in

Винний та гастрономічний туризм в Італії: альтернативні ідеї відпочинку

Італія — давно обожнюваний туристами напрямок. Можна весь світ об’їздити, а душа все одно проситиме повернутись сюди по емоції — натхнення і настрій, що ними просякнуте ледь не кожне містечко від підніжжя Апеннін до далекого півдня італійського «чобітка», від першого ранкового espresso до солодкого післясмаку Vin Santo за мить до сну.

Для усіх, хто планує навідатись цього літа в Італію, Inspired разом із WINETIME підібрали 5 альтернативних напрямків, куди, натішившись колізеями, вежами і палацами, варто з’їздити за найсмачнішими італійськими ласощами і найдушевнішим вином.


П’ємонт

piemonte

П’ємонт порадує елегантністю смаків і поєднань.  Саме тут ростуть найароматніші у світі трюфелі, саме тут створюють найкращу італійську Горгонзолу і, мабуть — найоригінальніше різотто. Савойський слід неабияк відчувається, але високі кулінарні традиції тут приправлені і збалансовані провінційною місцевою простотою в найдобрішому із сенсів.

У світі вина П’ємонт, як і французька Бургундія, до прикладу, має репутацію «міцного горішка», що до снаги не кожному. Місцеві вина суперскладні, але і надзвичайно цікаві водночас.  Особливо це стосується Бароло, Барбареско і Барбери, котрі будуть влучним поєднанням до місцево кухні, а також відмінною самостійною «головоломкою» для дружніх посиденьок у ресторанчику чи на виноробні, скажімо, із видом на вкриті туманом місцеві виноградники.  Особливо рекомендуємо завітати до Vietti. Найстаріша сімейна виноробня провінції славиться і вдумливим вином, і живописними ландшафтами.

 

Фріулі

friuli

Фріулі, на думку більшості винних критиків та експертів — регіон, де народжуються одні із найбільш яскравих і витончених білих вин Італії. В професіональних колах фріуланське вино знають і поважають по всьому світу, а от пересічний споживач, особливо за межами Італії, про Фріулі  знає не так і багато. А тут і альпійська природа, і цікаві історичні місця, і затишні невеличкі містечка, зовсім не зіпсовані натиском туристів.

Специфіка географії відчутна й у місцевій кухні, що в ній італійські традиції перегукуються із австрійськими, угорськими, словенськими і хорватськими. В місцевому ресторанчику відмінно вживаються  поруч, наприклад,  полента,  гуляш, віденські ескалопи, кролик по-угорськи і багато всього іншого.  Найвідоміші місцеві делікатеси — сир Монтазіо і прошуто із Сан-Даніеле.  По вино заїдьте на виноробню Borgo Conventi. Тут Вам запропонують і першокласні інтернаціональні Шардоне, Совіньйон Блан, Мерло та Каберне Фран, і вина із автентичних фріуланських сортів.

 

Тоскана

Tuscany_Pienza_toscana_italy_1280x800

Якщо головні туристичні місця Тоскани Ви вже побачили, наступне, що варто зробити — відправитись у глиб провінції, зупинитись на якийсь час серед легендарних тамтешніх пагорбів, виноградників і оливкових гаїв. Вдихнути пряного тосканського повітря,  посмакувати щось симпатично просте із місцевої кухні, насолодитись вином… І побільше спілкуйтесь із жителями тих країв — вони, як ніхто на світі, навчать радіти маленьким життєвим радощам.

Що ж до конкретних порад — неодмінно варто спробувати супи Ріболіта та Папа кол помодоро, салат Панцанела,  сир Пекоріно, а ще, обов’язково — простого духмяного місцевого хліба.  Про тосканське вино можна писати десятиліттями, тут і всім відоме К’янті, і виважене Брунелло, і  ультрамодні авторські вина і ще багато всього іншого.  Якщо хочете глибокої історії у вині — завітайте на тисячолітню Капецану  або в гості до князів Strozzi, якщо ж шукатимете щось більш сучасне і стильне, не вагаючись, відправляйтесь  на Сapannelle — виноробню, котрою опікується власник всесвітньовідомого Східного Експресу.

 

Кампанія

Capri-Campania

Кампанія із точки зору смакових вражень — ідеальна! Безкінечно темпераментні і колоритні місцеві мешканці із найпростіших продуктів творять мистецтво. Причому маестро тут ледь не кожен, адже  головний їх секрет — майже інтуїтивне кулінарне чуття. Кажуть,— це в них у генах. А ще справа і в самих продуктах. Спробуйте місцеві помідори, перець, цибулю, артишоки,  фенхель і т.д., і Ви все зрозумієте. Не дарма ж саме тут свого часу з’явилась на світ піца! До речі, цій темі приділіть особливу увагу — піца в Кампанії на кожному кроці, в кожній печі, на кожному столі. Якщо раптом дізнаєтесь, що у них є ще і окремий  бог піци — не дивуйтеся, просто насолоджуйтесь. Зокрема, спробуйте «Маргариту», що  на основі нереально смачної місцевої Моцарели.

На вино поїдьте в гості до Mastroberardino. Між іншим — справжні «маестро» своєї справи, титуловані народом ще кілька століть тому. Це, власне, відобразилось і у назві. Якщо пощастить, тут Вас здивують вином, яке роблять на землях легендарної Помпеї, а також познайомлять із рядом унікальних в своєму роді місцевих сортових вин із відмінним співвідношенням ціни та якості.

 

Сицилія

Etna vin

Сицилія  щоразу здаватиметься рідною і новою водночас. З одного боку, потрапляючи в такі місця, переживаєш певний катарсис, наче всі подорожі і пошуки на цьому завершені — ось воно місце, де можна було б лишитися назавжди. Посеред кількох морів, на перетині континентів і культур, обласкана південним сонцем Сицилія просто не може не подобатись.  З іншого боку,  в плані емоцій і вражень найбільший острів Середземномор’я завжди залишатиме по собі післясмак  непізнаності. Знову і знову сюди повертаючись, Ви відкриватимете все нові рельєфи, нові містечка, характери і смаки.

Одна лише  місцева кухня сотні раз Вас здивує, адже(лише уявіть!) пережила на собі досвід греків і римлян, візантійців і арабів, норманів, іспанців та ін.. Те ж саме і з вином, вдень Ви можете тамувати спрагу, відкриваючи для себе острівні сорти в сучасних інтерпретаціях, а ввечері дозволити собі трішки тягучої старої марсали, наприклад  — від Pellegrino.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Що робити, якщо вам прийшло повідомлення про відмову в об‘єднанні сім’ї?

Туристичні місця Рима, які не повинен оминути жоден гість Столиці Італії