in

Доглядальниць в Італії замінить робот?

Вчені з Італійського інституту технологій розробили робота, здатного відчувати людські емоції – він вміє посміхатися і сумувати. Також творці запевняють, що його можна навчити говорити, впізнавати і запам’ятовувати об’єкти.

Андроїд отримав назву iCub, що в дослівному перекладі означає – “штучне пізнавальне тіло”.

За словами головного розробника Джорджіо Метти, робот iCub розвинений на рівні трирічної дитини, зростом він трохи вище метра.

“Ми були трохи обмежені в розмірах, і не могли його зробити дуже маленьким. Але як це відбувається з дитиною, нам важливо розвивати її мозок”, – розповів Метта.

iCub був створений для пізнання штучним розумом навколишнього світу. В основі – відкрите програмне забезпечення. Такий софт дозволяє, пізнаючи, запам’ятовувати об’єкти за допомогою зору і дотику до предметів. iCub говорить по-англійськи, а деякі поняття розуміє й без слів.

“Він посміхається, тому що знайшов очима м’яч і розуміє, за чим тепер потрібно стежити. Якщо він сумний, значить він не може добре бачити м’яч”, – зазначив учений.

Гуманоїд може жартувати і навіть вибачається за помилки. iCub ніколи не зашкодить і не поранить оточуючих – кожен палець гуманоїда оснащений сенсорними датчиками. “Чорні пластини на пальцях робота – це і є сенсори. Вони допомагають йому запам’ятовувати інформацію, і при такому оснащенні робота з ним безпечна”, – додав Метта.

Гуманоїд повністю покритий силіконом, який не відрізняється від людської шкіри. Ця опція стане особливо важливою років за 10, коли такі гуманоїди замінять доглядальниць для інвалідів з проблемами опорно-рухового апарату.

Наразі перед ученими стоїть питання, як зробити пізнання роботом постійним, і куди заховати величезну базу його даних.

 

http://tsn.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

П’ята хвиля дитячої міграції з України

Італію накрила хвиля стайку