in

Плоди ківі виростають екологічно чисті

  Львів’янин чотири роки вирощує ківі. Саджанці привіз із Італії, коли гостював у сина. Доти мав на городі виноград.

— Вирощування його та ківі майже не відрізняється, — каже Володимир Іванович. — Обидві рослини тримаються на шпалерах. Єдине — в спеку виноград не потребує води, а ківі треба поливати. Також італійський ківі чутливий до морозів. Добре, що не було суворих зим, то цього року вперше зібрали непоганий урожай. Дружина варення приготувала, фруктовий торт спекла. Думаю розвести сад ківі. Але по саджанці до Італії далеко їхати. Чув, на Закарпатті його вирощують.

Плід ківі називають “вітамінною бомбою”, бо містить 115% добової норми вітаміну С. Ужгородський селекціонер Генріх Стратон вивів сорт, який витримує українські зими. Називається Ківі Карпат Стратона варіант Валентайн — за прізвищем біолога та іменем його батька.

— Із 30 кущів збираю більше тонни плодів. Ідея вирощувати ківі набуває популярності серед українців. Для цього не потрібно особливих навичок, бо під силу й початківцям. Ківі не потребує хімічної обробки, адже нема від кого захищати. В Україні не існує шкідників чи хвороб, які псували б рослину, — говорить Стратон. — Плоди екологічно чисті. Інколи доводиться захищати молоді саджанці від котів. А ще ківі не варто обкопувати, оскільки рослина має поверхневу кореневу систему. Плодів можна чекати через три-чотири роки. До мене часто приходять по саджанці. Крім них, даю рекомендацію, як доглядати за рослиною. Жартую, що скоро всі українці будуть їсти ківовий джем і пити ківовицю. Якщо замаринувати м’ясо у розчавлених перестиглих плодах ківі, то шашлик вийде надзвичайно ніжний та смачний. Ківі можна їсти з шинкою, рибою, особливо з лососем, креветками та сиром. Він надає продуктам пікантного аромату і кислинки.

http://gazeta.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Матір хоче повернути сина, якого колишній чоловік-заробітчанин вивіз до Італії

Парламент України підтвердив другосортність мігрантів