in ,

Неаполітанський вертеп – народне мистецтво Італії

За кілька тижнів до Різдва Неаполь перетворюється в італійську столицю вертепу. Всюди – від знаменитої вулиці Сан-Грегоріо-Армено до пекарні на околиці – вертеп стає головним героєм дня.

Щороку, майстри вертепа прагнуть перевершити в своєму мистецтві самих себе, а місцеві жителі готові витрачати часу на пошуки фігурок, гідних зайняти місце в головній різдвяній прикрасі їх дому.

Immagine correlata

Історія презепе
Композиція традиційної сцени народження Христа складається з фігурок персонажів, описаних в Біблії: Діва Марія, немовля Ісус, святий Йосип, віл, осел, три царі та інші свідки чуда. Втім, особливо в неаполітанському варіанті, персонажів набагато більше – іноді їх кількість навіть перевалює за сотню.

Крім класичного вертепу широке поширення отримав і так званий «живий».У ньому ролі персонажів грають справжні актори, а найчастіше жителі села чи міста. Так, наприклад, було і в самому першому вертепі.

Переказ свідчить, що в 1223 році в маленькому місті Греччо (зараз це регіон Лаціо) святий Франциск Ассизький вирішив відтворити сцену Різдва Христового. Він встановив ясла в гроті і попросив городян зіграти ролі біблійних персонажів. З тих пір ця традиція поширилася далеко за межі Італії і стала одним з головних різдвяних ритуалів католицького світу.

Risultati immagini per presepe napoletano
Віа Сан-Грегоріо-Армено в Неаполі
В майстерності вертепу Неаполь перевершив всі інші міста Італії. Саме в столиці Кампанії йому присвячена ціла вулиця в історичному центрі. На ній розташувалися головні майстерні по виготовленні фігурок і декорацій.

З 8 грудня у ремісників настає гаряча пора. У кожній італійській родині є свій фамільний вертеп. Щороку фігурки дбайливо чистять і натирають оливковою олією для додання блиску. Пошкоджені деталі несуть у майстерню, де їх ретельно реставрують.

Увечері, коли потік туристів на віа Сан-Грегоріо-Армено спадає, вітрини крамниць і магазинів ніби оживають. Десь фігурка Христа світиться особливим світлом, ніби жива, і здається, що немовля ось-ось заплаче. У сусідній вітрині тече справжній маленький струмок, поруч з яким стоїть постать осла і інших тварин, описаних в Біблії. А десь використані хитромудрі механізми, що приводять Святе сімейство в рух.

Ця вузька вулиця названа на честь жіночого бенедиктинського монастиря святого Григорія Просвітителя. Монастир і сьогодні можна відвідати з 9 до 12 ранку. Крім фігурок для вертепу на вулиці можна купити ляльки з італійської комедії дель арте, дитячі іграшки, зроблені вручну і, звичайно ж, звичайні сувеніри.

Національний музей Сан-Мартіно

Найбільший вертеп в Італії створили саме в Неаполі, а точніше в музеї Сан-Мартіно. Він розташований на території колишнього монастиря Чертоза-ді-Сан-Мартіно на вершині пагорба поблизу замку Сант’Ельмо.

Інсценування божественного дива дійсно вражає своїм масштабом: 160 персонажів, 80 тварин, 28 ангелів і понад 400 мініатюрних об’єктів.

Крім того, в музеї зберігається велика колекція декоративного мистецтва, живопису та скульптури. Але найголовніше – звідси відкривається неповторний вид на затоку і саме місто.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

17 країн Євросоюзу відмовляться від купюри 500 євро

У Реджо Емілії українку збили на смерть одразу два автомобілі