in

Шкільна освіта в Італії

   Структура італійської шкільної освіти,
обов’язкова шкільна освіта, зарахування у школу, розклад навчання і шкільні канікули,
навчальні заборгованості і кредити.

Структура італійської шкільної освіти

Шкільне навчання в Італії ділиться на чотири рівні:
• Ясла. Призначені для дітей до 3-х років. Його відвідування не є  обов’язковим. Ця установа  займається доглядом за дітьми та їх вихованням. Саме працюючі батьки користуються послугами даної установи, оскільки не можуть залишатися з дитиною протягом цілого дня.
•Дитячий садок (так звана «материнська школа»). Призначена для дітей від 3-х до 5-и років, його відвідування також не є обов’язковим. Цей курс триває три роки за встановленою виховною програмою. Садок може бути організований державною, приватною або релігійною організацією.

• Перший цикл навчання. Він призначений для дітей від 6-и до 13-и років, складається з двох рівнів і входить до обов’язкової освіти.
– Початкова школа. Навчання триває 5 років;
– Середня школа. Навчання триває 3 роки;
Перехід на другий рівень навчання відбувається автоматично, без здачі державних іспитів.

• Другий рівень навчання. Призначений для дітей, віком від 14 до 19 років, і триває 5 років.  Після завершення п’ятого року учні повинні здати державний випускний іспит, обов’язковий для вступу на навчання в університет або для подальшого працевлаштування.
Після завершення першого навчального циклу учень може обрати школу із визначеним нахилом навчання: ліцей, художню школу, художнє училище, технікум чи ПТУ.
Навчальні програми цих шкіл відрізняються один від одного. Ті, хто вибрав навчання у ліцеї, вивчатимуть теоретичні й абстрактні поняття, а учням технікумів і ПТУ викладатимуть предмети, тісно пов’язані з практичною професійною діяльністю. У професійних училищах можна отримати проміжну кваліфікацію, але для цього необхідно закінчити три роки навчання та здати випускний іспит.

Обов’язкова шкільна освіта

Обов’язкова освіта в Італії триває 10 років (5 років початкової школи, три роки середньої школи і два роки професійної орієнтації другого циклу навчання). Отже, відвідування школи для дітей, віком від 6 до 16 років, є обов’язковим. Освіта є безкоштовною тільки для обов’язкового первинного рівня навчання. Школа забезпечує учнів підручниками, а сім’ї дбають лише про те, аби  дитини було все необхідне канцелярське обладнання.
Звільнитися від обов’язкового відвідування школи можна у наступних випадках:
• в тому разі, якщо дитину двічі не перевели на вторинний цикл навчання (після отримання свідоцтва про завершення середньої школи);
• після відвідання перших двох років вищої школи;
• за умови навчання на трирічних або чотирирічних курсах професійної освіти, визнаних регіональною адміністрацією.

Після завершення циклу обов’язкової освіти, за бажання учні можуть продовжити навчання для отримання диплому або професійної кваліфікації.

Отже, після виповнення 16-ти років учень може продовжити своє навчання таким чином:
• навчатися у вищій школі другого рівня;
• навчатися на курсах професійної освіти, тривалістю не менше трьох років, визнаних регіональною адміністрацією;
• почати трудову діяльність на основі трудового контракту, який передбачає обов’язкове відвідування навчальних заходів.

Увага! За бажання студент можете змінити обраний напрямок навчання, адже вони є еквівалентними один одному.

Також право на освіту мають учні-іноземці, незалежно від наявності у них дозволу на проживання. Для забезпечення цього права під час зарахування у навчальні заклади адміністрація  не вимагає пред’явлення документів, що засвідчують легальне перебування в країні. Такі діти можуть продовжувати навчання і після виповнення 16-ти років, якщо вони ще не закінчили загальнообов’язкову школу.

Звільнення від обов’язку пред’являти дозвіл на проживання діє протягом всього навчально-виховного циклу, тобто починаючи з дитячого садка і аж до закінчення середньої школи або отримання професійної кваліфікації. Таким чином держава захищає право дитини на освіту.

Так, у постанові № 1734/2007 Державної Ради Італії читаємо: «Якщо повноліття наступає до завершення середньої школи, то ставлення до іноземця, який незаконно перебуває в Італії, не повинно призводити до дискримінації між італійськими та іноземними студентами».

Розклад навчання і шкільні канікули

Навчальний рік в Італії триває близько 9 місяців – з середини вересня до середини червня. Передбачено такі канікули: два тижні в період Різдва (як правило, з 23 грудня по 6 січня), і приблизно один тиждень на Пасху (у березні або квітні). Про всі інші свята та вихідні дні протягом навчального року повідомляється додатково.

