in

Правила збору і споживання дикорослих грибів в Італії

Скоро почнеться грибний сезон в Італії. Основні правила, яких слід дотримуватись під час збирання, переробки і споживання грибів.

Правила збору грибів в Італії

З 1 січня 2000 року всі грибники в Італії повинні мати “регіональний дозвіл на збір” ( tesserino regionale di autorizzazione alla raccolta). Документ видається відповідною регіональною адміністрацією тільки тим, хто пройшов навчальний курс, проведений відповідно до положень закону.

Наприклад, у регіоні
Лаціо
збір грибів обмежений  4-ма днями на тиждень (виключно тим, володіє посвідченням грибника) по вівторках, п’ятницях, суботах і неділях. Вартість щорічного внеску за збір грибів у Лаціо становить € 25,82. Посвідчення діятиме 365 днів з дати його  видачі. Усю інформацію про правила збору грибів та оформлення картки грибника у Лаціо читайте ТУТ.

Правила збору грибів можуть відрізнятися у різних регіонах. Зацікавлені можуть дізнатися про проведення курсів та одержання посвідчення грибника, ввівши у пошукові системи “Autorizzazione per tesserini raccolta funghi epigei” + назву вашої провінції.

Рекомендуємо перед тим, як збирати гриби в Італії ознайомитися із цим довідником, підготовленим регіоном Ломбардія.

 

Правила безпеки споживання дикорослих грибів

Для того, щоб вберегтися від можливих серйозних неприємностей, пов’язаних із втратою здоров’я, необхідно дотримуватись основних правил, які допоможуть при збиранні, переробці  та споживанні дикорослих грибів:

– найкраще відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

– при збиранні грибів у лісі  треба брати лише ті гриби, про які достеменно відомо, що вони їстівні.

не давайте споживати малим дітям страви з грибів;

– гриби треба використовувати одразу ж після збирання, при кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими;

– страви з грибів слід споживати в день приготування. Невикористані  грибні  страви  можна зберігати лише до наступного дня на холоді тільки в емальованому або керамічному посуді і споживати лише після повторної термічної обробки;

не вживайте спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;

не рекомендується консервувати та маринувати гриби у герметично закатаних банках. Їх краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню;

– якщо після споживання грибів є хоч найменша підозра на отруєння грибами: головний біль, запаморочення, кволість, блювота, пронос, біль у животі, а при ураженні нервової системи – розлади зору, галюцинації, порушення координації рухів, судоми, сонливість, необхідно   викликати швидку для своєчасного надання спеціалізованої медичної допомоги. Слід пити багато рідини. У жодному разі не можна відмовлятись від госпіталізації в лікарню.

Обов’язковій госпіталізації підлягають хворі та всі члени сім’ї, які вживали гриби навіть в незначній кількості і на момент прибуття лікаря не мають ознак отруєння – ці ознаки можуть виникати через 2-3 доби.

Пам’ятайте, гриби корисні, поживні, але й дуже небезпечні.

_____________________________________________

Більше новин:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Якими ми є? Соціологи виділили топ-п’ять якостей українців

Українці є серед потерпілих від землетрусу в Італії