачене, якщо політ анулювали через надзвичайні обставини.

У випадку запізнення рейсу пасажир має право на безкоштовну асистенцію упродовж часу затримки та тривалості польоту. Якщо запізнення є більшим за п’ять годин і пасажир відмовляється від подорожі, він має право на повернення вартості квитка.

Пасажир має право захищати свої права у суді, однак  лише у випадку, якщо він
не погодився обміняти свою бронь на грошову компенсацію.

Андреа ДЕ РОССІ,
переклад Маріанни
Сороневич

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 _____________________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна починає відслідковувати автомобілі із закордонними номерами

Як скористатися послугами безкоштовного адвоката в Італії