in

Спалювати калорії, а не енергію

   У європейських країнах – півтора мільйони спортивних майданчиків та споруд, які є споживачами великої кількості енергії. Європейські дослідники розробили проект, який дозволяє зберігати до 30% загального обсягу енергетичного балансу.

Понад мільйон спортивних споруд у Європі допомагають населенню триматися у гарній формі, зміцнювати здоров‘я та спалювати зайві калорії.

Але фітнес-клуби, басейни, закриті спортивні зали вимагають великих затрат енергії. В них мають підтримуватися певні умови: вологість, температура повітря тощо, які б гарантували комфорт для відвідувачів. Як для тих, хто бере участь у масових спортивних змаганнях, так і для тих, хто загалом уникає займатися спортом у годину пік.

Отже, як можна зберігати енергію у такому середовищі?

Фахівці з європейських країн дійшли певних висновків. Розповідає координатор проекту, інженер Донато Зангані: “Нашою метою було створити програму з кількох модулів, яка б надавала повну картину використання енергії, скажімо, у фітнес-клубі, та відповідала на головні запитання: як, коли, чому та де найбільше споживається енергія. Для того, аби відповісти на ці запитання, ми спроектували чотири модулі, запрограмовані на те, аби спостерігати, контролювати та оптимізувати споживання енергії. Вони також мали надавати менеджменту інформацію щодо енергозатрат на різних ділянках спортивного об‘єкту.

Невеличкий спортивний комлекс поблизу Рима став експериментальним майданчиком для випробування програми.

Довкола закритого плавального басейну було встановлено мережу сенсорів для того, аби зрозуміти, яких затрат вимагають освітлення, опалення, вентиляція, охолодження приміщення та підтримання свіжого повітря в ньому. Який все це має вплив на відвідувачів.

Пояснює інженер Марко Арнезано: “Ці сенсорні пристрої, наприклад, дали нам змогу зрозуміти, що всередині приміщення температура дуже різна – в залежності від розташування басейну та вентиляційної системи. Між північним та південним сектором різниця може становити до семи градусів за Цельсієм. Отже, всередині цього закритого приміщення термогідрометричні умови дуже неоднорідні. Ці чутливі сенсори дозволяють нам скласти повну картину та визначити всі відхилення від норми акуратним, економічним шляхом.”

Показники всіх спортивних закладів надходять до центрального дисплея, на якому можна побачити та проаналізувати всю інформацію. Він також дає змогу врахувати інші фактори: погодні умови, передбачувану кількість відвідувачів та врешті-решт створити модель оптимізованого споживання енергії.

За словами науковця Ніколо Далдоссо, сенсори дозволяють вирахувати кількість енергетичних витрат всередині спортзалу, в басейні, у роздягальнях, у адміністративних приміщеннях – власне, на всій спортивній споруді. Сенсори також ведуть моніторинг температури та вологості.

Інша програма має отримувати та зберігати в пам‘яті всі показники. Завдяки спеціальному програмному забезпеченню та інтернету вона може контролювати різні параметри різних спортивних об‘єктів.

Автори проекту гадають, що після вдосконалення та вже через 5 років від початку комерційного експлуатування їхня програма дозволить спортивним об‘єктам заощаджувати до 30% рахунків за електроенергію.

Власник спортивного комплексу Валерія Джованеллі каже: “Я переконана, що ці сенсори, встановлені в різних місцях фітнес-клубу, допоможуть мені краще регулювати енергетичні витрати. Я матиму постійну інформацію – й тоді, коли в клубі порожньо та можна зменшити енергоспоживання, й тоді, коли у годину пік його треба збільшити.

Науковці також очікують, що завдяки новій програмі викиди вуглецю можуть скоротитися на 30%.


http://ua.euronews.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українці у Флоренції відсвяткувала ювілей створення спільноти “Матері у молитві”

Трьох українців заарештовано у Вероні за трафік краденого