in

Як зберегти дозвіл на проживання в Італії, коли ви втратили роботу?

Італійський закон визнає право іноземного працівника перебувати на території Італії для пошуку нової роботи.

Розірвання робочих стосунків може відбутися з ініціативи роботодавця чи працівника. Втрата робочого місця, незалежно від того, хто його спричинив, не означає анулювання дозволу на проживання іноземця чи його родичів, що легально проживають у країні (ex. art. 22 comma 11 del Decreto Legislativo n. 286/98).

Італійський закон визнає право іноземного працівника перебувати на території Італії для пошуку нової роботи.

За наявності чинного пермессо
У випадку втрати роботи та за наявності чинного дозволу на проживання працівник, громадянин країн з-поза меж Євроспілки може:

· зайнятися будь-яким іншим видом діяльності (підлеглою чи автономною роботою);

· зареєструватися в списку безробітних у центрі зайнятості на весь період дійсності дозволу на проживання, та у будь-якому випадку на період, не менший 6-и місяців (винятком є іноземці із дозволом на сезонну роботу).

Щоб зареєструватися, громадянин із країн поза ЄС, повинен звернутися із заявою до центру зайнятості упродовж 40 днів від дати втрати робочого місця, до того, як термін дозволу на проживання завершиться. У заяві слід вказати тип роботи, яку виконував працівник, та його готовність негайно стати до праці. Також він повинен пред’явити чинний дозвіл на проживання.

Поновлення чинності пермессо

Міністерство праці роз’яснило, що іноземні громадяни, які очікують продовження дозволу на проживання, також можуть стати на облік центру зайнятості. Разом із заявою вони мають подати поштову квитанцію про відсилку пермессо на продовження.

Пермессо для пошуку роботи

Якщо після завершення чинності дозволу на проживання іноземець не знайшов нової роботи, він може подати до квестури заяву на його продовження. Запит подається за допомогою спеціального набору бланків через поштове відділення. До документів слід додати копію сертифікату реєстрації у Центрі зайнятості.

Квестура видасть дозвіл на проживання для пошуку роботи, який буде чинним шість місяців. Якщо за цей час іноземець знайде нову роботу, то він мусить підписати контракт на проживання (бланк Q) та надіслати його до компетентної квестури разом із заповненим набором бланків для обміну мотиву дозволу на проживання (із пермессо для пошуку роботи на пермессо для підлеглої роботи).

Якщо ж до втрати чинності дозволу на проживання працівник із країн поза ЄС не знайде роботодавця, згідного підписати із ним контракт на роботу, він повинен повернутися у країну походження.

Розанна Каджано, переклад Маріанни Сороневич

Увага! Повне чи часткове використання матеріалів нашого сайту дозволено лише за письмової згоди редакції.

 _____________________________________________

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Як скористатися послугами безкоштовного адвоката в Італії

Українська тенісистка виграла українське дербі в Римі