in

Ассізі: стежками Святого Франциска

  Середньовічне містечко Ассізі в центральній Італії відоме передусім як місце релігійного паломництва. Це батьківщина Святого Франциска Ассізького – небесного покровителя Італії, котрий створив чернечий орден францисканців.

Щороку до Ассізі линуть шість мільйонів паломників і туристів. Вони відвідують історичні церкви, монастирі і насамперед базиліку Святого Франциска із фресками живописця Джотто ді Бондоне. А з минулого року стала доступною для відвідувачів ще одна перлина міста – Ліс Святого Франциска.
 
Це не просто прогулянка лісом чи виїзд на природу. Тут замало отримати насолоду від сільського пейзажу і свіжого повітря. Ліс Святого Франциска Ассізького повертає мандрівника до витоків духовності, спонукає до молитви, дарує атмосферу миру і спокою. У цій місцевості на початку XIII століття Франциск Aссізькій, син заможних батьків, почав проповідувати життя у бідності та суворе дотримання християнських заповідей.
 
Історія лісу налічує вісім століть. Нині це 64 гектари сільської місцевості із дібровами, полянами, оливковими садами і деякими архітектурними пам’ятками. «По суті Святий Франциск був першим екологом в історії. Неможливо ходити цими лісовими стежками і не відчувати його присутності. Тут є невеликий монастир Святого Христа із церковкою, що і презентує історію цього лісу», – розповіддає Іларія Борлетті Буїтоні, голова Італійського фонду довкілля.
 
Зусиллями цього Фонду роками занедбана і забута лісова територія відродилася і повернулася до життя. Після масштабної ландшафтної реконструції у цьому парку можна здійснити три окремих, але пов’язаних між собою екскурсії. Перша стосується природного різноманіття території, друга розповідає про історію місцевості і третій, так званий «духовний маршрут», який надихає паломника на глибокі роздуми стосовно відносин між людиною і природою.
 
«Паломництво Третього тисячоліття»
 
Окрім пейзажних та історичних особливостей, Ліс Святого Франциска дарує відвідувачам і мистецьку роздинку. На одній із галявин розкинулася сучасна ландшафтна інсталяція під назвою «Третій Рай». Спеціально для Лісу її створив італійський митець Мікеланджело Пістолетто. Він зорав плугом землю і насадив трьома колами 160 оливкових дерев. Повноцінно роздивитися «Третій Рай» митця Пістолетто можна із висоти середньовічної вежі, яка разом з іншими древніми спорудами надає своєрідного колориту місцевості.
 
«Знак «Третього Раю» символізує безкінечність, яка традиційно зображується двома колами (у формі горизонтальної вісімки). Одне коло символізує все, створене Богом, друге коло – все, що створено людиною. Обидва кола створюють третє коло – це ніби велика утроба, де народжується нова дійсність», – зазначив Мікеланджело Пістолетто.
 
Як пояснює автор, своєю інсталяцією він поетично намагався представити гармонію Людини і Всесвіту. Не дивно, кажуть, що відвідуючи Ліс Святого Франциска, ніби відкриваєш давні стежки Святого, котрий у цьому лісі повчав християн досконалої гармонії між Людиною і Всесвітом. Тому власники лісової території називають ще цю мандрівку «паломництвом Третього тисячоліття до природи, історії і святого місця».

Наталка Кудрик

http://www.radiosvoboda.org/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський тенор запускає лінійку вин в США

Жива традиція української диво-писанки відродилася в Італії