in

Італія прискорює процедури видачі міжнародного захисту і протидії нелегальній імміграції

Основні положення закону:

 

Організація нових Центрів Перебування для Репатріації.

Закон передбачає відкриття нових центрів – Centri di Permanenza per il Rimpatrio (CPR). Кількість нових центрів, у яких будуть перебувати максимум 150 осіб, буде збільшено з нинішніх 4 до 20 – на практиці, один для кожного регіону – у загальній кількості на 1500-1600 людина.

‘Punti di Crisi’ (Кризові точки).

Іноземець, який прибуває до Італії нелегально, направляється для надання першої допомоги та надання первинного забезпечення” у відповідні «кризові точки»: тут проводиться фото-дактилоскопічна експертиза та ідентифікація. «Повторна відмова» на зняття відбитків розглядається як «ймовірність втечі» і стає причиною затримання в центрах.

Збільшення числа відділів для розгляду запитів міжнародного захисту.

Кількість відділів, що спеціалізуються в царині імміграції та міжнародного захисту в регіональних Апеляційних Судах дійде до 26. До цього спеціалізованих відділів було лише 14. Зокрема, для організації роботи цих відділів законопроект передбачає наступні положення:

до спорів, що належать до компетенції спеціалізованих відділів, додається також і оскарження рішень територіальних комісій, відповідальних за розгляд питань про міжнародний захист;

передбачаються конкретні правила для судового оскарження рішень щодо повернення в країну прибуття, прийнятих територіальним комісіям з визнанням міжнародного захисту. Оскарження подається протягом 30 днів з моменту повідомлення. Судовий розгляд проходить у кімнаті для нарад у формі особливого виробництва. Судовий розгляд завершується не оскаржуваною постановою, протягом 60 днів з дня подачі апеляції. Постанова може бути оскаржена лише зверненням до касаційної інстанції протягом 30 днів;

– Передбачена можливість, що позивач відмовиться “мотивованою заявою”, від відеозапису особистої співбесіди в територіальній комісії; заява розглядається територіальною комісією, рішення не підлягає оскарженню.

Спрощення процедур, що стосуються повідомлень осіб, які просять притулку, з боку територіальних комісій: а) якщо заявник не прийнятий чи не залишений у центрах прийому, повідомлення про процедурні акти щодо визнання міжнародною захисту здійснюються на останню адресу, вказану заявником; b) у разі якщо вручення копії акта заявнику від керівника центру не здійснено через – неможливість знайти заявника або невідповідності заявленого або повідомленого місця проживання, акт зберігається у квестурі, а повідомлення вважається виконаним після закінчення 20 днів.

Спори щодо визнання міжнародною захисту.

Суд проводиться, як правило, у кімнаті для нарад; в ході перетворення, були додані ряд гіпотез, в яких передбачається слухання з особистою явкою сторін.

Встановлення громадянства.

До спорів у цій сфері застосовується коротка процедура розслідування, вже передбачена Проектом закону для спорів щодо статусу апатридизма.

Постановка на облік прохача міжнародного захисту. Законом регулюються правила реєстрації та зняття з обліку прохачів в Бюро запису актів громадянського стану населення.

Тимчасове призупинення сплати податків на острові Лампедуза. Планується продовження призупинення сплати податків до 15 грудня 2017 року у зв’язку з кризовим станом острова через міграційні потоки і, відповідно, виконання зобов’язань в області гуманітарного захисту.

Прискорена репатріація.

Постанова визначає більш спрощені процедури для повернення; метою є створити через двосторонні угоди

систему співпраці з Країнами походження, як це відбувається у випадках Лівії, Нігерії, Судану або Тунісу. Що стосується, системи прийняття, ставка робиться на модель, «поширену і інтегровану» з Місцевими Органами влади, відповідно з тим, що вже зроблено системою SPRAR.

Соціально корисна діяльність.

Префекти, за погодженням із зацікавленими Муніципалітетами, просувають “будь-яку корисну ініціативу для реалізації працевлаштування шукачів міжнародного захисту, на добровільній основі, з соціально корисної діяльності на користь місцевого населення”.

 

Можливо, створення ad hoc проектів, також у співпраці з організаціями третього сектору, проектів “які можуть фінансуватися європейськими ресурсами призначеними для сфери імміграції та надання притулку”.

Читати італійською

____________________________________

 

Слідкуйте за найцікавішими новинами Української газети у Facebook.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Особливі правила, які застосовуються до неповнолітніх біженців в Італії

Медичне обслуговування в Італії надається усім без винятку