in

Що станеться із дозволом на проживання в Італії, якщо ви втратили роботу…

В іноземного громадянина, який має дозвіл на проживання з робочих мотивів, можуть виникнути проблеми, якщо він піде або його звільнять з роботи. Бо його перебування на території Італії дозволено лише за наявності робочого контракту. Інша ситуація, якщо  роботу втрачає власник дозволу на проживання, наприклад, з сімейних мотивів.

Це жодним чином не вплине на дозвіл на перебування у країні, бо залежить від інших реквізитів (наприклад, родинні стосунки, шлюб).

Колективне, чи індивідуальне звільнення?

Закон в жодному разі не позбавляє дозволу на проживання того, хто втратив роботу. Іноземець має можливість підшукати для себе нове місце праці. Якщо громадянина країни, що не входить до Євроспілки, звільнять з роботи, то тут слід враховувати, чи було це колективним, чи індивідуальним звільненням. У першому випадку: якщо підприємство чи організація, у яких працюють понад 15 підлеглих робітників, звільняє, до прикладу, п’ятьох через зміни або згортання діяльності. Організація повинна повідомити про звільнення працівників Центр зайнятості упродовж п’яти днів. Іноземця внесуть у списки тих, хто шукає роботу на весь термін дії дозволу на проживання, або, у будь – якому випадку, не менше, ніж на шість місяців, за винятком сезонних робітників.

Навіть у випадку втрати роботи через індивідуальне звільнення роботодавець повинен повідомити про це до Відділу імміграції та компетентних центрів зайнятості. Працівник протягом сорока днів після звільнення, перед закінченням терміну дії дозволу на проживання, мусить звернутися до центру зайнятості, аби задекларувати бажання знайти нове робоче місце. Лише за цієї умови ім’я іноземця внесуть до анаграфічного списку на весь період дії дозволу на проживання або, у будь – якому випадку, не менше, ніж на шість місяців.

Якщо термін дії дозволу на проживання закінчився

Якщо термін дії дозволу на проживання закінчився, а іноземець не знайшов роботу, він повинен звернутися до Квестури, подавши довідку про занесення до списків безробітних чи анаграфічного центру, дозвіл на проживання, марку та чотири фотографії для документів, для того, аби отримати дозвіл на проживання для пошуку роботи, який буде чинним упродовж шести місяців.

Якщо ви знайшли нове місце праці

Якщо протягом цього періоду працівник знайде роботодавця, готового укласти з ним робочий контракт, – то повинен повідомити про прийом на роботу відповідні установи, які видадуть новий дозвіл на проживання. Протягом п’яти днів слід вислати повідомлення до Відділу імміграції, INPS, INAL та центру зайнятості. Перед тим, як термін дії дозволу на проживання для пошуку роботи закінчиться, іноземець має замінити свій тимчасовий дозвіл на проживання на пермессо для підлеглої роботи.


Якщо нове місце праці не знайдено…

Якщо ж протягом шести місяців іноземець не знайшов нового місця праці, він зобов’язаний повернутися у країну походження.

Якщо ви очікуєте продовження дозволу на проживання

Втрата робочого місця може статися у період, коли іноземець очікує продовження дозволу на проживання. У цьому випадку до центру зайнятості разом з пакетом документів він має подати чедоліно. Поліцейське управління видасть довідку, ідентичну дозволові на проживання.


Адвокат Тереза Олівадессе,

переклад Маріанни Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Дорожні штрафи в Італії та їх спростування

Чи потрібен в Італії дозвіл кондумініуму для встановлення сателітарної антени?