in

Найважливіші вітаміни для дошкільнят

Для того, щоб малюк активно розвивався, йому необхідні вітаміни. Є 5 вітамінів, які лікарі вважають найважливішими для розвитку дитини та її імунітету до 6 років.

Вітамін D.

Цей вітамін необхідний для кісткової тканини, але також він сприяє інтелектуальному розвитку. До того ж, кальцій, який так необхідний маляті, засвоюється дуже погано без вітаміну D.

Найбільша їх кількість міститься в морепродуктах. Потрібно їсти тунець, оселедець, сардини, лосось і печінка тріски.

Крім цього, вітамін Д багаті молочні продукти, курячі і перепелині яйця, яловича і свиняча печінка, петрушка і кроп, різні види грибів, селери і кропиви. Крім цього, варто заварювати чай з польового хвоща і люцерни, які також в надлишку містять цей компонент. Плюс до всього, хорошим джерелом вітаміну Д є пивні дріжджі. Корисні властивості вони зберігають лише в сирому вигляді, а після додавання до страв, які піддаються термічній обробці, кількість кальцеферолов скорочується приблизно в 10 разів.

Вітамін В6.

Вітамін В6 необхідний для стабільної нервової системи дитини і для її психо-емоційного розвитку. Успішній підготовці до школи також допоможе цей вітамін.

Це вітамін “гарного самопочуття”. Він відповідає за міцний сон, піднесений настрій і відмінний апетит. Слід Їсти яловичину, яйця, горіхи, м’ясо свійської птиці, цільнозерновий хліб, банани, капусту, зелений перець, рибу, і пийте молоко.

Вітамін С.

Імунітет і опірність організму підвищить вітамін С, без нього зростаючому організму доведеться несолодко.

Найбільше вітаміну С в сушених ягодах шипшини.

Ківі, чорна смородина, солодкий зелений перець, який є кориснішим в салаті, ніж болгарський червоний, петрушка, суниця і полуниця садові.

Вітамін Е.

Цей вітамін корисний для очей, судин і центральної нервової системи малюка. При дефіциті цього вітаміну дитині загрожує хронічна втома і проблеми з увагою.

В першу чергу, це злакові культури. Слід включати в щоденний раціон хліб грубого помелу, ячну, кукурудзяну або ж вівсяну кашу, паростки пшениці, а також хлібобулочні вироби з пшеничного борошна. Крім цього, вітамін Е в надлишку міститься в моркві, свіжому зеленому горошку, квасолі, картоплі, салаті, шпинаті, селері, а також різних видах горіхів. Причому, лідерами в цьому відношенні є арахіс, кешью і фундук.

Будь-яка термічна обробка продуктів, до складу яких входить вітамін Е, призводить до його розпаду. Саме з цієї причини вживати в їжу м’ясо і яйця, в яких міститься цей важливий компонент, безглуздо. Виняток становить в’ялена домашня ковбаса і сало, в яких вітамін Е все ж таки присутній.

Що стосується їжі тваринного походження, то для поповнення запасів цієї речовини в організмі варто вживати в їжу всі без винятку молочні продукти, особливо сир, тверді сорти сирів та вершкове масло. Ну, а влітку, коли овочів і фруктів в надлишку, можна включити в раціон груші, зелений лук, сливи, плоди шипшини та обліпихи, а також смородину, чорноплідну горобину і ожину.

Вітамін А.

Цей вітамін необхідний для росту дитини та її розвитку. При його недостачі можливе значне відставання від норм розвитку.

Перелік продуктів, в яких міститься вітамін А, досить величезний і різноманітний. Це їжа тваринного походження – всі види печінки та ікри, курячі яйця, риба (тріска, мойва, ставрида). Найбільшої концентрації ретинол досягає в сирі, твердих сирах, бринзі, вершках, згущеному молоці, сметані і вершковому маслі. Окремо варто виділити риб’ячий жир, який на сьогоднішній день нарівні з яловичої та свинячої печінкою вважається одним з найбільш важливих джерел вітаміну А.

Рослинна група продуктів: величезна кількість цього вітаміну міститься в стеблах кульбаби, листя щавлю, черемші, мати-й-мачухи, подорожника. Крім цього, вітаміном А багаті морква, обліпиха, червона і чорноплідна горобина, цибулю, деякі види капусти, селера, петрушка, кріп і кінза, абрикоси, хурма, диня, персики, сливи і алича, томати і солодкий болгарський перець, топінамбур, кабачки і баклажани.

А ось плоди шипшини, навпаки, акумулюють вітамін А тільки після того, як висихають. Тому їх добре заварювати окропом, а отриманий напій використовувати замість звичного кави.

Таким же чином можна готувати чай зі свіжих плодів калини. Для цього їх слід лише розтерти з невеликою кількістю цукру, після чого залити отриману суміш гарячою водою.

__________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Властивості селери і рецепти із неї, для відновлення організму

Украïнську мoлoдь дiаспoри запрошують на Фoрум