in

Учені знайшли ”слабке місц” раку

Клінічні випробування нового методу лікування раку планують провести у найближчі два роки

Вчені вважають, що вони знайшли спосіб “спрямувати” імунну систему людину на боротьбу із раковими клітинами, повідомляє Бі Бі Сі Україна.

Дослідники з Університетського коледжу в Лондоні розробили спосіб, який може виявити слабкі місця пухлини – її “Ахіллесову п’яту”, що дозволяє організму поцілити хворобу.

Однак цей персоналізований метод, як пишуть в журналі Science, буде дорогим та його досі не випробовували на пацієнтах.

На думку експертів, ця ідея має сенс, але може бути складнішою на практиці.

Проте дослідники, чию роботу фінансували Cancer Research UK, вважають, що їхнє відкриття може сформувати основу для нових методів лікування раку і сподіваються перевірити його на пацієнтах протягом двох років.

Вони вважають, що, аналізуючи ДНК, отримають можливість створити індивідуальне лікування раку.

“Вражаюче”

Спрямувати імунну систему на вбивство пухлини намагались і раніше, однак вакцини проти раку в більшості випадків не спрацьовували.

Одне з можливих пояснень вчених є те, що захисні сили організму направляли на неправильну ціль.

Проблема полягає в тому, що рак не складається із однакових клітин і деякі ділянки в межах пухлини можуть виглядати та поводитись по-різному.

Ракову пухлину можна порівняти з деревом. В неї є “стовбур”, де почались мутації клітин, і гілки – які розходяться в усіх напрямках та мають свої мутаційні процеси. Це явище відомо як гетерогенність раку.

Прорив вчених полягає в тому, що вони навчилися розпізнавати клітини в стовбурі, які змінюють антигени – білки, розташовані на поверхні пухлинних клітин.

“Це вражаюче. Тепер ми можемо визначити пріоритети і поцілити пухлинні антигени, які присутні в кожній клітині – Ахіллесову п’яту цих дуже комплексних видів раку”, – каже професор Чарльз Свантон із Інституту раку з Університетському коледжі Лондона.

За його словами, кожен пацієнт матиме унікальна лікування.

Зараз є два підходи дії на мутацій клітин у “стволі” пухлини.

Перший полягає в розробці індивідуальної вакцини проти раку для кожного пацієнта, яка допоможе імунній системі розпізнати мутацію.

Другий – “виловити” імунні клітин, які вже “напали” на мутовані, збільшити їхню кількістю у лабораторії та відправити їх назад у тіло.

“Це дуже важливий крок, який дозволяє нам поглянути на гетерогенність як проблему, і зрозуміти, чому це дає раку цю велику перевагу”, – каже Марко Герлінгер з Інституту дослідження раку.

При цьому вчений визнає, що поки що рано говорити, наскільки простим в застосування виявиться запропонований метод.

“Багато видів ракових пухлин не стоять на місці, вони постійно еволюціонують. Це рухомі цілі, які важко взяти під контроль, -пояснює пан Герлінгер – Ракові пухлини, які весь час змінюються чи еволюціонують, можуть втратити первинний антиген або замаскувати інші хороші антигени, щоб збити імунну систему з пантелику”.

Деяке імунотерапевтичне лікування допомагало вилікувати рак в деяких пацієнтів.

Такий метод прибирає гальма в імунної системи, звільняючи її для боротьби з раком.

Описуючи результати своїх останніх досліджень, самі вчені кажуть, що пропонують зняти імунну систему з гальм, дати їй в руки кермо і підштовхнути в потрібному напрямку.

Вони сподіваються, що такий новий спосіб терапії допоможе врятувати життя хворих.

Дослідник експериментального лікування раку Стефан Сімеонідес із Університету Едінбурга каже, що розробка персональної вакцини зараз непрактична, особливо для тих пацієнтів, які потребують негайного лікування.

Однак, за його словами, це дослідження дає новаторське знання для теперішніх ліків для імунотерапії, які досі не діяли на більшість пацієнтів.

“Ці дані роками цитуватимуть в дискусіях, коли ми намагатимемось зрозуміти, кому із пацієнтів імунотерапевтичні ліки приносять користь, яким ні і чому, щоб ми могли покращити терапію”, – каже вчений.

______________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

На пасхальній месі у Ватикані Папа Римський закликав до завершення війни в Україні

Українська політична криза у питаннях і відповідях