in

Сімейна бухгалтерія: як заощаджувати та протистояти кризі в Італії

Є в житті один парадокс: як тільки двоє людей починають жити разом, грошей їм катастрофічно не вистачає, хоча до цього обидва чудово забезпечували себе і могли дозволити те, що вже не можуть, коли вони не просто пара, а вже родина. Буває так, що наприкінці місяця, приблизно за кілька днів до зарплати, ви вивертаєте кишені, витрушуєте сумки і в сотий раз перевіряєте ще раз гаманці, але грошей так і не бачите. Чи не вважати ж грошима цю дрібницю, яку вистачить хіба що на пару поїздок в метро?!

Загадкове зникнення кровно зароблених пояснюється вельми просто: сім’я — це не тільки відносини, спільне господарство і задоволення, а й необхідність вчитися правильно вести сімейний бюджет.

Як почати рахувати гроші?

Для початку важливо визначитися, чого ви хочете. Ви хочете просто контролювати витрати чи збирати гроші? Сімейний бюджет передбачає суворий облік, як доходів, так і витрат. При правильній його організації, кожна сім’я зможе не просто уникати зайвих витрат, але і починати кожен наступний місяць з більшим бонусом, ніж попередній. Зробити це просто, залишилося тільки визначитися з найбільш зручною формою ведення сімейного бюджету.

Спосіб класичний

 

Цей спосіб ведення сімейного бюджету передбачає повну довіру між подружжям. Всі зароблені кошти складаються «в тумбочку», після чого спільно розподіляються на необхідний термін, найчастіше, на найближчий місяць. Цей спосіб ідеальний для тих, хто не робить з різниці в заробітках жодної проблеми.

Зазвичай, подружжя заздалегідь обговорюють великі покупки, включають до списку ті речі, які необхідні кожному, відкладають певну суму для погашення кредитів, боргів, оплати комунальних послуг. Сума грошей ділиться на частини: загальні витрати (продукти харчування, проїзд на транспорті, дрібні господарські покупки), витрати на розваги (походи в кіно, театр, ресторан, на концерт) і НЗ — недоторканний запас, який повинен становити не менше 10 % від загальної суми і витрачається тільки в екстрених випадках.

Плюсів такого способу розподілу коштів безліч. Якщо подружжя заробляють приблизно однаково, довіряють один одному, дотримуються традиційної форми вибудовування відносин, то будь-який інший спосіб просто не підійде. Якщо хтось із подружжя має менший дохід або знаходиться на утриманні іншого, то він не буде відчувати негативних емоцій у зв’язку з тим, що змушений постійно просити гроші у іншого члена сім’ї навіть на дрібні витрати. Класичний спосіб ведення сімейного бюджету дозволяє відчувати себе повноцінним членом сім’ї, від якого хай і не залежить основний заробіток, але залежить організація витрат.

Не дивлячись на всю привабливість і звичність такого способу, мінуси в ньому все ж є. Якщо подружжя будуть не згодні з приводу розподілу коштів на ті чи інші потреби, то сварки неминучі.

Наприклад, чоловік вважає, що цього місяця обов’язково потрібно купити новий гаджет для комп’ютера, а дружина впевнена, що чоловічі іграшки можуть почекати, а ось нова сумочка — необхідна, злагоди в такій сім’ї не буде.

Крім усього іншого, хтось один так чи інакше буде витрачати більше, що і покаже облік, а це теж привід для образ і сварок.

Спосіб практичний

Цей спосіб ведення сімейного бюджету схожий на класичний, але все ж має деякі відмінності. Передбачається, що подружжя, на початку кожного місяця, розраховує всі витрати, які мають бути. Сюди входять витрати на загальне харчування, господарські потреби, бензин, погашення кредитів і оплату різних рахунків. Крім цього, враховується і горезвісний НЗ, в який зазвичай кожен з подружжя вносить 10 % від свого доходу. Всі ці витрати оплачуються порівну кожним з подружжя. Після розподілу коштів залишаються кишенькові гроші, які кожен може витрачати так, як йому заманеться.

