in

Підписання та розірвання контрактів

Далеко не кожен знає особливості видів договорів що регулюють практично всю діяльність суспільства. Ми спробуємо дати деякі корисні поради, що допоможуть споживачам захистити їх права

Повсякденне життя, практично вся діяльність суспільства, тим чи іншим чином, регулюється на основі угод. Зокрема, робочі відносини описуються відповідним контрактом, у магазинах ми укладаємо договори купівлі-продажу. Постачання електрики, води, телефонного зв’язку, тощо, також регулюються контрактами про надання послуг.
Далеко не всі знають особливості видів договорів та законів, які їх регулюють. Ми спробуємо дати деякі корисні поради, що допоможуть споживачам захистити їх права.

Прочитайте, перш ніж підписати!

Перша порада є визначальною. Перед підписанням будь-якого документа слід уважно його прочитати. Хоча це й здається очевидним, але насправді цього “золотого” правила дотримуються не усі. Ознайомлення із документом дозволяє дізнатися наші права і зобов’язання, перед вступом угоди у дію.

 

Контракти на поставку/ надання послуг

З появою Інтернету, багато компаній пропонують контракти на відстані. Тобто коли продавець товарів або послуг не присутній фізично у момент укладання договору.
Укладання контрактів на відстані, сьогодні, стає однією з найбільш поширених форм. З цієї причини клієнту повинно попередньо надаватись ряд інформації. Важливим є наступне:
• дані постачальника, його юридична адреса (для подачі позову у разі потреби);
• основні характеристики товару або послуги, його ціна (із зазначенням зборів та податків);
• витрати на доставку, форма оплати і доставки товару;
Право (або його мотивована відсутність) і порядок анулювання контракту (наприклад рекомендованим листом з повідомленням про вручення); порядок повернення майна у випадку розірвання контракту; вартість використання засобів зв’язку; термін дії промоцій, їх ціна, мінімальна тривалість контракту у разі поставки товарів або послуг, його безперервність або періодичність.

Гарантії покупок у крамницях

Для покупок у крамницях анулювання контрактів не застосовується. Проте покупці користуються рядом прав, які захищають їх інтереси. Зокрема продавець повинен гарантувати їм справність та цілісність товару та його відповідність характеристикам, вказаним у рекламі.
Звернутися для заміни товару можна у разі виявлення дефектів виробництва, та поломок, за яких використання продукту є неможливим. А також за наявності дефектів загального характеру.
Гарантія на продукт полягає у ремонті, або заміні покупки. Покупцю слід звернутися до продавця протягом двох місяців після виявлення неполадки, пред’явивши фіскальний чек. Гарантія справності продукту діє мінімум два роки від дати продажу.

Право на розірвання контракту

У випадку, якщо ви передумали після укладення контракту на відстані, згідно споживчого кодексу, можна скористатися правом на його безоплатне розірвання.
Це право розповсюджується тільки на контракти, укладені на дистанції, тобто за межами офіційних представництв компаній. Якщо ж ви передумали після купівлі сукні у крамниці, обмін товару, або повернення грошей відбувається на розсуд продавця.
Для анулювання контрактів існують часові обмеження. Це можна зробити протягом 10-ти днів після його укладення (60-ти днів, якщо клієнт не був поінформований про таку можливість), відправивши рішення рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Якщо товар був отриманий, його слід повернутий продавцю без пошкоджень. Для деяких видів товарів і послуг відкликання контракту неможливе (букмекерські кантори, передплата періодичних видань, купівлі програмного забезпечення (після відкриття упаковки), тощо).
Після закінчення терміну анулювання контрактів, ви можете відмовитися від послуги, сплативши штраф, у випадку якщо це передбачено договором.

Відмова від контракту

Дія багатьох типів контракту, передусім про надання послуг, може автоматично продовжуватися після завершення основного терміну. У цих випадках для розірвання домовленостей слід надіслати рекомендованого листа.
Радимо вам дотримуватися термінів, протягом яких відмова від отримання послуг є можливою. Зазвичай вони чітко вказуються у тексті угоди (наприклад за 30-ть днів, для контрактів послуг зв’язку чи абонементів ТБ; від 30-ти до 60-ти днів для страхових полісів; 6 місяців для контрактів на оренду житла). У випадку, якщо лист надійде пізніше встановлених термінів, контракт буде продовжено.

Адвокат Маша Сальваторе,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Яку суму можна ввозити та вивозити з України?

Відмову у видачі візи до країн-учасниць Шенгенської угоди можна оскаржити