in

Березовий сік. Як правильно його добувати, щоб не нашкодити дереву

 

Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, треба діяти за основними правилами.

 

Як правильно добувати березовий сік Всі знаючи про його корисні властивості, часто нехтують правилами його добування, що призводить до знищення дерева. Лісівники просять – не калічите берези, адже збирати сік можна обережно та без значної шкоди для дерев. Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, треба діяти за основними правилами.

Що б упевнитися, що сік готовий до збору, необхідно пройти по лісі і зробити отвір шилом в стовбурі берези. Якщо на місці отвору видніються краплі соку, значить він готовий до збору.

Сік потрібно добувати зі старих дерев. Найкраще – у старому лісі серед берез понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево – тим краще і для збирання соку, і для самої берези.

Отвір для збирання соку краще робити не на висоті на висоті близько 1,5 метри від землі, оскільки там найсмачніший сік. Крім того, його потрібно робити з північного боку дерева, де зазвичай збирається найбільше березового соку. В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, по якій сік стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору не слід робити. Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро, зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоб березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою Глибина отвору може бути 2-3 сантиметри, залежно від товщини кори.

Фахівці говорять, що за 1 день з однієї берези можна зібрати не більше 3-х літрів соку, адже збирання більшої кількості призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева – 10 років. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева “зажили рани”.

Джерело: Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства

______________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Полюбіть корисну цибулю, від якої не плачуть

Ківі: користь і шкода, калорійність. Чим корисний ківі?