in

Як повернути загублений багаж?

Ура і ще раз ура довгоочікуваній відпустці! Вирвалися, нарешті, із траєкторії, що остогидла, “дім-робота-дім”, обмилували підходящу пропозицію в асортиментах улюбленого турагентства, зібрали валізи і скоріше туди – у нову подорож мрії! Нехай не таку екзотичну, як у докризові часи, але однаково привабливу і багатообіцяну

Так-Так… Перші ознаки “багатообіцяного” починають проявлятися вже через кілька хвилин після приземлення в пункті призначення. Ми – у порядку, наша найдорожча половина – теж, діти начебто в повному складі. А багаж? Де наш багаж?! Ах, ви, похідні від усіх літер великого російського алфавіту, так вас і ваш елітний сервіс! Вам за що гроші платять? Покликати мені сюди начальника аеропорту негайно!

Тс-с-с, громадянин, не нервуйте, заспокойтеся. Без паніки, будь ласка! Сталося невелике непорозуміння, але будьте впевнені – усе владнається. Загублені речі майже завжди повертаються до своїх власників, зараз розберемося.

Давайте по черзі. Скажіть, ви перед польотом здогадалися зняти з валізок бірки, які залишилися від попередніх поїздок? А то через них іноді уся плутанина і виходить. У будь-якому випадку, співробітник авіалінії, оформлюючи багаж, повинен був замінити їх новими. Ну, от, бачите, ви добре пам’ятаєте, що саме так він і зробив.

А на новій бирці ви ім’я і контактні дані якою мовою вказали? Російською? Треба було і англійською теж, це ж зовсім нескладно. Бірочка могла відірватися і загубитися. Дівчата, давайте-но піднімемо базу даних: можливо, при реєстрації або навантаженні відбувся комп’ютерний збій. Вантажник здатний помилитися, зрештою. Вкрали, кажете? Гм, цікава версія, звичайно, але, як на мене, найменш імовірна з усіх. Він, що, із золотими застібками у вас був чи з написом “Скарби інків”? Чому потенційні злодії повинні були покласти око на нього, а не на інші?

І взагалі, ви на сусідні транспортери заглядали? Одночасно з вашим літаком можуть розвантажуватися ще декілька, і візок з вашою валізкою (та й не тільки з вашою, до речі) випадково відкотили в інший бік. Не знайшли? Що ж, давайте пройдемо до представника вашої авіакомпанії. Он стійку з написом “Бюро знахідок” бачите? Ах, тут російською жодної вивіски?

Тоді… уважно роздивимося на всі боки… ну, звичайно, же – от вона: “Lost and Found”. Йдемо! Постарайтеся докладно описати “спритному” співробітникові, як же виглядала ваша валіза. Сфотографувати її перед вильотом на мобільник ви, звичайно ж, не додумалися? Шкода, час пошуків зараз скоротився б, щонайменше, у два рази. Відтепер візьміть собі це за звичку – і речі цілішими будуть, і нерви теж.

Будь-яка поважна міжнародна авіакомпанія підключена до системи світового пошуку багажу World Tracer. Якщо ви дохідливо і виразно пояснили, що шукаєте, то місцезнаходження багажу з’ясується вже через кілька хвилин. Пропажу вам намагатимуться вручити якомога швидше.

Але, на жаль і ах, іноді багаж пропадає безвісти. Якщо він не виявиться протягом п’яти днів, вам запропонують скласти список того, що в ньому знаходилося. Список речей також буде внесений у пошукову мережу World Traker. На їх розшук в усьому світі приділяється 21 день. На 22-гу добу багаж офіційно визнається втраченим. Ви маєте право вимагати за нього компенсацію.

Пасажири, що прибули з рейсом авіакомпаній США або країн Євросоюзу, можуть розраховувати на суму розміром аж до 1000 євро. Наші вітчизняні перевізники оплатять пропажу в “чистій вазі”: за кожний кілограм – 20 доларів. Якщо валізу не зважували, то отримаєте 400 зелених і не обурюйтеся, наступного разу будете обачнішими.

Оскільки жодна авіакомпанія не виплатить вам грошей відразу – їй же законні три тижні на пошук потрібні, та й потім усілякі “оргпитання” ще не менше тижня заберуть, відпустку можна вважати безнадійно зіпсованою. Їхали з дому з важкою валізою, повернулися – голіруч…

У практику деяких авіакомпаній входить негайна видача пасажирам предметів першої необхідності. Як варіант – виплата компенсації за затримку багажу. Для пасажирів економ-класу її сума становить приблизно 50 доларів, у бізнес-класі – до 100 доларів. Це вам додаток до найближчого шопінгу, купите замість втрачених речей нові. Окремі авіаперевізники на п’ятий день після реєстрації пропажі ощасливлять вас чеком на придбання одягу. Не в провідних будинках моди, звичайно. Але, загалом, цілком розумний додатковий привід оновити гардероб. Якщо багаж так і не знайдеться, “отримані” гроші з вас потім вирахують при видачі компенсації.

Трохи статистики. Найчастіше втрачають багаж європейські авіакомпанії – такі, як British Airways, Air France, Lufthansa і KLM. З кожної тисячі їх клієнтів близько 16-ти до кінця перельоту недораховуються своїх валіз. І не тому, що там сервіс на низькому рівні. У цих гігантів дуже багато транзитних рейсів, а при такому розкладі відповідальність за втрату багажу несе останній перевізник, навіть якщо фактично винна компанія-партнер.

І заключним акордом – порада: якщо вам дійсно дороге ваше майно, страхуйте його перед рейсом. Можна про це попросити менеджера турфірми, що оформлює вам авіаквиток. Тоді потім будемо вимагати подвійної компенсації – і від перевізника, і від страхової компанії.

Так, ще мить – турфірмі претензій пред’являти не варто, вона тут ні до чого. Усі “чемоданні одіссеї” – винятково на совісті авіакомпаній. Відпочивайте без втрат!

 


Світлана Усанкова

Джерело

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

На Буковині італієць збив на смерть жінку і втік

Італійцям заборонили відпрошуватися з роботи через футбол