in

На міланське кладовище не пускають у міні-спідницях

   — На нашому кладовищі більше мистецтва, ніж в усіх музеях світу, — розповідає 57-річний Касто Амічі, наглядач кладовища Монументале в Мілані. — На території в понад 25 гектарів стоять роботи найкращих італійських скульпторів та архітекторів.- повідомляє Газета по-українськи

Монументале розташоване за 3 км від площі Мікіячіно в центрі Мілана. Кладовище відкрив архітектор Карло Макіячіні 1866 року.

— Він не хотів, щоб після смерті його прах лежав на звичайному кладовищі, — продовжує Касто Амічі. — Добився дозволу у влади об’єднати кілька маленьких цвинтарів, розкиданих по всьому місту. Свій надгробок спроектував за 33 роки до смерті. Це — велична піраміда, прикрашена голубами й гілками лавра. Макіячіні в молодості створював декорації й захоплювався різьбою по дереву. Побудував 10 церков.

Зараз на кладовищі понад мільйон склепів. Тут поховані письменник Алессандро Мандзоні, автогонщик Альберто Аскара, архітектор Лука Бельтрамі, піаніст Володимир Горовиць, політик Евіта Перон.

— Кладовище неможливо обійти за день, — каже наглядач. — Для цього знадобиться не менше тижня. На ньому ховали лише багатих людей з високим соціальним статусом. На теперішні гроші ціна за місце на Монументале починалася від 30 тисяч євро. Заможні міланці заздалегідь купували тут місця, замовляли проекти надгробків чи склепів. Над пам’ятниками архітектори працювали роками. Завжди вигадували нові, щоб надгробки не повторювалися. На кладовищі є єгипетські піраміди, грецькі храми й коринфські колони.

Найбільше туристам подобається скульптура “Таємна вечеря” Леонардо да Вінчі. Фігури з мармуру зроблені в натуральну величину. Це — надгробок родини Кампарі. Каспер Кампарі 1861 року придумав алкогольний напій із трав і фруктів. Назвав його на свою честь і став мільярдером. Зараз цей напій вважають елітним, продають у 190 країнах світу. Пляшка коштує 20 євро. Кажуть, за надгробок Каспер віддав близько 100 тисяч євро. Фігури від часу потемніли, але цим ще більше приваблюють туристів.

— Склеп відомого італійського кондитера Анджело Мотта зроблений у вигляді кексу, — розповідає Касто Амічі під час екскурсії кладовищем. — Мотта розбагатів, коли налагодив випуск різдвяних кексів. Також тут похований український піаніст Володимир Горовиць. Він був одружений з італійкою Вандою Тосканіні. Після смерті його поховали в родинному склепі його тестя диригента Артуро Тосканіні. Тут також є могили керівників італійської мафії. Всі вони були жорстокі за життя, але замовляли на могили зворушливі скульптури — фігури маленького хлопчика, який грається іграшками, або жінки, яка плаче. Дивишся на такі скульптури й розумієш: у бандитів теж є душа. Тут похований Вінсент Джиганте. Після дев’ятого класу він покинув школу і почав займатися боксом. Вінсент намагався вбити кримінального авторитета Франка Кастелло, але промахнувся. Його кілька разів намагалися посадити у в’язницю, та він прикидався божевільним. За те, що вулицею ходив у халаті, його прозивали Диваком. Зрештою лікарі дійшли висновку, що він психічно здоровий. Його заарештували за рекет. За чотири роки до виходу із в’язниці він помер через проблеми із серцем. Поховали Вінсента 2005 року в родинному склепі. На похорони з’їхалася вся італійська мафія. Ніколи не бачив так багато дорогущих машин в одному місці.

За порядком на Монументале слідкують 100 робітників. Вони підмітають алеї, витирають пил із надгробків, обрізають дерева і саджають квіти. Кладовище працює з 8.00 до 18.00. Плату за вхід не беруть.

— За день маємо близько тисячі туристів. Усім здається, що вони самі на кладовищі, бо територія величезна. Не пускаємо відвідувачів у майках і коротких шортах. Сюди вони мають приходити в скромному одязі. Якось одна дівчина прийшла у міні-спідниці й блузі з глибоким декольте. Хвилин зо 20 вмовляла пропустити її на територію. Навіть гроші пропонувала, але правил ми не порушуємо. Дівчина побігла до магазину. Повернулася в довгій спідниці й светрі.

Світлана КОРЖЕНКО

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Змінено порядок виїзду та в’їзду в Україну громадян країни

Городенківська заробітчанка взяла шлюб із майже сторічним італійцем