in

Енніо Морріконе — мелодії і ритми професіонала

Під завісу 2011-го Енніо Морріконе має чудовий привід випити келих шампанського! Адже рівно півстоліття тому — у 1961 р. — розпочалася його блискуча музична кінокар’єра. Коли 33-річний композитор став музичною знаменитістю міжнародного масштабу. Втім, про все по черзі…

Доля композитора Енніо Морріконе склалася таким чином, що його знають в усьому світі саме як автора музики до кіно­фільмів. На його рахунку — рекордна кількість картин, що наб­лижається до п’яти сотень. Однак його твори найчастіше продовжують жити самостійним життям після того, як фільми сходять з екрану.

Енніо Морріконе народився в Римі 1928 року. Він — потомствений музикант, син джазового трубача. Почав писати музику в шість років, з дев’яти років — грає на трубі. Після війни разом зі своїм батьком Маріо грав в оркестрі на танцях для американських солдатів, долучаючись до естрадних та джазових стандартів. А потім здобув класичну музичну освіту: закінчив римську консерваторію Санта-Чечілія, класи труби, композиції, диригування й аранжування. Працював у театрах, на радіо, писав симфонічну музику, аранжував твори різних стилів.

У 1961 році розпочалася кінокар’єра Енніо Морріконе, що зробила його знаменитим маестро. Вершин популярності він сягнув, написавши музику до фільмів жанру спагетті-вестерн, які поставив його однокласник Серджо Леоне: «За пригорщу доларів», «На кілька доларів більше», «Хороший, поганий, злий» і «Одного разу на Дикому Заході». Після того, як 1967 року його запросили в журі Каннського фестивалю, Морріконе остаточно залишив роботу аранжувальника на радіо й зосередився на кінематографі.

Його плідність приголомшувала: в окремі роки з музикою Енніо Морріконе виходило на екран понад двадцять фільмів. З ним співпрацювали багато видатних режисерів Італії, Франції, США, Німеччини, Росії. Він отримав безліч нагород і премій, включно з почесним «Оскаром» за творчість у цілому при п’яти номінаціях за окремі фільми. Серед його нагород — дві премії Греммі, два Золотих глобуси, п’ять премій BAFTA (британсь­кий аналог «Оскара»), сім премій «Давід Донателло» (італійський аналог «Оскара»).

Серед великих режисерів, із якими працював Морріконе, — П’єр Паоло Пазоліні, Бернардо Бертолуччі, Даріо Ардженто, Роман Поланскі, Брайян Де Пальма, Джузеппе Торнаторе, Джон Карпентер. А ось знаменитому Квентіну Тарантіно на пропозицію написати музику до фільму «Безславні виродки» маестро відмовив, і тому для саундтрека картини довелося підібрати кілька мелодій Морріконе зі старих фільмів. Серед фільмів, до яких Енніо Морріконе написав музику, особливої уваги заслуговують «Одного разу в Америці», «Професіонал», «Сицилійський клан», «Страх над містом», «Щось», «Багсі», «Недоторканні», «Місія» «Новий кінотеатр „Парадізо“, „Легенда про піаніста“, „Малена“, телесеріал „Спрут“.

Музика Енніо Морріконе вражає своєю виразністю, точним попаданням у драматургію фільмів та психологію персонажів. Композитор використовує широкий діапазон стилів, інст­румен­тів і ефектів. Особливо виділяючи при цьому людський голос. Його мелодії легко запам’я­товуються, звучать у телепрограмах, музичних заставках, рекламах та рінгтонах.

Енніо Морріконе дуже влучно характеризує афоризм українського сатирика Андрія Крижа­нівського: «Геній — це людина, яка знає про свій винятковий талант і, незважаючи на це, працює далі». Щодня 83-річний маестро трудиться безперестанку у своїй римській квартирі з краєвидом на набережну Тибру. Запорукою такої неймовірної продуктивності може бути тільки сувора дисципліна. Ось уже багато років Морріконе прокидається о пів на п’яту ранку і впродовж сорока хвилин робить вправи за системою йогів. Потім — прогулянка на свіжому повітрі, кава з булочкою — і за рояль. Маестро не вірить у музи й натхнення. «Ком­по­зитор повинен працювати — писати музику», — говорить він. Коли в нього немає замовлень від кінорежисерів, він пише симфонічну та камерну музику.

Але це зовсім не означає, що Енніо Морріконе — дивакуватий відлюдник, який живе виключно музикою. Він затятий шахіст, має другу національну категорію (аналог нашого майстра спорту), з великим задоволенням згадує партії, зіграні з Анатолієм Карповим та Гаррі Каспаровим. Він також і футбольний фанат, давній уболівальник «Роми». Властиві йому й суто людські дивацтва: композитор ненавидить бузковий колір і число 17, яке вважає поганою прикметою. Тому в його райдері хоч і немає вередувань, але розпорядження щодо відсутності бузкового кольору в оформленні концертних залів і готельних номерів є.

Маестро — люблячий чоловік і турботливий батько. З 1955 року він іде по житті з коханою і єдиною дружиною Марією. У них четверо дітей: сини Марко, Андреа і Джованні та донька Алессандра. Ось уже десять років Енніо Морріконе регулярно гастролює світом, даючи концерти як диригент із симфонічним оркестром і великим хором. Його концерти — завжди подія в культурному житті країн та міст, у яких він виступає.

Енніо Морріконе дуже шанований у світі музики, кіно та шоу-бізнесу. Його давно і відкрито називають генієм. Ось тільки два приклади визнання та поваги до маестро. Знаменита рок-група «Металліка», починаючи з кінця 1980-х років, кожен концерт відкриває композицією Морріконе The Ecstasy Of Gold з вестерну «Хороший, поганий, злий». 2007 року «Металліка» брала участь у записі альбому під назвою «Ми всі любимо Енніо Морріконе», твори композитора для якого також виконали Сара Брайтман, Селін Діон, Андреа Бачеллі, Брюс Спрінгстін та інші суперзірки.

zn.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Театралізоване Різдвяне дійство в провінції Варезе

Хто б керував Україною, якби повернулися 5 мільйонів заробітчан?