in

ТОП-4 побоювань пасажирів і як з ними боротися

Готуєтеся до подорожі літком і відчуваєте хвилювання? Як підготуватися, що брати з собою, як убезпечити себе від неприємностей – ми зібрали для вас лайфхаки, які дійсно допоможуть передбачити все заздалегідь!

Побоювання №1. Не потрапити на рейс

Risultati immagini per perdere aereo

Перед польотом вам буквально сниться, що ви загубили квиток, вас не знайшли у списку пасажирів на реєстрації або не пустили у літак? Не варто переживати! Квитки давно стали електронними, і загубити їх просто неможливо. Можна зареєструватися самостійно онлайн, а можна просто показати паспорт на стійці реєстрації, і система сама вас знайде. А ось на рейс вас і справді можуть не пустити за ряду обставин. Але якщо ви уважно прочитали правила авіакомпанії і їх дотримуєтесь, хвилюватися не варто.

Розглянемо, в яких випадках пасажира можуть не пустити на рейс або зняти з борта:

Якщо його стан чи зовнішній вигляд можуть спричинити дискомфорт іншим пасажирам.
Якщо його поведінка може вплинути на безпеку перельоту.
Якщо він відмовляєтеся виконувати правила авіаперевезення. Наприклад, не погоджуєтеся пройти контроль на авіаційну безпеку.
Якщо його документи оформлені неналежним чином, наприклад – немає доручення від батька на подорож дитини закордон з матір’ю, або термін дії паспорту добіг кінця. Правильно оформлені документи – відповідальність самого пасажира.

У будь-якому випадку відмова має бути чітко аргументована. Так, якщо пасажир знаходиться у стані сильного алкогольного чи наркотичного сп’яніння, його не пустять на борт за жодних обставин. Адже він може спричинити дискомфорт іншим пасажирам, а його дії можуть бути вкрай небезпечними. Тож перевізник має повне право відмовити у перельоті.

Є ще декілька неприємних ситуацій, у які можуть потрапити недосвідчені пасажири. Щоб не опинитися в одній з них, уважно прочитайте правила перевезення на сайті авіакомпанії. Наприклад, якщо ви купили квиток з пересадкою, ви повинні летіти з відправного до кінцевого пункту своєї мандрівки – як це зазначено у вашому квитку. Якщо ж ви з якихось причин вирішили пропустити перший рейс свого маршруту і дістатися місця пересадки, наприклад, на машині, авіакомпанія матиме повне право відмовити вам у посадці на наступний рейс в аеропорту транзиту. Адже це є порушенням порядку використання польотних сегментів.

Запізнюватися теж не варто. Так, можливо вам пощастить полетіти наступним рейсом, але це буде коштувати чималих нервів та грошей. У більшості випадків без солідного штрафу не обійтись.

Пам’ятайте, що купивши квиток, ви погодилися зі всіма правилами перевізника. Адже це своєрідний контракт між авіакомпанією та пасажиром.

Побоювання № 2. Втратити свій багаж

Risultati immagini per bagaglio aereo

Не менш хвилююче питання – багаж. Пасажири часто бояться, чи не загубиться валіза десь в аеропорту, чи не примусять викидати що-небудь із ручної поклажі, чи не вкрадуть гроші або документи.

Звичайно, форс-мажори іноді трапляються, але більшості неприємностей з цього списку можна легко уникнути, якщо чітко дотримуватися правил.

По-перше, варто розібратися, що таке ручна поклажа, а що вас змусять здати у багаж.

Пам’ятайте, якщо ваша “маленька валізка” значно перевищує дозволені габарити, авіаперевізник має право відправити її у багажне відділення. Тож розберемося з розмірами на прикладі авіакомпанії МАУ. Якщо ви летите економ-класом, розмір вашої ручної поклажі такий: 1 місце вагою до 7 кг, розмірами до 55 х 40 х 20 см. Якщо бізнес-клас: 1 місце вагою до 12 кг, розмірами до 55 х 40 х 20 см.

