in

Деякі правила італійських ресторанів, які можуть здатися незвичними

Професійний оціант ніколи не викаже вам свого здивування, проте знати ці правила варто, щоб сповна насолодитися смаками Італії та не викликати усмішки в оточуючих.

1. В Італії (за винятком прилеглих до Швейцарії регіонів) прийнято їсти “солодкий” сніданок. Ресторани в ранковий час закриті, тому краще зайти в бістро чи кав’ярню та замовити каву чи капучіно та запашний круасан. Якщо ж домашні звички дають про себе знати, замовте канапку та свіжий сік.

2. Під час вечері чи обіду вас обов’язково запитають що ви хочете пити. Зазвичай в Італії їжу запивають вином або водою. Офіціант порадить сорт вина, що найкраще підходить до замовленої страви. Ви також можете попросити розливне “домашнє” вино – у хороших ресторанах воно відмінної якості.

Замовлення інших напоїв, як то сік, компот, чи чай викличе в офіціанта (внутрішню) усмішку. Високоградусні алкогольні напої прийнято пити після вечері у дуже малих кількостях.

3. Кава еспрессо супроводжує італійців увесь день, аж до пізнього вечора. А от капучіно чи каву з молоком прийнято пити лише вранці, на сніданок.

4. Закуски в меню ресторанів називаються antipasti, як правило, вони складаються із овочів, сирів, нарізки ковбас та овочів. Якщо ви обрали рибний ресторан, вам піднесуть холодні страви із морепродуктів.

5. Ви можете не стидаючись замовити одну страву на двох та попросити окрему тарілку для свого співтрапезника.

6. Столи завжди засервіровані виделкою та ножем. Користуватися ними прийнято коштуючи і курку, і рибу. Винятком є молюски, які можна брати за мушлю руками.

7. У більшості регіонів Італії чай не є розповсюдженим напоєм. Солодощі та десерти їдять із кавою.

8. Меню змінюється в залежності від сезону. Тут цінується свіжі продукти, вирощені під природнім сонцем.

9. Їсти хліб із залишками соусу в тарілці, вважається звичною справою в побуті італійців, вони називають це “scarpetta”, що в перекладі означає “черевичок”. Проте робити це можна лише у ресторанах середнього класу.

10. Приємною нагодою для спілкування є аперетив, який починається після 17-ї. У деяких бістро та ресторанах легкі напої та додані до них закуски можуть замінити вам вечерю.

На завершення, вечеряти в Італії прийнято набагато пізніше ніж в Україні. Взимку – близько дев’ятої години, а влітку – ще пізніше.

Деякі ресторани мають дуже чіткий графік обідів та вечерь. Вам відмовлять, якщо ви зайдете у такий після того, як кухарі закрили кухню.

_________________________________________

БІЛЬШЕ НОВИН:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

10 звичок, що є тільки у наших людей, які не завжди зрозуміють іноземці

Як правильно сортувати сміття. 10 правил, які діють в Італії