in

Глава Банку Ватикану звільнений через скандал

   Президент Банку Ватикану Етторе Готті Тедескі був знятий зі своєї посади у зв’язку з “неналежним виконанням обов’язків першорядної важливості”.

Як передає BBC з посиланням на офіційну заяву Ватикану, рада директорів банку одноголосно прийняла вотум недовіри щодо Е.Тедескі.

Святий Престол не став пояснювати, у чому саме полягало невиконання обов’язків звільненого директора, проте ЗМІ пов’язують його звільнення зі скандалом про відмивання грошей і розпочатої Ватиканом кампанією по підвищенню фінансової прозорості своєї діяльності.

Члени ради директорів Банку Ватикану заявили, що звільнення Е.Тедескі було необхідне з метою збереження життєздатності банку.

Тепер правління банку має намір приступити до пошуків нового директора, який, як говориться в заяві, допоможе відновити відносини з міжнародною фінансовою спільнотою, “засновані на взаємній повазі по відношенню до визнаних міжнародних банківських стандартів”.

Е.Тедескі, економіст за освітою, який раніше керував італійським підрозділом іспанського банку Santander, очолив Банк Ватикану в 2009 році. У 2010 році італійська поліція порушила розслідування відносно Е.Тедескі у рамках масштабної справи про відмивання грошей. Тоді Ватикан заявив про свій подив з приводу розслідування і висловив повну довіру директору банку.

В рамках цього розслідування італійська поліція конфіскувала 23 млн євро, які Банк Ватикану намагався перевести з невеликого італійського банку Credito Artigianato.

Сам Е.Тедескі відмовився прокоментувати своє звільнення. “Краще мені нічого не говорити, інакше я наговорю багато неприємних речей”, – сказав він журналістам.

На початку липня цього року Moneyval – організація, створена Радою Європи для боротьби з відмиванням грошей, – повинна винести рішення про те, наскільки Ватикан дотримується міжнародних стандартів для фінансових операцій.

Згідно  відомостям, які потрапили в італійську пресу, серед ватиканських ієрархів існують серйозні розбіжності щодо того, чи потрібно Ватикану прагнути до фінансової прозорості, зазначає BBC.

Банк Ватикану, офіційно відомий під назвою Інституту релігійної діяльності, був створений у роки Другої світової війни для управління рахунками релігійних орденів, кардиналів, єпископів і священиків.

У 1982 році Банк Ватикану втратив майже $ 400 млн в результаті чи не найгучнішого італійською справою про шахрайство, яке призвело до банкрутства одного з найбільших комерційних банків Італії – Banco Ambrosiano. Банк Ватикану підтримував тісні зв’язки з Banco Ambrosiano, главу якого Роберто Кальві називали “банкіром Господа”.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Римі протестували «€вромогильники»

В Римі презентовано книгу Тараса Дзюбанського “°Єдин свят”