У багатьох школах батьки можуть вибрати шкільний розклад:
– 40 годин на тиждень, із понеділка по п’ятницю (з 8.30 до 16.30), та з харчуванням у шкільній їдальні;
– 27 або 30 годин на тиждень, з понеділка по суботу, з пообідньою паузою за межами школи, яка встановлюється кожним навчальним закладом окремо.
Важливо, щоб батьки вчасно приводили та забирали дітей зі школи (зазвичай уроки починаються о 8.00 або 8.30).

Відсутність на заняттях повинна бути обгрунтована батьками. У будь-якому випадку, пропуски не можуть перевищувати чверті тривалості навчального року. У разі відсутності дитини в школі більше 6-ти днів через хворобу вона повинна представити медичну довідку, що підтверджує одужання.

Протягом навчального року організовуються індивідуальні зустрічі та збори батьків і вчителів. Це сприяє співпраці педагогічного колективу та батьків у вихованні та навчанні дітей.

Навчальні заборгованості і кредити

Навчальний рік розділений на 2 семестри. У січні та червні вчителі оцінюють успішність кожної дитини та вносять оцінки у табель, який передається батькам. Якщо на кінець року студент має від 1 до 3 незарахованих предметів, але вчителі вважають, що учень може надолужити програму, його переводять в наступний клас із умовою, що він погасить освітню заборгованість. Заборгованість буде зараховано, якщо учень  відвідуватиме додаткові курси та складе заліковий іспит з відповідного предмета протягом наступного навчального року.

«Освітні кредити» зараховуються за участь учня у позашкільній діяльності. Вони додаються до оцінки державного іспиту та враховуються під час підведення підсумкового оцінювання у атестаті зрілості.

Зарахування у школу

Прийом іноземних дітей в італійську школу відбувається на тих же умовах, що й італійців, та може здійснюватись будь-який час протягом всього навчального року. Це дозволяє неповнолітнім, що приїжджають в Італію в результаті возз’єднання сім’ї, продовжити навчання, почате в країні походження. Таких дітей можуть змусити пройти додаткове тестуванню для з’ясування рівня знання італійської мови та підготовки учня, щоб згодом вирішити, у який клас зарахувати учня-іноземця.
На основі декрету закону № 95/2012, зарахування у школи першого і другого ступеня здійснюється виключно через Інтернет, а заяви на зарахування у дитячі садки слід подавати безпосередньо в обрану дитячу установу. Через відсутність деяких реквізитів (наприклад, податкового коду), необхідних для подачі онлайн-заяви, нелегальні іммігранти повинні звертатися для запису їх дітей безпосередньо в школу.

Батьки та діти можуть обирати:

• чи відвідувати уроки католицької релігії, або замінити їх на інші види діяльності;
• чи записати дитину на заняття у дошкільну та позашкільну групу, створені на допомогу  батькам, робочий день яких є довшим за розклад шкільних уроків. Зазвичай такі групи продовженого дня є в початкових школах;
• чи користуватися проїздом в шкільному автобусі (за його наявності). Ця послуга  платна і, здебільшого, надається учням початкових і середніх класів;
• чи користуватися шкільною їдальнею (якщо така є). У заяві слід зазначити  наявність проблем із здоров’ям або релігійні переконання, через які дитина повинна дотримуватися спеціальної дієти. Послуга надається за окрему плату, та її можуть зменшити або звільнити батьків від її оплати у разі низького доходу сім’ї. Для їх отримання слід пред’явити довідку ISEE (еквівалентного показника економічного стану сім’ї) та заяву до адміністрації школи. Ця послуга надається переважно в яслах, дитячих садках та початковій школі.

Крім заяви про зарахування, у школу слід подати документи, що засвідчують особу дитини (свідоцтво про народження, паспорт, тощо), шкільну документацію (наприклад, довідки про навчання у країні походження, які повинні бути перекладені та легалізовані), довідки про стан здоров’я (наприклад, щеплення). В Італії існує перелік обов’язкових щеплень, які за законом повинні бути зроблені усім дітям. Якщо учень їх не має, адміністрація школи повідомить про це до місцевих органів охорони здоров’я.

Дитину зарахують у школу навіть за відсутності вищевказаних документів, з умовою, що батьки подадуть їх протягом 6 місяців. У іншому разі школа може повідомити про це у судові органи у справах неповнолітніх. У випадку якщо особистість дитини не буде документально підтверджено, в атестат зрілості буде видано на ім’я, задеклароване на момент зарахування у школу.

italianipiù.it,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 4]

Arriva il “Primo Forum dei Giovani Ucraini in Italia”

Евгена Чолія переобрано Президентом Світового Конґресу Українців