Окрім ручної поклажі, ви також маєте право на перевезення у салоні літака:

1 дамської сумочки;
преси для читання в польоті;
1 парасольки або тростини;
1 одиниці верхнього одягу;
1 невеликого фотоапарату або бінокля;
1 портативного персонального комп’ютера;
1 пари милиць.
Якщо з вами подорожує дитина до 2-х років, ви маєте право додатково перевозити у салоні 1 сумку вагою до 5 кг і розмірами до 55 × 40 × 20 см.

У салоні літака важливо правильно розмістити свою поклажу. Вона повинна бути розміщена на багажній полиці або під переднім кріслом. Не дозволяється ставити ручну поклажу в аварійних рядах та проходах – тобто там, де вона може обмежувати доступ до аварійних виходів.

Зауважте, що у ручну поклажу можна брати далеко не все. До вашої уваги перелік предметів, які не пропустять на борт:

• Всі напої у будь-якій тарі об’ємом більше 100 мл

• Будь-які рідкі або в’язкі продукти об’ємом понад 100 мл: м’який сир (брі, камамбер тощо), йогурт (звичайний або питний), соуси, консерви, супи тощо.

• Будь-які рідкі продукти об’ємом більше 100 мл: шампунь, крем, гель, лосьйон для засмаги тощо

• Небезпечна бритва

• Манікюрне приладдя (металева пилочка з гострим кінцем, щипці, ножиці)

• Ніж

• Ножиці. Можуть пропустити, якщо обидва леза закруглені на кінцях, або їх розмір до 4-х см, але ризикувати не варто

• Спиці для в’язання

• Інструменти

• Спортивне спорядження.

А от товари, куплені у магазинах DutyFree, на борт можна брати спокійно. В деяких аеропортах вам їх можуть доставити прямо на борт літака.

Ще один страх пасажирів – крадіжка багажу. Перевізник несе відповідальність лише за зареєстрований багаж. А ось за свою ручну поклажу відповідаєте тільки ви, а не авіакомпанія. Тому не варто безтурботно класти валізу чи сумку на полицю і забувати про неї до кінця польоту. Особливо, якщо у вашій сумці дорогі предмети. Пильнуйте свої речі! Сумку з ноутбуком, фотоапаратом, дорогими сувенірами краще покласти під сидіння спереду. А ключі, гроші, документи взагалі тримати при собі. Будьте уважні: існують цілі банди злодіїв, які обкрадають пасажирів літаків.

Перед виходом з літака перевірте свої сумки. Якщо зрозумієте, що вас пограбували, бортпровідники зможуть одразу викликати поліцію і шанси повернути речі значно зростуть. Тому не варто хапати свої речі першим і вибігати з літака, значно доцільніше усе спокійно перевірити, а тільки тоді виходити.

Боїтеся, що перевізник загубить ваш багаж? Така імовірність дуже незначна, за минулий рік лише у 0,7% пасажирів літаків виникли проблеми з багажем. Але що робити, якщо вас все ж спіткала така невдача?

Щоб ваш загублений багаж знайшли якнайшвидше, варто перед польотом підготуватися:

Зніміть з валізи наклейки з штрих-кодами після попередніх поїздок (вони можуть плутати автоматичні системи сканування та сортування багажу).
Прикріпіть до багажу бирку з вашими контактами і щось, що виділятиме ваш багаж серед інших: іграшку, стрічку тощо.

Якщо свій багаж ви так і не отримали, йдіть до офісу Lost&Found. Тут вам необхідно буде показати багажну бирку і написати заяву про втрату, у якій детально описати зовнішній вигляд та вміст валізи. Якщо багаж не знаходять у термін від 7 до 21 дня, потрібно звернутися в авіакомпанію з заявою. Після 21 дня багаж вважається втраченим, а пасажир має отримати компенсацію.

Детальніше про те, як повернути загублений багаж, читайте тут.

Побоювання №3. Аерофобія

Risultati immagini per aereofobia

Чимало людей бояться мандрівок літаком, хоча насправді це набагато безпечніше, ніж наземний транспорт. За статистикою, кількість загиблих в авіакатастрофах на рік менше навіть ніж число загиблих під копитами ослів (а уявіть, скільки “щасливчиків” примудряються стати жертвами цих мирних тварин!). Просто усвідомте цей факт, розслабтеся і насолоджуйтеся польотом. Аби побороти страх, під час польоту постарайтеся себе чимось зайняти: улюблена книга, цікавий фільм, робота чи сон чудово відволічуть вас від страшних думок. Правильне психологічне налаштування – це найголовніше!