Плюсами такого способу, насамперед, є відчуття свободи: немає необхідності звітувати перед чоловіком за кожну куплену дрібницю, але при цьому є можливість відкладати гроші для покупки навіть тієї речі, яку чоловік цілком може вважати зайвою. Тут немає місця образам, що хтось робить більше іншого для сім’ї, адже основні витрати розподілені рівно навпіл.

Мінусами можна впевнено назвати непридатність такого способу для тих сімей, в яких один з подружжя не працює, або якщо хтось заробляє набагато більше іншого. Може вийти так, що ті умовні 500 одиниць, які необхідно вкладати в загальний бюджет, для чоловіка — копійки, а для дружини — велика частина зарплати. У такому випадку, чоловік не буде відмовляти собі практично ні в чому, а дружині доведеться ще не раз відкласти покупку нової кофтинки або ж знову випрошувати подарунок у чоловіка. Крім цього, погано, якщо один з членів сім’ї скнара, а інший марнотрат. Але це скоріше не недолік самого способу організації витрат, а проста розбіжність характерів. Такій сім’ї буде дуже просто задовольняти загальні потреби, але дуже складно, наприклад, організувати дозвілля.

Спосіб сучасний

Все частіше молоді пари віддають перевагу саме такому способу ведення сімейного бюджету. Він допускає, що кожен витрачає свої гроші виключно на себе. Захотів супу — купуй продукти сам, хочеш поміняти меблі — за свій рахунок.

 

Усі кредити виплачуються окремо, комунальні послуги навпіл, НЗ при такій організації витрат існує рідко. У таких сім’ях пари самостійно оплачують не тільки свої витрати на їжу, але і всі витрати, пов’язані з дозвіллям: поїздки, рахунки в ресторанах, квитки в кіно і театр, витрати на хобі. Ще одна цікава особливість таких родин полягає в тому, що чоловік, який раптом залишився без грошей, а зарплата ще не скоро, займає в дружини з обов’язковою умовою повернення боргу (або навпаки).

Плюси цього способу очевидні для тих, хто понад усе цінує незалежність і впевнений у своїх силах. Тут немає приводів для взаємних докорів і претензій у випадках, коли хтось витрачає гроші на дурниці, а хтось віддає перевагу вкладати гроші з максимальною практичністю.

Але як бути, якщо один з подружжя змінює машини а другий не може дозволити собі зайвий похід в кіно?

Ось з цього моменту і починаються мінуси. Не ясно, як бути, якщо один з подружжя вважає, що загальна квартира потребує ремонту, а інший впевнений, що коли протікають труби і відвалюються шпалери, то не варто щось міняти. Що відчуває чоловік, коли його друга половинка вже тиждень сидить на вимушеній дієті, а допомога в таких ситуаціях не входить в список традицій цієї сім’ї? Кому і на чиї гроші лагодити кран? Хто, врешті-решт, повинен купувати памперси або пральний порошок?

Може вийти так, що один з подружжя буде відповідальніше підходити до створення комфорту — він сам зробить ремонт, поміняє машину на більш зручну, купить ліків на випадок несподіваної застуди та поміняє старі меблі на нові. Але чи не виникне почуття образи за те, що він старається заради іншого більше, а віддачі не відчуває?

Враховуючи менталітет слов’янської людини, цей спосіб підходить дуже малій кількості сімей. Чоловік, у такому випадку, не буде відчувати ніякої відповідальності за сім’ю, а жінка не відчуватиме себе захищеною. Просто кажучи, сім’я з такою організацією бюджету, багатьом здасться і не родиною зовсім.

Спосіб жорсткий

Якщо виходить так, що ви перепробували все, але грошей все одно не вистачає, хоча обидва з подружжя заробляють пристойно, то доведеться вчитися заощаджувати, а це не залежить від того, витрачаєте ви спільні гроші або тільки свої.

Наприклад, доведеться планувати бюджет не на місяць, а на день. Витратили сьогодні вдвічі більше, ніж планували? Уріжте витрати завтра. Довелося залізти в НЗ? Поверни в 2 рази більше, ніж взяв.

Головне в економії — помірність і розумний підхід. Не можна економити, наприклад, на їжі і здоров’я. Але можна вибрати магазин з більш помірними цінами або віддати перевагу оптовим ринкам. Можна не брати кредити, а збирати. Можна купувати не те, що розрекламоване, а те, що не гірше — це стосується багатьох ліків, адже існує безліч аналогів популярним, які працюють нітрохи не гірше.

