in

З італійської фрески ХІІІ століття зникли фалоси після реставрації

Після реставрації фрески “Дерево родючості” в в місті Масса-Мариттіма в Тоскані реставраторів звинуватили в псуванні і цензуруванні твору.

Реставраторів фрески “Дерево родючості” в в місті Масса-Мариттіма в Тоскані (Італія) звинуватили в цензуруванні, адже з твору зникли фалоси, символи родючості.

На фресці XIII століття під назвою “Дерево родючості” недорахувалися зображених на ній фалосів, що символізують достаток і плодючість.

Фреска “Древо родючості”, датована 1265 роком, була виявлена ​​на стіні біля середньовічного палацу в центрі Маси-Маріттіма в 1999 році. У 2008 році місцева влада і представники відомства з охорони культурної спадщини вирішили, що знайдений мальовничий фрагмент потребує реставрації. Оновлення твору, на якому зображено дерево родючості зі звисаючими з нього плодами-фалосами і жінками, котрі очікують їхнього дозрівання, було завершено 6 серпня.

Коли оновлене “Дерево родючості” представили місцевим мешканцям і експертам, всі помітили, що деякі фрагменти твору зникли. Спочатку на фресці було зображено приблизно 25 фалосів, тоді як після реставрації їх стало помітно менше – на їх місці тепер можна побачити лише білі плями. Крім символів родючості з фрески зникло кілька листів, частина арки, що огинає рослина, а також фрагменти осіб і фігур жінок.

Критики реставраторів назвали виконану роботу “кастрацією фрески”. Представник міської ради Габріеле Галеотті заявив, що після реставрації “Дерево родючості” позбулося свого символічного значення і сенсу. Однак самі реставратори стверджують, що перед ними не стояла мета піддати фреску цензурі і зникнення фалосів стало наслідком застосування сильнодіючих хімічних речовин для відновлення настінного живопису.

Глава реставраційне групи Джезеппе Гавацці заявив, що він і його колеги цілком задоволені результатами своєї праці. За його словами, зараз “Древо родючості” виглядає набагато краще, ніж до реставрації, зокрема, всі зображення стали набагато яскравішими і чіткішими.

Тим часом, незадоволений роботою реставраторів Габріеле Галеотті поскаржився на них до прокуратури. Як скоро відомство приступить до розгляду документа, не уточнюється.

Нагадаємо, це не перший скандал пов’язаний з італійськими фресками. Раніше громадськість Італії засудила свого прем’єр-міністра Сільвіо Берлусконі за те, що він знявся на згадку з російським президентом Дмитром Мєдвєдєвим на фоні фрески Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря”.

А у Брюселі працівник районного управління “кастрував” п’ять гіпсових копій античних статуй, що прикрашали хол Королівської академії мистецтв.

 

http://tsn.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Незважаючи на кризу, українці залишаться в Італії

Юридичний захист материнства в Італії