in

Як отримати державне соціальне житло в Італії

У цій статті ми спробуємо пояснити, яким чином можливо отримати соціальне житло в Італії.

 

Через економічну кризу в Італії, на жаль, багато людей втрачають свої робочі місця або отримують заробітну плату, яка не дозволяє їм та їхнім сім’ям підтримувати достатній соціальний рівень життя  життям.
Італійський уряд допомагає не лише своїм громадянам, але й іммігрантам, які постійно проживають на території Італії: особливо бідним сім’ями надають соціальне житло – квартиру в багатоквартирних будинках, яку здають в оренду за низьку плату.

Що таке державне соціальне житло в Італії?

Державне соціальне житло (case popolari) є власністю муніципальних органів влади. Маються на увазі будинки, які зведені на кошти держави, що здаються в оренду за низьку щомісячну плату тим людям (італійцям і іноземцям), які не можуть дозволити собі придбати власне житло або орендувати його за повну вартість.

Яка процедура отримання соціального житла в Італії?

Щоб отримати соціальне житло, необхідно звернутися до місцевої влади, які раз у чотири роки оголошує конкурс на розподіл квартир в “народних домах”. Якщо Ви зацікавлені в отриманні квартири, необхідно заповнити відповідну заявку, яку потім проаналізують в комуні, беручи до уваги Вашу фінансову ситуацію і деякі інші моменти. Заяву можна подати в будь-який час, незалежно від того, чи була опублікована офіційна нота про початок конкурсу на отримання соціального житла.

За якими критеріями розподіляють соціальне житло?

Найважливішим критерієм при відборі кандидатів на отримання соціального житла, є фінансова ситуація в сім’ї прохача: чим гірше фінансове становище сім’ї, тим більше шансів у неї отримати квартиру.

Під час розгляду заявок беруть до уваги:
•    сумарний дохід членів сім’ї;
•    кількість  членів сім’ї;
•    особливі умови (стан здоров’я членів сім’ї, наприклад, якщо в сім’ї є люди з обмеженими можливостями, такій сім’ї дадуть перевагу);
•    кількість дітей на утриманні;
•    вік годувальника сім’ї.
Для участі в конкурсі на отримання соціального житла необхідно володіти реквізитами, узагальнено поданими нижче:

а) мати італійське громадянство або громадянство держави-члена Європейського союзу. Соцжитло також видається громадянам інших держав та особам без громадянства, які мають постійний вид на проживання в Італії або проживають на законних підставах в Італії, щонайменше, протягом двох років (мають дозвіл на проживання, тривалістю не менше 2-х років), що здійснює регулярну трудову діяльність за наймом або автономно;

б) здійснювати трудову діяльність (в даний час або в минулому) в комуні за місцем проживання;

в) нe користуватися в минулому соціальним житлом, побудованим за рахунок державних коштів;

г) загальний річний дохід сім’ї не повинен перевищувати € 24,689.00 (дана цифра є загальнонаціональною і варіюється, в залежності від комуни проживання).

Якщо сім’я складається з кількох членів (більше двох), сукупний річний дохід (ISEE) при розрахунку необхідно зменшити на € 516,46 на кожного члена сім’ї (до максимум € 3,098).

e) не бути власником будь-якої іншої житлової нерухомості;

г) не знімати в минулому соціальне житло нелегально, не отримавши на це попереднього дозволу (що часто трапляється на Півдні Італії та на островах).

Крім малозабезпечених сімей, право на отримання соціального житла мають одинокі люди з обмеженими можливостями (інваліди), самотні батьки (наприклад, матері або батьки-одинаки, які відчувають фінансові труднощі), люди без певного місця проживання і молоді подружжя в скрутному фінансовому становищі.

Орендна угода і оплата

Договір оренди соціального житла укладається на невизначений термін. Орендна плата розраховується на основі загального річного доходу всіх членів сім’ї. Орендар соціального житла повинен щорічно подавати в муніципалітет довідку про доходи сім’ї за попередній рік, на основі якої буде проведений розрахунок оплати.

Чи можна викупити соціальне житло?

Мешканці можуть викупити своє житло, ті ж, хто цього робити не хочуть, можуть продовжувати проживати, сплачуючи орендну плату. Таким чином, якщо орендар щороку може документально підтвердити, що не має коштів для сплати стандартної орендної плати або покупки нерухомості, він може продовжувати проживати в соціальному будинку, не турбуючись що його позбавлять цього права.

У разі, якщо Ви вирішили придбати соціальне житло в Італії, ви не зможете продати його раніше, ніж через десять років володіння квартирою, крім випадків, якщо інше не передбачено регіональним законодавством.

____________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Як зробити доручення на дитину, щоб вона могла поїхати в Україну

Українські вареники. Цікаві факти, про які ви не знали