in

“Не бачили мами кілька років… Коронавірус зупиняє українців від повернення на свята

Пандемія коронавірусу цього року суттєво вплинула на плани заробітчан. Підвищення цін на перевезення, суворі перевірки на кордоні, проблеми з пошуком роботи, а тепер ще й всі шанси не відсвяткувати вдома Різдво та Новий рік та не побачити рідних.

Багато заробітчан не приїдуть на зимові свята, розповідають їхні родичі. Люди просто не хочуть ризикувати, адже не знають, що буде далі.

Бояться, що потім повернутися назад вже може бути складно через закриття кордонів. До того ж безробіття та безгрошів’я штовхає багатьох їхати на заробітки за кордон навіть напередодні свят.

– Ми не бачили мами вже майже два роки і все через коронавірус, – розповідає Ольга, мама якої вже багато років на заробітках в Італії.

– Цього року вона планувала приїхати навесні на Великдень. Але тоді якраз тривав суворий карантин, виїхати було неможливо. На Різдво вже навіть і не планує їхати. Боїться, що потім не зможе повернутися назад і ще й роботу може втратити. Тому мама не хоче ризикувати.

Як додає Ольга, у попередні роки мама постійно приїжджала додому на Різдво та Великдень. Жінці сумно, що на ці зимові свята родина не зможе зібратися у повному складі.

“Дуже хочеться відчути нашу атмосферу Різдва, але…”

Багато заробітчан залишаються на зимові свята і в Польщі, серед них Лілія (прізвище просила не називати – ред). – Я не бачу змісту їхати на свята додому. Бо якщо поїдеш, то немає гарантії, що зможеш повернувся назад, – говорить дівчина. – Тим більше, якщо у тебе куплене запрошення, а не від роботодавця, в якого ти працюєш. Будеш повертатися додому, на кордоні може виникнути багато питань, тому не хотілося б ризикувати.

Та й з дорогою назад може бути складно. Ось зараз мій знайомий вже другий раз пробує їхати до Польщі, бо його не пропустили на кордоні. Сказали, що в нього погані документи.

Читайте також: УКРАЇНА ОНОВИЛА ПЕРЕЛІК КРАЇН “ЧЕРВОНОЇ” ТА “ЗЕЛЕНОЇ” ЗОН

Лілія зізнається, що хотіла б потрапити на свята додому та занурится в добре знайому, рідну атмосферу Різдва.

– Бо у Польщі зими практично немає, сніг якщо і падає, то відразу топиться. Хто тут працює по 3-4 роки без виїзду, ті взагалі зими і снігу не бачать, – зауважує жінка.

Заробітчанка додає, що більшість її знайомих українських заробітчан теж не планують їхати додому через карантин. Хоча у Польщі зараз сутужно з робочою силою, поляки бояться брати людей на роботу через пандемію. Приміром, для працевлаштування в торгівельних центрах вимагають результат ПЛР-тесту. Лілія й сама місяць була без роботи.

– Я приїхала до Польщі у жовтні. Поки відбула 10-денний карантин, то мені сказали, що роботи, яку я собі перед тим знайшла, вже немає, – ділиться пережитим стресом дівчина. – Зараз працюю прибиральницею під’їздів. А є люди, які по кілька місяців без роботи або перебиваються з однієї на другу.

“На вокзалі ніде було голці впасти, цьогоріч такого не буде”

У Польщі на свята залишаються дуже багато наших заробітчан, підтверджує і перевізник Петро (прізвище просив не називати – ред). До того ж, зараз не обов’язково повертатися додому, відбувши три місяці, зауважує чоловік. В цьому плані поляки пішли на певні поступки.

– Можна лишитися далі на три місяці, але треба сплатити 400 злотих податку, – пояснює перевізник. – Для цього роботодавець йде в управління праці, офіційно все оформляє. Таким чином деякі заробітчани позалишалися тут ще з літа. Додому їхати їм невигідно, в Україні роботи немає, до того ж назад повернутися може бути проблемою.

До речі, в попередні роки заробітчани масово їхати додому напередодні зимових свят.

– Ціни на перевезення тоді зазвичай теж зростали вдвічі, – пригадує чоловік. – Цього року такого пасажиропотоку не буде. Хто вже є у Польщі, то там і сидить, чекатиме поки минуть свята. А взагалі Польща вже встає позавчорашнім днем для заробітчан. Чому? Бо люди їдуть далі, де вищі зарплати – Чехію, Німеччину, Нідерланди.

Перевізник також додає, що вимоги до перевезення пасажирів через кордон стають все суворішими. Через це проїзд подорожчав, але навіть це не вирішує проблеми. Чоловік і сам вже планує відмовитись від перевезень, бо це просто невигідно.

– Зараз заїхати до Польщі коштує пасажиру 400 злотих, тоді як на початку карантину – 300 злотих, а до карантину – 200, – каже пан Петро. – У 9-місному бусі може їхати лише 3 людей крім водія, тому такі ціни. Автобус на 40 місць може везти по одному пасажиру на два крісла. Зараз везти людей за 200-300 злотих, як колись, вже нікому невигідно.

