in

Система медичного обслуговування в Італії

Право на захист здоров’я забезпечується Конституцією, як фундаментальне право кожної людини. Іноземні громадяни, які легально проживають на території Італії, на тих же правах, що й італійські громадяни, мають право на медичне обслуговування.

Реєстрація у Системі Національного медичного обслуговування

Іноземний громадянин може отримати медичне обслуговування за страховим медичним полісом або шляхом реєстрації у Servizio Sanitario Nazionale (SSN) на тих же правах, що і громадяни Італії. Існує два типи
запису до SSN:

Обов’язковий запис здійснюється іноземцями та членами його сім’ї, що перебувають на його утриманні, які володіють дозволом на проживання із таких мотивів: наймана та автономна робота, сімейні мотиви, політичний притулок, гуманітарні мотиви, очікування отримання
громадянства.

Запис за власним бажанням здійснюється іноземцем, який не входить у категорії осіб, для яких запис до SSN є обов’язковим, проте він повинен забезпечити медичний захист у разі хвороби чи нещасного випадку. Іноземець, що володіє іншим від згаданих дозволом на проживання, має дві можливості: виробити медичний поліс у будь-якій італійській чи іноземній страховій компанії, чинний на території Італії; записатися до SSN за власним бажанням і сплачувати невеликий внесок за рік, який змінюється залежно від прибутку та умов студента чи
працівника.

Категорії осіб, які можуть записатися до SSN за власним бажанням, є такими: студенти; релігійний персонал; персонал дипломатичних представництв; управлінці організацій, які мають представництво в Італії; працівники організацій з центрами за кордоном; журналісти, які не зобов’язані сплачувати внески в Італії; особи, які володіють дозволом на про- живання тривалістю понад три місяці; AU-pair; інші категорії, які не зобов’язані реєструватися до SSN.

Як зареєструватися до SSN?

Для того, щоб зареєструватися у Місцевому санітарному центрі комуни, у якій ви проживаєте, потрібно пред’явити: посвідчення особи (паспорт чи документ, який його заміняє); чинний дозвіл на проживання або квитанцію про здачу на його продовження; автосертифікацію про місце проживання або декларацію про дійсне місце проживання, яке вказане у дозволі на проживання (для студентів або AU-pair не передбачена реєстрація резиденції у РАГСі); фіскальний код чи автосертифікація про його наявність; декларацію про обов’язок повідомляти про зміни у персональних даних; квитанцію про сплату до медичного фонду; для студентів – сертифікат про зарахування до навчального закладу та автосертифікація про те, що вони не отримують субсидій чи прибутків з оплати навчання; для AU-pair – автосертифікацію про власний статус.

Вартість реєстрації

Для реєстрації у SSN за власним бажанням потрібно сплатити мінімальний річний внесок, що дорівнює приблизно 388, 00 євро. Внесок може бути зменшено до 149, 77 євро для студентів, та 219. 00 євро для AU-pair. Усі, хто сплачує внесок за допомогою декларації про прибутки, не сплачують вартість послуг з реєстрації, достатньо пред’явити декларацію проприбутки разом із іншими документами. Запис у SSN є безкоштовним для іноземців, які мають дозвіл на проживання з безробіття, особ, що очікують політично- го притулку, неповнолітніх, батьки яких проживають в Італії, або якщо їхні батьки потрапляють у згадані категорії.


Санітарна картка

Після реєстрації у SSN іноземцю видають санітарну картку, у якій вказано загальні дані та його особовий номер. Вона дає можливість іноземцю отримати безкоштовно чи сплативши „тікет” такі послуги: вибір домашнього лікаря чи педіатра для дітей, медичний огляд у амбулаторії або візити до медиків-спеціалістів, візит медика за місцем проживання, шпиталізацію, вакцинацію, реабілітаційну терапію та протезування, аналізи крові, ехографії, рентгенівське обслідування. Якщо іноземець загубить медичну картку, він мусить подати запит про отримання нової у ком- петентному ASL, написавши заяву про втрату.

Запис у SSN за власним бажанням чинний протягом усього терміну дії дозволу на проживання, якщо ж його дія є довшою за один рік, то запис у SSN закінчується 31 грудня. Сума внеску за запис у SSN сплачується повністю, навіть якщо він здійснюється протягом року. Медичні послуги поширюються на сім’ю іноземця, якщо вона перебуває на його утриманні (за ви- нятком студентів та осіб AU-pair). Не ко- ристуються правом на запис у SSN особи, які мають дозвіл на проживання із мотивів лікування (вийняток лише у випадку, якщо іноземка не підлягає видворенню із країни через вагітність чи протягом шести місяців після народження дитини) або із туристичних мотивів. Іноземний громадянин, який має дозвіл на проживання, не довший за три місяці, може отримувати медичне обслуговування SSN, сплативши „тікет”. Але він може позбутися такої потреби, якщо країна його походження уклала з Італією відповідні угоди.

Запис у SSN є нечинним якщо: дія дозволу на проживання закінчилася, запис не було поновлено або анульовано, у випадку видворення із країни.


Stranieri in Italia,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Заміж за іноземця, або Як грошовитим італійцям допомагає українська Феміда

Україна і діаспора. Чого не вистачає, щоб друга пишалася першою? Відлуння V Всесвітнього Форуму українців