in

У Римі обмежать доступ туристів до Колізею

Найвідоміша пам’ятка Стародавнього Риму – античний амфітеатр Колізей у Римі – в очікуванні капітальної реставрації прийматиме менше туристів. Археологічна дирекція монумента вирішила змінити пропускну систему відвідувачів. Сподіваються, це забезпечить краще збереження древньої споруди і рівномірний потік туристів протягом року.

Найбільша арена античних часів, яка збереглася до наших днів у центрі Рима. Колізей або амфітеатр Флавіїв – символ Вічного міста – зберігає історію майже двох тисячоліть. Щороку його руїни відвідують 5 мільйонів туристів.

У літній період максимальна кількість відвідувачів протягом дня сягає 24 тисяч. А взимку, наприклад 1 січня, коли вхід був безкоштовним, в Колізеї побували понад 9 тисяч людей. З метою уникнути надмірного скупчення туристів адміністрація археологічного комплексу розпорядилася пропускати в середину не більше 6 тисяч осіб за один раз.

Довше чекання — краще споглядання

«Наша ціль контролювати помірну присутність відвідувачів і також поліпшити функціонування монумента», – повідомила Анна Марія Моретті, керівник відділу археологічного нагляду за історичними пам’ятками Рима.

Нова пропускна система почне діяти через три місяці. Вже за кілька тижнів вхід до амфітеатру планують обладнати пропускними автоматами, які рахуватимуть відвідувачів. Коли їхнє число сягне максимально дозволеної цифри, тоді доступ закриють. Почекають, поки трохи людей залишать стіни Колізею, і потім почнуть пускати наступних.

Звісно, доведеться довше стояти в черзі для очікування входу. Але з іншого боку, можна буде спокійніше споглядати велич античної споруди, яку часто відвідують поспіхом.

На сьогодні від споруди збереглося 30% від її реальних розмірів. Колізей здіймався догори майже на 50 метрів і вміщав на трибунах понад 50 тисяч глядачів.

Колізей має причепуритися

«Амфітеатр був покритий білим мармуром, три перших поверхи із чотирьох мали 80 величезних арок. Колізей збудували у формі еліпса, а не кола, щоб умістити більше глядачів», — розповідає історик-археолог Альберто Анджела.

Щоб повернути колишній світлий фасад древньої споруди і відкрити для публіки нові приміщення, у березні планують почати капітальну реставрацію монумента. Оновлювальні роботи, які фінансує відомий італійський підприємець Дієго Делла Валле, обійдуться у 25 мільйонів євро і триватимуть три роки. Архітектурний об’єкт із обмеженим доступом залишатиметься відкритим для відвідувачів.

Колізей – один з небагатьох історичних монументів Італії, де за останні 4 роки відвідувачів побільшало на 20%. Це найприбутковіша пам’ятка італійської столиці.

За один рік від продажу вхідних квитків вартістю 12 євро державний відділ археології отримав понад 30 мільйонів євро. Амфітеатр Флавіїв – особливий монумент, і відповідно потребує особливого догляду.

 

Наталка Кудрик, Радіо Свобода

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Телекомпанія RAI оголосила про скорочення бюджету на 95 млн євро

Облік роботодавцями та працівниками контрибутів, сплачених INPS