in

Подорож по Шенгенській зоні та поза нею

   Вирушаючи за кордон Італії слід пам’ятати ряд правил, для уникнення неприємностей під час повернення

Іноземці, які володіють чинним дозволом на проживання ЄС для тих, хто довгий час перебуває в країні (за винятком особливих випадків, про які йтиметься нижче), можуть виїжджати за межі Італії та подорожувати Шенгенською зоною (Австрією, Бельгією, Данією, Естонією, Фінляндією, Францією, Німеччиною, Грецією, Ісландією, Італією, Литвою, Латвією, Люксембургом, Мальтою, Норвегією, Голландією, Польщею, Португалією, Чеською Республікою, Іспанією, Швецією, Словенією, Словаччиною, Угорщиною) без туристичних віз, маючи при собі лише паспорт та дозвіл на проживання.
Увага: деякі типи дозволів на проживання, незважаючи на те, що термін їх чинності не завершився, не дозволяють іноземцю повернення на територію Італії. Це дозволи, видані у виняткових випадках, наприклад, для лікування, вагітності, з мотивів політичного притулку, або видані з мотивів судочинства.

Транзит через треті країни
Усі, хто хоче подорожувати країнами поза Шенгенською зоною мусять отримати транзитну візу у дипломатичних представництвах цих країн (за винятком випадків, коли між вашою країною та країною транзиту підписано угоду, що звільняє громадян від такої потреби). У будь-якому випадку із собою слід мати дозвіл на проживання, потрібний для повернення в Італію.
Подорож за кордон не повинна тривати довше шести місяців, бо інакше дозвіл на проживання втратить чинність. Лише власники дозволу на проживання тривалістю два роки можуть покинути Італію довше, ніж на шість місяців, проте загальна тривалість поїздки не повинна перевищувати половини терміну дії пермессо.

Віза для повернення в Італію
Якщо чинність дозволу на проживання завершиться під час перебування іноземця за кордоном, італійське законодавство передбачає можливість видачі в’їздної візи для повернення на територію країни. Іноземець може негайно звернутися до дипломатичного представництва Італії із запитом про видачу візи, повідомивши дату, до якої він повинен повернутися в країну.
Головне тут: іноземець мусить звернутися в консульство не пізніше, ніж за шістдесят днів до втрати пермессо чинності. Термін продовжується до шести місяців у випадку вагітності, тяжких захворювань іноземця чи його родичів до першого коліна. Після проходження визначених термінів іноземець втрачає право на отримання візи.
Дозвіл для повернення в Італію можна отримати також у випадках втрати пермессо. Тоді італійське консульство видає копію або засвідчений дублікат дозволу на проживання. Цей документ видається після подання перекладеної та легалізованої заяви до поліції.

Поїздка у країну походження іноземця із квитанцією про продовження/перше отримання дозволу на проживання (cedolino)

Якщо ваш дозвіл на проживання перебуває у стадії продовження, проблем з поверненням на батьківщину не виникає.
У таких випадках зберігаються усі права, визнані за іноземцями, які легально проживають в країні. Серед них – виїзд та повернення в Італію (Direttiva 5 agosto 2006 del Ministero Interno e Telegramma Urgentissimo del 12 dicembre 2007).
Терміновою телеграмою від 12 грудня 2007 таке право визнається і за тими, хто має на руках квитанцію італійської пошти про запит на видачу першого дозволу на проживання для найманої чи автономної праці (за декретом флуссі) чи об’єднання сім’ї.
Виїзд та в’їзд в Італію може здійснюватися через різні кордони (наприклад, виліт із летовища Ф’юмічіно в Римі, а повернення через Мальпенса в Мілані). Проте у таких випадках слід дотримуватися певних умов:
· поїздка не може передбачати транзиту через інші країни Шенгенської зони;
· слід пред’явити паспорт чи еквівалентний документ для подорожей (із візою, виданою італійським консульством, з якої видно мотив вашого перебування в Італії);
· персонал прикордонного контролю проштампує паспорт та поштову квитанцію під час в’їзду та виїзду з країни.

Тимчасовий дозвіл на проживання для дітей, молодших за 14 років
Ті, хто подали запит поштою для внесення у дозвіл на проживання неповнолітньої дитини, проте мають потребу виїхати з Італії, можуть попросити у квестурі тимчасове паперове пермессо для дитини. Воно дозволить легально залишити країну та повернутися до неї.

Поновлення чинності паспорта
Варто пам’ятати, що під час подорожі слід мати чинний паспорт. Його можна продовжити в українських консульствах у Римі, Мілані та Неаполі.

Адвокат Маша САЛЬВАТОРЕ,
переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Що буде із податком на пермессо?

Стан та перспективи реалізації курсу України на євроатлантичну інтеграцію