in

Святий дім Діви Марії у Лорето

Невеличке італійське містечко Лорето уособилося на високій горі. Жителів там зовсім небагато. Близько 10 тис. Зате хоронить ця місцина одну з найдорожчих реліквій християнства. Саме тут, за легендою, знайшо притулок скромне помешкання Святого Сімейства. Саме у цих викладених грубим каменем стінах народилася і жила Пречиста Діва Марія. Саме тут вона отримала благу вість від Архангела Гавриїла. Саме тут звершилися кілька найважливіших подій християнської історії – Непорочного зачаття, Благовіщення і Втілення.

Поява Святого дому в цьому місці оповита безліччю усних переказів та легенд незліченних прочан, які то перегукуються, а то й сперечаються з письмовими хроніками та серйозними релігійними дослідженнями.

Один з варіантів легенди повідає, що в травні 1291 р. Святий Дім був перенесений у хмарі Ангелами в Ілірію (Далмація) в Терсато, де вражені жителі і знайшли його зранку. З”явлення Пресвятої Діви місцевому пароху (у той самий час дивовижно зціленому від важкої хвороби) прояснило походження новоз”явленої споруди.

Інша легенда розповідає про видіння самітника брата Паоло делла Сельва (вірогідно, “брат Паоло з хащі”): коли народ з Галілеї і Назарету зрікся від віри Христа і прийняв віру Магомета, Ангели підняли зі свого місця житло Святої Родини і перенесли його в Ск”явонію, встановивши поблизу палацу Фьюме (1291). За неповагу і з того місця Ангели перенесли його за море на територію Реканаті (1294) у лісову хащу, що належала вельможній пані на ймення Лорета (звідси походить і назва церкви “Свята Марія Лоретська”…). На жаль, у натовпах прочан траплялися насильства та крадіжки. Це послугувало перенесенню Ангелами його ще двічі.

І нарешті встановили його на вершині гори, там де вона стоїть і по сей день.

Архівні документи Ватикану стверджують, що камені Святого Дому перевезені зі Святої Землі спершу в італійське місто-порт Реканаті, поблизу Анкони, а згодом у Лорето. Були привезені сім”єю Ангелів (Angeli Commeno) – правителями Епріо, древньої держави в Північній Греції, у якості посагу на весілля їх доньки з сином неаполітанського короля.

…Santa Casa, Палестинський Дім у Лорето, Дім Благовіщення, житло Пресвятої Діви… Як тільки не іменують цю скромну світлицю віруючі. Іоан Павло П назвав цю християнську святиню “маріанським серцем християнства”.

Ось уже сім століть поспіль цей скромний божественний оберіг найіменитіші ваятелі обводять надійними охоронними мурами, обрамляють, як найкоштовнішу реліквію. Сучасний Собор – це величний храм, справжній гимн християнського поклоніння і ВІРИ.

Обрамлена фонтанами та мармуровими фігурами дорога, що веде до собору, пам”ятає ходу моряків з команди Христофора Колумба, що врятувалися від жорстокого шторму, Галілео Галілея, італійського драматурга Карло Гольдоні, Моцарта, математика і філософа, батька сучасного раціоналізму Арене Декарта. Королівські родини, князі, кардинали, кондотьєри, поети, письменники, винахідники, засновники релігійних орденів, філософи, художники, майбутні святі та блаженні, прості смертні… Більш, як 50 правителів Ватикану віддавали шану цій святині…

А Папа Бенедикт XV (1914-1922), взявши до уваги чудодійне перенесення Святого Дому повітрям, оголосив Мадонну з Лорето покровителькою пілотів, Італійської Авіації та подорожуючих повітрям.

День Мадонни Лоретської святкується католицькою церквою 10 грудня.


Олена КАНАРЧИК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Різдво в Італії – традиційне родинне свято

Запрошуємо на святкування українського Різдва в Римі