in

Один на один із скорпіоном. Що робити?

   Ми звичні думати про нього як про знак зодіаку, рідше – спостерігатиза склом тераріуму, проте в Італії можемо наткнутися на нього у природі, чи навіть, у власному помешканні. Не дивно, що дехто із нас може не просто боятися,а розвинути справжню фобію.

Пропонуємо кілька порад, щоб зустріч із ним не стала цілковитою несподіванкою, та не мала сумних наслідків.

Передусім, слід сказати, що укус скорпіонів які живуть в Італії, не смертельні для людини. Як й інші типи цих тварин, вони мають отруту, проте її ефект можна порівняти із укусом бджоли чи оси.

Розповсюдження
В Італії живе ряд під скорпіонів виду Euscorpius (Euscorpius italicus, Euscorpius flavicaudis, Euscorpius alpha, Euscorpius gamma, Euscorpius germanicus, Euscorpius sicanus, Euscorpius tergestinus), характеризовані великими клешнями та тонким хвостом.

Весь день скорпіони ховаються під камінням, у земляних нірках, під корою, в тріщи­нах скель і глинобитних стінах буді­вель, між дровами і можуть проникати в житло. Вночі виходять на полюван­ня. Живляться комахами, павуками то­що. Їх агресивність по відношенні до людини є практично нульовою.

Відчуваючи небезпеку, тварина завмирає на місці в захисній позі: лапи притулені до тіла та хвіст зігнутий до спини. Переходять у наступ рідко, лише у випадку, якщо відчувають загрозу та за неможливості утекти. Найчастіші випадки укусів стаються через те, що на нього наступили чи ненароком засунули руку в його хатину.

Тому радимо, у місцевостях їх проживання, не ходити босими увечір та вночі.

Що робити у випадку укусу
Незважаючи що укус не є летальним для людини, він може спровокувати сильну біль та алергічну реакцію шкіри. У рідких випадках – головокружіння, напухання і затерпання кінцівки, гарячковий стан, а у разі гострої алергії – проблеми із диханням та стан шоку.

У випадку укусу:
– передусім слід зберігати спокій та уникати паніки. Яд має низьку (у рідкісних випадках середню токсичність) але для дітей він може становити більшу небезпеку.
– натиснути на місце укусу та намагатися видавити отруту,
– прикласти до місця укусу лід.
– у разі напухання кінцівки, звернутися до лікаря,
– якщо біль є сильною, можна прийняти обезболюючі,
– якщо постраждалий хворіє на астму чи гострі алергічні реакції шкіри, контролюйте частоту та регулярність серцебиття і дихання. У цих випадках, як запобіжний засіб можна прийняти антистамінний препарат.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 4 Середній: 5]

У Терні відкривається нова українська школа

Римські святкування Дня Незалежності