Але таке рішення проблеми тринькання не має на увазі економію на якості — це важливо пам’ятати. Не означає, що престижний інститут треба міняти на невідому «шарашкину контору», а натуральні фрукти, овочі і м’ясо на соєві замінники. Хоча, може виявитися, що саме ви раптом відкриєте для себе, що багато речей можна купувати не там, де престижно, а там, де доступно.

Який би спосіб ведення сімейного бюджету ви не вибрали, важливо оцінити не тільки свої фінансові можливості, а й особисті особливості і переваги кожного з подружжя. Там, де чоловік — голова сім’ї, немає місця егоїстичним покупкам тільки для себе. Там, де жінка — берегиня вогнища, важко уявити її прагнення зберегти свій дохід для себе, надавши чоловікові харчуватися там, де він зможе.

Занадто радикальні і ультрасучасні способи ведення сімейного бюджету справді розраховані на любителя. Але є сучасні помічники, які полегшать облік доходів і витрат, незалежно від способу їх контролю.

Довіряй, але перевіряй

У тому числі і собі, в тому числі і себе. Щоб бути впевненим у тому, що ви не витрачаєте більше, ніж заплановано, але при цьому ще і відчувати себе комфортно, не варто нехтувати сучасними технологіями. Зараз комп’ютер є практично в кожній родині, чому б не скористатися і спеціальними програмами, які допоможуть вам бути в курсі того, скільки і чого ви можете собі дозволити?

MoneyTracker

 

Ця програма має зручне введення даних, що дозволить вам економити час. Крім цього, в ній є пошук, можливість вводити витрати чеками і навіть задавати знижки!

Вона відрізняється зручним інтерфейсом, зрозумілим навіть починаючому користувачеві. Якщо у вас немає навіть базових знань у бухгалтерії, програма допоможе розібратися з азами, адже вона містить докладні і зрозумілі відповіді на багато питань, які можуть виникнути. Ви зможете планувати витрати і доходи, ввівши їх в календар, і ніколи більше не забудете внести важливий платіж. Крім цього, ви зможете складати списки покупок, складати звіти і графіки і навіть використовувати її в домашній локальній мережі, якщо у вас вдома є кілька комп’ютерів.

Існують декілька версій цієї програми — платні і безкоштовні, які відрізняються різним набором функцій, і ви можете вибрати ту версію, яка підходить саме вам.

X-Cash

Ця програма дозволяє створити декілька гаманців для різних витрат, враховувати кількість грошей у вашій «скарбничці», ви зможете аналізувати свої витрати за допомогою спеціальних функцій і складати звіти за потрібний період. Така програма має зручний інтерфейс, зрозумілий навіть дітям, налаштування, які дозволять зробити програму індивідуальною. Головна перевага програми в тому, що скачати її можна абсолютно безкоштовно.

Сімейний бюджет

Ця програма дозволяє вести облік доходів і витрат за різним категоріям, облік кредитів і вкладів, складати докладні звіти і графіки, відрізняється зручним і красивим інтерфейсом.

Це платна програма, але вартість її ліцензії складає невелику суму. Якщо ви раз проплатили ліцензію однією з версій такої програми, всі наступні ви отримаєте абсолютно безкоштовно, тобто ви завжди будете мати можливість зробити облік ще більш зручним і точним. Крім цього, ви отримаєте професійну технічну підтримку, що важливо для тих, хто тільки починає користуватися подібними програмами і цінує комфорт.

Знайти оптимальний варіант для кожної окремо взятої родини дуже просто. Достатньо тільки довіряти один одному, щиро і гранично ясно висловити свої уподобання і дотримуватися домовленості. Головне, знати — універсального способу рахувати гроші не існує, так само як не існує правильних і неправильних витрат. Показником того, що ви на вірному шляху, є відчуття комфорту, скорочення бездумних витрат і відсутність конфліктів на цьому грунті.

______________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Як знайти роботу в Італії через регіональні центри зайнятості

Найкращі сайти, що допоможуть безкоштовно навчитися багато новому