У Швеції роботи на зиму все менше і менше

Проблеми з роботою на зиму чекають заробітчан і в Швеції. Тому одні все ж стараються їхати на свята додому, інші залишаються і планують перебути Різдво і Новий рік там. Адже добратися назад до Швеції нині досить складно і дорого. Перевізники змушені вдаватися до різних хитрощей, їхати непростими шляхами, виробляти фіктивні контракти, довідки та “давати на каву” митникам на кордонах.

– Роботи вже менше, всі стараються позавершувати справи та поздавати об’єкти до свят. Потім буде затишшя, – розповідає Олександр (прізвище просив не називати – ред). – Настрої різні, адже як потім їхати назад, ніхто не знає. До того це недешево: перевезення бусом туди – 450 євро, через те, що добиратися до Швеції тепер треба важкими шляхами. Назад – 200 євро.

Зазвичай українські заробітчани працюють у Швеції на будівельно-ремонтних роботах. Їхніми роботодавцями є польські підприємці, які мають фірми у Швеції. У них, як каже Олександр, фіційно працюють поляки. Але поміж них набирають ще й нелегально українців, які приїхали в цю країну за біометричними паспортами.

– Більшість з цих роботодавців-поляків на свята їдуть додому, то роботи багато не буде, – зазначає заробітчанин. – Хоча є й такі, які через розпал коронавірусу у Польщі до дому не поспішають. Все ж у Швеції, де захворюваність нижча, почувають себе безпечніше.

Олександр, який у Швеції з початку осені, у грудні планує їхати до дому. Назад добиратиметься літаком – так дешевше. За авіаквиток заплатив 150 євро.

– В мене вже закінчуються три місяці перебування, тому вирішив поїхати, – каже чоловік. – А як буде далі, не знаю…

У знайомих-українців, з якими працює чоловік, ситуації різні. Одні залишаються на зимові свята у Швеції, незважаючи на те, що вже протермінували три місяці перебування за кордоном за біометричним паспортом, інші вирішили все таки їхати додому.

– Є такий відсоток заробітчан, які тут ще з лютого, – розповідає чоловік. – Коли почався карантин у березні, вони тут залишилися і тільки зараз планують повертатися. Є знайомі, які відпрацювали три місяці і зараз якраз роз’їжджаються по домах. Кажуть: що тут будуть на свята робити і не хочуть протермінувати дозволений період перебування. А одні, які приїхали сюди в серпні, планують лишатися на свята, бо хвилюються, що потім не зможуть назад потрапити. Дорога до Швеції непроста, іноді доводиться добиратися кілька днів правдами і неправдами.

“Безгрошів’я змушує людей їхати навіть напередодні свят”

Тенденцію небажання у заробітчани їхати на свята додому помітила і менеджерка з персоналу тернопільської Асоціації роботодавців Світлана Повар. У попередні роки, зауважує вона, жителі області в такий час вже попереджали роботодавців, коли їдуть, просили, щоб з ними розрахувалися.

– Зараз такого нема, – ділиться спостереженнями Світлана Повар. – Питання роботи для українців зараз настільки є актуальним, що люди навпаки їдуть на заробітки навіть напередодні свят.

Нині свята заробітчан не затримують вдома, констатує менеджерка з персоналу.

Читайте також: КОРОНАВІРУС ЩЕ БІЛЬШЕ ВДАРИВ ПО ВКРАЙ НИЗЬКОМУ РІВНЮ НАРОДЖУВАНОСТІ ІТАЛІЇ

Якщо є робота, яка їх влаштовує, вони сідають і їдуть, не зважаючи ні на що, – каже Світлана Повар. – Європа святкує два-три дні, після того всі зразу виходять до праці. Люди побудуть там, відпочинуть, наберуться сил і підуть далі працювати, головне, щоб була робота. У Польщі можна знайти роботу на заводах, фарбиках. Тоді як приміром, в барах і ресторанах менше зараз вакансій, у цих закладах – невизначеність через локдаун.

Заробітчани виїжджають за кордон, ніхто на свята не зважає, помітив і перевізник пан Петро. За його словами, назад повернулися ті, хто працював на сезонних роботах. Зараз люди їдуть і влаштовуються на заводи, пекарні. Проте у Польщі треба відбути 10-денний карантин – це обов’язкова вимога.

– Якщо ще рік тому можна було вибирати роботу, бо не влаштовує зарплата чи умови, то нині люди розуміють, що вибору мало, – зауважує Світлана Повар. – Всі, хто може, стараються виїжджати. І навіть те, що вже зовсім скоро свята, людей не зупиняє…

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

“Хвороба розірвала обійми”: померла дружина італійця, який грав серенади під лікарнею

У Польщі зіткнулися три заробітчанських мікроавтобуси