До того ж, спокою не в останню чергу сприяють приємні умови польоту. Одягніться в дорогу так, щоб почуватися комфортно. Жінкам радимо обрати взуття на низькій підошві, оскільки під час перельоту змінюється тиск і ноги можуть набрякати. Та й підніматися на трап на високих підборах з валізою в руках не надто зручно. Легка куртка захистить вас від кондиціонеру, а маленька подушечка під голову зробить мандрівку значно зручнішою.

Оберіть зручне для себе місце. Класичні авіакомпанії, наприклад МАУ, пропонують безкоштовно вибрати місце у літаку під час онлайн-реєстрації. Якщо ж ви хочете більше місця – перший ряд економ-класу чи крісла біля аварійних виходів – отримати посадковий талон на такі місця можна за додаткову плату на стійці реєстрації .

Секрету найкращого місця просто не існує, у всіх є свої плюси і мінуси. У місцях біля аварійного виходу трішки більше простору для ніг. Однак там вам не дозволять ставити багаж під переднє сидіння, та й не кожного туди посадять, оскільки у випадку аварійної ситуації пасажир такого місця має відкрити аварійний вихід і допомогти іншим. Зрозуміло, що ані вагітна жінка, ані особи літнього віку чи підлітки не є для цього найкращими кандидатами. Тому ідеальне для себе місце кожен мусить обрати сам.

Уважно слухайте інструкцію з безпеки, яку демонструють бортпровідники. Ці прості правила здатні врятувати вам життя! Усі прохання бортпровідників обґрунтовані:

– спинки крісел просять встановити вертикально, щоб при аварійній ситуації ви не заблокували вихід іншим пасажирам;
– ремінь безпеки втримає вас у кріслі при сильному поштовху;
– зібраний столик вбереже вас від імовірних травм;
– відкриті шторки ілюмінатора допоможуть адаптуватися очам, що може бути дуже важливим в екстрених ситуаціях.
Пам’ятайте, авіаперельоти – це безпечно, а перевізник робить усе, щоб ваша мандрівка була максимально комфортною.

Побоювання №4. Турбулентність

Risultati immagini per turbolenza aereo

Вам вдалося виконати усі наші поради і от ви спокійно летите, та тут раптом усе навколо почало труситися, ваша кава розлилася, читати неможливо – літери на екрані стрибають і страх знову повернувся… Спокійно! Ваш літак просто потрапив у зону турбулентності.

Вам вдалося виконати усі наші поради і от ви спокійно летите, та тут раптом усе навколо почало труситися, ваша кава розлилася, читати неможливо – літери на екрані стрибають і страх знову повернувся… Спокійно! Ваш літак просто потрапив у зону турбулентності.

Перш за все опануйте себе. Турбулентність – це неприємно, але нічого смертельного не відбувається. Літак потрапив у “болтанку” бо зустрів на своєму шляху повітряні потоки, які прямують угору. Сучасні літаки з легкістю витримують такі погодні примхи. А пілоти зроблять усе, щоб якнайшвидше покинути зону турбулентності.

Аби не отримати травм, уважно слухайте бортпровідників і виконуйте їхні вказівки. Найчастіше травмуються пасажири, які не сіли на своє місце і не пристебнулися паском безпеки. Якщо ж ви виконаєте усі вказівки, зона турбулентності для вас залишиться просто неприємними відчуттями.

Головне, що варто пам’ятати – від турбулентності літаки не падають!

Мандрівка літаком – це приємна і швидка дорога. Аби уникнути будь-яких неприємностей на борту, підготуйтеся завчасно, ознайомтеся з правилами перевізника і насолоджуйтеся польотом.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Фахівці дізналися, як пости в соціальних мережах видають сексуальні проблеми

Уряд Італії змінив правила отримання притулку та міжнародного захисту